Vyhrali 8:0, no kritike sa nevyhli. Anglický ženský tím je vraj príliš biely

Anglické futbalistky v zápase proti Nórsku. Foto: Daily Star Sport/twitter

Futbalové reprezentantky Anglicka zvíťazili na majstrovstvách Európy nad Nórskom 8:0. Aj napriek presvedčivému víťazstvu si však od moderátorky stanice BBC Eilidh Barbourovej vyslúžili kritiku. Pre nedostatočnú diverzitu.

Na ženskom futbalovom Eure padol rekord. Prvý raz histórii sa tímu podarilo súperovi streliť až osem gólov. Prvenstvo si pripísali Angličanky, ktorým sa na turnaji mimoriadne darí. V úvodnom zápase skupiny A zdolali Rakúsko 1:0, deklasovali Nórky a suverénne zdolali aj hráčky Severného Írska. Zaistili si tak miesto v štvrťfinále, kde si zmerajú sily so Španielkami.

Ani historické víťazstvo však anglický ženský tím neuchránilo pred dávkou kritiky. Postarala o ňu moderátorka stanice BBC Eilidh Barbourová. „Všetkých 11 hráčok v základnej zostave a päť náhradníčok, ktoré prišli na ihrisko v priebehu zápasu, bolo bielych, čo ukazuje na nedostatok diverzity v anglickom ženskom futbale,“ uviedla Barbourová po zápase.

Jej nelichotivé vyjadrenie si vyslúžilo pomerne ostré reakcie. Napríklad Julia Hartleyová-Brewerová, moderátorka TalkTV, štipľavo poznamenala, že je ,,mimoriadné, že toto môže povedať moderátorka BBC a pritom stále ostať vo svojej práci!”

Britský bulvárny web Daily mail upozornil na pokrytectvo BBC s tým, že medzi ich 11 najlepšie zarábajúcimi moderátormi sú len belosi.

Konzervatívny poslanec Marco Longhi sa zas pozastavil nad ostrakizáciou bielych športovkýň. „Prečo musí byť BBC tak rozdeľujúca. Mladé biele dievčatá sa budú cítiť vinné za to, že sú biele, keď počujú podobné jedovaté slová,“ uviedol Longhi.


Ďalšie články