Piata vlna: Určite nemáme uhorkovú sezónu, vraví lekár. Čo stále zaberá na covid?

Otvorenie polikliniky Bezruèova v Bratislave Ilustračný obrázok, pohľad do priestorov reumatologického centra v novej poliklinike Bezručova pri príležitosti jej oficiálneho otvorenia 7. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Účinné antivitorikum proti covidu pre rizikových pacientov nie je dostupné v odľahlých miestach Slovenska. Obvodní lekári hovoria, že u väčšiny nakazených stačí klasická liečba symptómov a meranie tepu a saturácie.

Výsledky monitoringu odpadových vôd, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stredu, potvrdil, že pandémia COVID-19 sa u nás rozbieha. Nový koronavírus našli v 52 vzorkách, negatívna bola len jedna. Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách mierne stúpla v bratislavskom, trenčianskom, banskobystrickom a košickom kraji.

Foto: ÚVZ SR

Letná vlna covidu rastie a pociťujú to aj v ambulanciách. „Určite nemáme uhorkovú sezónu, lebo infekčnosť je pomerne vysoká a čísla, ktoré generuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), sú len špičkou ľadovca. Z dňa 20. júla evidujeme nad tisíc pozitívnych, to bolo pred rokom v septembri a ešte pred rokom v októbri. Trochu sa obávam, čo bude na jeseň, keď pôjdu deti do školy,“ hovorí pre Štandard námestovský všeobecný lekár Rastislav Zanovit.  

„Covidových pacientov je veľa, denne aj desať nových pozitívnych. Majú vysoké teploty, bolesti hrdla, kašle, záchvatovité a svalové bolesti alebo bolesti kĺbov. Ostatných trápia bežné veci,“ opisuje obvodná lekárka Slávka Trojáková zo Žiliny.

Ambulancie navyše robia denne veľa preventívnych prehliadok, lebo poisťovne motivujú svojich poistencov rôznymi benefitmi. U lekára pre dospelých preventívnu prehliadku vlani absolvovalo 19 percent z poistencov, ktorí na ňu mali nárok. Vykonávajú sa aj predoperačné vyšetrenia, lebo sa dobieha operatíva, ktorá mala v čase covidovej výluky červenú. „Zdravotníci si ani počas leta, keď by mali ľudia dovolenkovať, neoddýchnu. Dobieha sa odložená zdravotná starostlivosť, rieši sa absolútny nedostatok personálu a tu sa vedú žabomyšie vojny v parlamente medzi stranami. A zdravotníctvo padá na nos,“ sťažuje sa praktička.

Stúpli aj počty hospitalizovaných – momentálne leží v nemocniciach s covidom 423 pacientov, z toho zhruba 37 percent plne zaočkovaných. Úmrtia našťastie rátame v jednotkách. Ministerstvo zdravotníctva neočakáva, že sa v tejto vlne pandémie nemocnice preplnia. V hre preto zatiaľ nie sú ani protiepidemické opatrenia.

Úrad verejného zdravotníctva však pre stúpajúci počet nakazených odporúča zvážiť používanie respirátorov a to najmä v preplnených priestoroch.

Lagevrio je účinné, ale v odľahlejších miestach ho nedostať

Na liečbu doma je podľa ministerstva aktuálne k dispozícii antivirotikum Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir. Tabletový liek je však určený len pre ľudí s vysokým rizikom ťažkého covidu. Za rizikové faktory sa v tomto prípade považujú vysoký vek alebo pridružené ochorenia, ako napríklad cukrovka, obezita či vysoký krvný tlak.

Mladším inak zdravým pacientom sa Lagevrio na covid predpísať nedá.

Vláda SR v pondelok objednala ďalších 35-tisíc balení tohto antivirotika. Stáť nás bude takmer 23,5 milióna eur, dovoz lieku očakávame najneskôr začiatkom augusta. Problémom je, že sa nedostane ku všetkým, ktorí ho potrebujú. Liek je totiž dostupný len vo väčších lekárňach. „S Lagevriom som zachytil problém v našom regióne už oveľa skôr, hoci kolegovia z iných oblastí takúto skutočnosť nereferovali. Keď nie je alebo je dostupný neskoro, musíme sa zaobísť aj bez neho,“ konštatuje lekár z Oravy.

„Nie je u nás dostupný, len veľké nemocnice ešte majú nejaké zásoby. Okrem voľnopredajných doplnkov, vitamínov a minerálov, nemáme nič,“ priznáva Trojáková.

Medikament pritom treba začať užívať do piatich dní od nástupu príznakov choroby. Vtedy významne znižuje riziko rozvoja zápalu pľúc, pravdepodobnosť hospitalizácie aj úmrtia. 

Paxlovid nakoniec bude

Vláda v pondelok zároveň zrušila nákup 32 100 balení lieku Paxlovid, ktorý má podobné účinky ako Lagevrio. V piatok však rezort Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) informoval, že Slovensko úspešne zakúpilo 25-tisíc balení Paxlovidu na liečbu ochorenia COVID-19.

„Uvedenú informáciu vítam s potešením, nakoľko tento liek spolu s Molnupiravirom patria v súčasnosti k jediným účinným prostriedkom k tomu, aby nakazený rizikový jedinec nedostal ťažký priebeh covidu. Paxlovid nám momentálne chýba, pacienti sa na účinnú liečbu pýtajú a tiež lekári, ktorí sa o nich starajú,“ hovorí pre Štandard pneumológ Pavol Pobeha.

Podľa rezortu by mali aj tento liek dodať v auguste. Podľa zverejnenej zmluvy je cena nákupu viac ako 18,2 milióna eur. Ministerstva zdravotníctva sme sa opýtali, či bude liek dostupný v širokej sieti lekární, alebo budú preň platiť podobné obmedzenia ako pre Lagevrio. Rezort do publikovania článku na naše otázky neodpovedal.

Pľúcny lekár podotýka, že ani desaťtisíce balení liekov nemusia stačiť, ak sa nebudú predpisovať správne. Pozitívnych prípadov budú v chladnejších mesiacoch stotisíce a liekov stále definovaný počet. „Je potrebné dostatočne komunikovať, komu a kedy sa majú tieto lieky podať, aby sa za nimi nezháňali nakazení ľudia, ktorým nie sú určené a na druhej strane, ak lekár vie o pacientovi v riziku a zistí sa u neho nákaza, tak mu treba tieto lieky indikovať včas,“ zdôrazňuje.

Zároveň dodáva, že oba preparáty nie sú riešením nákazy u bežných občanov bez vážnych ochorení alebo porúch imunity. „Očkovanie je stále najúčinnejšou prevenciou vážneho priebehu nákazy a mali by ho znova zvážiť pacienti aj ich lekári, pretože mnohí čo sa doteraz nezaočkovali, mali často len zlé informácie a zbytočný strach. Čakanie na to, že sa pri prípadnej nákaze dostanú k liekom na covid sa im môže zbytočne vypomstiť,“ varuje pneumológ Pobeha.

Na subvarianty zatiaľ zväčša stačia aj bežné lieky

Na Slovensku aktuálne dominuje subvariant omikronu BA.5. Vo vzorkách sekvenovaných Vedeckým parkom Univerzity Komenského v Bratislave zozbieraných pred tromi týždňami predstavoval 70 percent.

Obvodní lekári sa zhodujú, že súčasné subvarianty koronavírusu spravidla nevedú k ťažkým priebehom choroby. Potvrdzujú to aj čísla z nemocníc, kde je v najťažšom stave na umelej pľúcnej ventilácii jedenásť pacientov.

„Teraz riešime skôr bakteriálne komplikácie, kde, samozrejme, covid nie je arbitrárne potvrdený, ale môžeme len tušiť, že prečo je v lete toľko ľudí chorých. Asi všetci na Slovensku vedia, že COVID-19 je vírus, a že na vírusy okrem antivirotík neexistuje kauzálna liečba, len symptomatická, čiže lieky od bolesti, teploty, na upchatý nos a vitamíny,“ radí Zanovit.

Každý by mal mať v domácej lekárničke paracetamol 500 mg, ktorý si smie dať dva až štyrikrát denne alebo ibuprofen 400 mg, z ktorého smie užiť maximálne tri tablety denne. Na silnú bolesť hrdla pomáha kloktanie diklofenakom (Glimbax). 

Už pri jednom dni s horúčkami nad 38 si treba zmerať tep a saturáciu krvi kyslíkom. Tep nad 110 alebo 120 je zlý. Čo sa výmeny kyslíka týka, nebezpečná je už saturácia pod 95 percent, lebo pod 90 percent treba pacienta pripojiť na kyslík. Saturácia sa zisťuje oxymetrom, ktorý si pacienti môžu požičať z ambulancie, kúpiť v lekárni alebo stiahnuť v aplikácii do telefónu. Dokážu ju merať aj niektoré smart hodinky.

Od 50 rokov sa možno prihlásiť na štvrtú dávku

Minulú stredu sa na Slovensku spustilo aj očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre ľudí starších ako 50 rokov.

„Odstup od podania prvej booster dávky musí byť minimálne štyri mesiace alebo tri mesiace od prekonania ochorenia COVID-19,“ ozrejmil rezort. Záujemcov zaočkujú vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, a to bez ohľadu na ich predchádzajúce vakcíny.

Ministerstvo priblížilo, že na očkovanie sa dá registrovať prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk. „Záujemcovia môžu využiť aj možnosť očkovania bez registrácie. Zoznam voľných termínov je zverejnený a každý týždeň aktualizovaný na stránke MZ,“ dodalo.

Od tohto týždňa sa má spustiť aj prihlásenie na druhú booster dávku pre mladších pacientov s oslabenou imunitou od dvanásť rokov.


Ďalšie články