Tipy na víkend: Výstava Andyho Warhola, v kine film z prostredia sociálne slabších

feag Dva svety. Foto: reprofoto/youtube

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

SOBOTA

Cez leto sa veľa ľudí vyberie na túru do Tatier, no nie každému sa to však podarí. Pre tých, ktorí nemôžu navštíviť naše hory, odporúčame aspoň pozrieť krátky dokument, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu o Vysokých Tatrách. Dokument môže pre nás slúžiť aj ako malý sprievodca a vďaka nemu môžeme načerpať inšpiráciu, aké miesta v Tatrách sa oplatí navštíviť. Dokument Vysoké Tatry je pripravený o 17:55 na Dvojke.

Vojna sa blíži ku koncu, no malé boje medzi ustupujúcimi nacistami a partizánmi neutíchajú. Pri takej bitke dvaja partizáni zajmú mladého šestnásťročného nemeckého vojaka a chcú ho priviesť k svojej skupine, aby ho riadne vypočuli. Mladý Nemec nemá kam utiecť a je odkázaný len na partizánov. V polovici filmu vstupuje do príbehu žena, ktorej vojna, ako aj mnohým iným, zobrala šancu na kúsok šťastia. Film natočený podľa knižnej predlohy Ivana Bukovčana Zvony pre bosých sa odvysiela o 20:10 na Dvojke.

NEDEĽA

Pozrite si skutočný príbeh dvoch bratov, ktorých priviedla rivalita až k hlbokému konfliktu. V dvadsiatych rokoch v Nemecku bratia Adi a Rudi založili firmu na výrobou športovej obuvi. Jeden bol introvert, druhý extrovertný vizionár. Po nevyriešiteľnom konflikte sa bratia od seba odlúčili, a tak vznikli nové značky Adidas a Puma. Životopisný film Rivali, ktorý má dve časti, sa začne o 20:30 na Jednotke.

Spisovateľka Marianne začala pracovať na novej knihe, ktorú chce venovať sociálne slabším ľuďom, ktorí majú problém so zamestnaním. Aby lepšie pochopila ich svet, začala pracovať ako upratovačka a svoju skutočnú identitu zatají. Čím dlhšie pracuje, tak stále viac chápe týchto ľudí a zažíva to, čo oni, keď sa pre spoločnosť stáva neviditeľnou. Táto nová dráma v nás vyvolá niekoľko morálnych otázok. Snímku Dva svety si môžete pozrieť v kine Lumière.

Majiteľ luxusného salóna Alfréd si zakladal na veľmi bohatých klientoch. Vďaka tomu sa pohybuje aj on medzi smotánkou. No keď prišla hospodárska kríza, ľudia prestali luxusný salón navštevovať, utiahli si opasky. Vtedy Alfréd zisťuje, že mu na krku ostali len dlhy. Jedinou možnosťou, ako zachrániť svoju rodinu pred chudobou, je podľa neho jeho životná poistka na 300-tisíc korún. Obráti sa preto na svojho známeho s veľmi netradičnou požiadavkou, chce od neho, aby ho zabil. Film Smrť šitá na mieru sa odvysiela o 16:20 na Jednotke.


Ďalšie články