Podarí sa na Ukrajinu pod hmlou vojny prepašovať homosexuálne manželstvá?

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bude musieť uprostred vojny zaoberať petíciou, ktorá požaduje uzákonenie manželstva osôb rovnakého pohlavia.

Počas piateho mesiaca zúriacej vojny bude musieť ukrajinský prezident Zelenskyj reagovať na petíciu požadujúcu uzákonenie rovnakopohlavných manželstiev a dať na ňu odpoveď. Online petícia totiž nazbierala viac ako 25-tisíc podpisov, čo je počet potrebný na to, aby sa ňou prezident zaoberal.

Autorka petície v jej texte apeluje na Zelenského, aby dal ,,ľuďom rovnakého pohlavia príležitosť založiť rodinu a mať na to oficiálny dokument”. Tvrdí, že potrebujú rovnaké ,,práva” ako tradičné páry, pretože v ,,tejto dobe môže byť každý deň tým posledným”.

Zelenskému počas vojny pristálo na stole už viacero petícií. Z pochopiteľných dôvodov bol odmietnutý napríklad návrh, ktorý požadoval zrušenie zákazu vycestovania z krajiny pre dospelých mužov do veku 60 rokov. Prijatá nebola ani petícia za presun všetkého vyučovania do online prostredia až do konca vojny. Na druhej strane, prezidentská kancelária podporila návrh na zákaz ohňostrojov a všetkej zábavnej pyrotechniky, ktorý zároveň dodala príslušnému vládnemu orgánu na zváženie.

Ukrajinský prezident však musí svoju pozornosť venovať aj bizarným návrhom. Takým je napríklad požiadavka na odstránenie sochy Kataríny Veľkej, ktorú by mal nahradiť gej porno herec. Navrhovatelia takýto návrh odôvodňujú tým, že by vyslal „jasný signál, že Ukrajina podporuje LGBT komunitu”.

Profesor sociológie na Texaskej univerzite Mark Regnerus, ktorý sa záležitosti venuje a ktorého článok na Slovensku priniesol denník Postoj, ,,nevidí cestu”, ako by Zelenskyj mohol nariadením presadiť manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Na Ukrajine totiž platí stanné právo, ktoré zakazuje zmenu ústavy. Základný dokument Ukrajiny pritom manželstvo opisuje ako „založené na slobodnom súhlase ženy a muža“.

Európska deliaca línia

V Európe je nakreslená deliaca čiara medzi jej západnou a východnou časťou, ktorá vedie strednou Európou – od hranice s Baltským morom, medzi Nemeckom a Poľskom až po stredomorskú hranicu oddeľujúcu Francúzsko od Talianska. Jasne pritom rozdeľuje krajiny podľa nastavenia v prospech či neprospech legislatívy voči manželstvám rovnakého pohlavia, podotýka Regnerus. Dodáva, že Ukrajina sa nachádza hlboko za hranicou tejto deliacej línie.

Regnerus vo svojom texte upriamuje pozornosť aj na prieskumy verejnej mienky na Ukrajine. Prieskum Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu ukázal, že podiel Ukrajincov, ktorí majú „negatívny pohľad“ na LGBT komunitu, sa od roku 2016 znížil zo 60 na 38 percent. Pozitívny pohľad sa veľmi nezvýšil, narástla však ľahostajnosť.

Ukrajinci tiež odpovedali na otázku, či je podľa nich homosexualita „ospravedlniteľná“. Položená bola respondentom spoločne so sériou 18 ďalších aktov či fenoménov (napr. krádež, daňové podvody a politické násilie). Respondenti v 42 percentách odpovedali, že homosexualita nie je „nikdy ospravedlniteľná“ v porovnaní s menej ako dvoma percentami, ktorí tvrdili, že je „vždy ospravedlniteľná“. Necelých 12 percent uviedlo niektorú z odpovedí na polovici desaťbodovej škály, ukazujúcu skôr k „ospravedlniteľnej“.

Prieskum zisťoval aj názor Ukrajincov na rodičovstvo párov rovnakého pohlavia, konkrétne na mieru ich zhody s vyhlásením: „Homosexuálne páry sú rovnako dobrými rodičmi ako iné páry.“ Nevedelo sa vyjadriť 20 percent respondentov. Ostatní mali jasný názor: 26 percent silne nesúhlasilo, 30 percent jednoducho nesúhlasilo a 12,5 percenta odškrtlo ani súhlas, ani nesúhlas. Súhlasilo iba 8,5 percenta a silne súhlasilo len niečo málo cez dve percentá.

Ideologická kolonizácia

Regnerus tvrdí, že Ukrajina by uznaním manželstiev osôb rovnakého pohlavia ,,preskočila záujmy Talianska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a všetkých ich východných susedov, kde takéto usporiadanie neexistuje”. Dodáva, že takýto krok by bol ,,produktom prezidenta túžiaceho potešiť agresívnych západných kultúrnych imperialistov, ktorí dnes spájajú priaznivcov manželstva ako zväzku muža a ženy s Vladimirom Putinom”.

Podľa profesora sociológie sa môže javiť, že rovnakopohlavné manželstvá sú najvyšším cieľom bojovníkov za práva LGBT osôb, avšak slúžia podľa neho len ako ,,predmostie” na rozvrátenie dimorfného chápania muža a ženy, pre ktorých je aj manželstvo aj pohlavie len sociálnym konštruktom.

Regnerus schvaľuje ,,zaistenie slobody na Ukrajine”, ako aj ,,privedenie ruského vedenia k zodpovednosti za cielenie vojenských útokov na civilistov”. Odsudzuje však využívanie závislosti Ukrajiny na vládach USA a EÚ k ideologickej kolonizácii. Na záver dodáva, že ak je vojna na Ukrajine aj skutočnou kultúrnou vojnou, vojnou o „demokraciu a ukrajinskú kultúru, minulú aj súčasnú“, urobil by prezident Zelenskyj dobre, keby zachoval to, čo si jeho vlastní ľudia chcú zachovať.


Ďalšie články