Pride verzus Hrdí na rodinu. Dúhový pochod mal opäť konkurenciu

Snímka obrazovky 2022-07-23 o 17.56.27 Pochod Hrdí na rodinu. Foto: TASR.

V sobotu sa v Bratislave uskutočnil ďalší Pride za práva LGBTI komunity – a krátko po ňom aj pochod konzervatívnych skupín s názvom Hrdí na rodinu. Obe akcie mali pokojný priebeh.

Dúhový Pride na sociálnej sieti podporila prezidentka Zuzana Čaputová. Slovensko podľa nej potrebuje talent a hodnoty, ktoré tvoria ľudia z LGBTI komunity. „Ste tu doma a problém nie je s vami, ale s tými, ktorí si z vás robia terč na naplnenie svojich politických cieľov,” vyhlásila prezidentka.

Pride verejne podporovali aj progresívni novinári, mimovládne organizácie a pomerne široké spektrum politikov – lídri Progresívneho Slovenska, poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková či starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová (OKS). Na akcii sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Podľa polície prebehla pokojne.

S krátkym časovým odstupom sa v hlavnom meste Slovenska uskutočnil aj desiaty ročník pochodu kresťanských a konzervatívnych komunít Hrdí na rodinu. Cieľom akcie, ktorá odštartovala na Rudnayovom námestí, bolo predovšetkým vyjadrenie vďaky za základnú bunku spoločnosti – rodinu.

Aktivisti chceli zdôrazniť, že aj keď si mnohí myslia, že sú slobodní, ak si nezaložili rodinu, skutočnosť je presne opačná. Manželstvo a rodina nie je väzenie, naopak, spája sa s ním tá najväčšia sloboda a najväčšia odvaha. Mottom tohto ročníka bol výrok: „Sloboda, odvaha, láska.”

Podujatie Hrdí za rodinu sa tento rok uskutočnilo v komornejšom duchu. Na zhromaždení sa podľa odhadov Štandardu zúčastnilo približne tristo ľudí. Mali oblečené červené tričká s nápismi ako „rodina je úžasná“, „rodina je výnimočná, lebo deti sú naša budúcnosť“ či „mama a tato navždy“.

Organizátor pochodu Anton Chromík skonštatoval, že politici majú veľmi zodpovednú úlohu chrániť rodiny bez ohľadu na politické tričko. „Prišli sme sem, lebo je úplne normálne, aby rodiny vyšli na ulicu,“ dodal Chromík. Medzi prítomnými bolo vidieť aj známe osobnosti, napríklad komisára pre deti Jozefa Mikloška či ministra sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina). Zúčastnil sa aj biskup Jozef Haľko.

„Vzhľadom na moju funkciu považujem za svoju povinnosť podporiť akúkoľvek akciu, ktorá posilňuje postavenie rodiny v slovenskej spoločnosti. Rodina je pre Slovákov a ďalšie národnosti žijúce na slovenskom území najvyššou hodnotou. Štát a ja ako minister mám povinnosť urobiť všetko, čo tento inštitút posilní. Ďakujem organizátorom, že akciu takto kultúrne pripravili. Vždy, keď budem v Bratislave, rád sa na nej zúčastním,“ povedal Krajniak pre Štandard.

Vyvesenie dúhovej vlajky pred ministerstvom hospodárstva považuje minister za nekorektné. „Ak budú kolegovia z vlády takto porušovať zákon, ani ja sa ním nebudem cítiť viazaný a pokojne vyvesím vlajku ,Hrdí na rodinu‘ na každý úrad práce po celom Slovensku. Pravidlá musia byť. Buď sa dohodneme, že si každý bude robiť po svojom, alebo sa dohodneme, že na štátne budovy patria iba oficiálne štátne symboly,“ dodáva šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Komisár pre deti Jozef Mikloško ocenil, že sa napriek teplému počasiu zišlo toľko ľudí, ktorí chcú vyjadriť svoju podporu rodinám. Dodal, že na základe výsledkov prieskumu Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied až 91 percent Slovákov považuje za najväčšiu hodnotu svoju rodinu. „Slovenské zákony jasne hovoria, že ideálne prostredie pre deti je rodina s mamou a otcom a ako komisár sa chcem toho držať. Nie sme v konfrontácii s ostatnými. Chceme pozitívne šíriť, že dieťa potrebuje otca a mamu. Dieťa potrebuje na rozvoj mužský a ženský vzor, to nie je teória,“ vysvetľuje ombudsman.

„Nemám nič proti deťom s opačnou sexuálnou orientáciou, budem aj ich obhajcom. Prezidentka a iní politici by mali poskytnúť aspoň bilaterálnu podporu – teda podporiť aj túto akciu a povedať, že sa im páči. Je v poriadku, ak niekto bojuje za práva iných, ale je tiež v poriadku, ak my bojujeme za to, aby mali deti otca aj matku,“ dodáva Mikloško.

Popoludňajší program spestrovali piesne hudobníka Petra Janků. Podpora rodiny podľa neho v tejto brandži nezaznieva dostatočne nahlas.

„Umenie je vstupnou bránou ideológie tých, ktorí to v zákonodárstve ešte nemajú uzákonené. Tam patrí aj LGBTI ideológia, ktorá sa cez osobné umelecké príbehy dostáva do spoločnosti. Práve preto by umelci nemali mlčať a presadzovať typ umenia, ktoré adoruje samého seba a mali by sa zamerať na umenie, ktoré adoruje nášho Stvoriteľa, ktorý nám dáva hodnoty. Preto som sa po osobnom obrátení rozhodol zostať na tomto poli, hoci je to veľmi kruté, lebo sa človek často cíti ako sám vojak v poli,“ hovorí hudobník Janků pre Štandard.

Rovnako ako po minulé ročníky, aj tentoraz sa podujatie uskutočnilo v rovnaký termín ako Dúhový Pride LGBTI aktivistov. 

Podujatie sa skončilo krátko po 16. hodine, keď sa dav začal postupne rozchádzať.

Foto: Eva Struhárňanská


Ďalšie články