Vlhová patrí v zjazde k nováčikom, úspech nepríde zo dňa na deň

Druhé kolo obrovského slalomu žien v Kranjskej Gore Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Petra Vlhová sa musí cez týždeň opäť preladiť na dlhé lyže. V piatok a sobotu by sa mala predstaviť na štarte dvoch zjazdových tratí. V tomto ročníku Svetového pohára sa jej v rýchlostnej disciplíne veľmi nedarí. Dôvodom je málo skúseností, ale i zdatnejšia konkurencia.

V aktuálnej sezóne je líderkou zjazdu Talianka Sofia Goggiaová s 280 bodmi. Vo všetkých troch pretekoch sa umiestnila na pódiu, dvakrát pritom vyhrala. O 60 bodov zaostáva druhá Švajčiarka Corinne Suterová, ktorá vyhrala úvodný zjazd sezóny a raz sa umiestnila druhá.

Lepšie sa darí aj hlavnej konkurentke Vlhovej – Švajčiarke Michelle Gisinovej, ktorá figuruje na 14. mieste, vďaka ktorému získala viac bodov, ktorými pomaly sťahuje stratu na celkovú vedúcu pozíciu slovenskej lyžiarky. Tá sa nachádza na 24. mieste.

Vlhová zatiaľ za zjazdárkami na vedúcich priečkach výraznejšie zaostáva. Tie majú však odjazdených oveľa viac tratí. A hoci prvé úspechy už oslávili, nedosiahli ich zo dňa na deň.

Goggiaovej trvala cesta k olympijskému zlatu päť rokov

Vo Svetovom pohári sa Goggiaová premiérovo predstavila v zjazde v novembri 2013, pričom pódium dobyla až v decembri 2016. Prvýkrát dokázala vyhrať v marci 2017, zároveň v tomto roku stabilizovala svoje výkony, ktorými sa už pravidelne radila medzi desať najlepších pretekárok.

Nezabudnuteľné obdobie nadvlády talianskej zjazdárky nastalo až v roku 2018. Od januára až do marca sa riadila mottom: Čo zjazd, to pódium. V piatich pretekoch sa neumiestnila na horšom mieste ako druhom, iba jedny nedokončila.

Zahviezdila taktiež na zimnej olympiáde v Pjongčangu, keď ako prvá Talianka získala v zjazde zlato. Svojou fantastickou jazdou pokazila rozlúčku legende Američanke Lindsey Vonnovej, ktorá skončila až tretia. Bodkou za najlepšou sezónou v kariére bol malý krištáľový glóbus, ktorý tesne o tri body, uchmatla Vonnovej podobne ako olympijské zlato.

Napriek zraneniam, ktoré ju po šampiónskom roku brzdili, sa od roku 2019 umiestnila mimo najlepšiu desiatku v pretekoch iba raz. Celkovo odjazdila úspešne až do cieľa 30 zjazdov, šesťkrát vyhrala a na pódiu stála pätnásťkrát. V nohách má najazdených takmer 79 súťažných kilometrov. Vlhová má z tohto hľadiska odpretekaných iba 28 percent skúseností Goggiaovej.

Foto: Martin Baumann/ TASR a TASR/AP

Suterová čakala na malý krištáľový glóbus osem rokov

Suterová si súťažne vyskúšala zjazd Svetového pohára prvýkrát v roku 2012, pravidelne začala pretekať v tejto disciplíne až v roku 2016. Prvá stabilnejšia sezóna, v ktorej sa umiestňovala medzi desiatimi najlepšími prišla až v rokoch 2019 a 2020. Svoje debutové pódia dosiahla v rovnakom čase. V ročníku 2020 sa konečne tešila z výhry a opakované vysoké umiestnenia jej priniesli ocenenie v podobe malého krištáľového glóbusu.

V kariére odjazdila celkovo 49 zjazdov Svetového pohára, osemkrát obsadila bedňu a dvakrát stála na samom vrchu. Celkovo odjazdila 128 kilometrov (čo je približne dĺžka trasy medzi Košicami a Vysokými Tatrami). Vlhová má odjazdených len 17 percent zo Suterovej súťažných kilometrov.

Foto: Martin Baumann/ TASR a TASR/AP

Vyzývateľka Vlhovej ešte neovládla zjazd

Gisinová rovnako ako Vlhová jazdí všetky typy pretekov. A hoci zjazd v rámci Svetového pohára nevyhrala, na rozdiel od slovenskej lyžiarky sa už dokázala umiestniť na pódiu. Podarilo sa jej to za necelý rok od jej premiéry v tejto rýchlostnej disciplíne.

Jej obľúbeným strediskom je kanadské Lake Louise, v ktorom sa medzi elitnou trojkou umiestnila až trikrát. Výraznejší úspech v zjazde zatiaľ nezaznamenala. V tejto sezóne zvádza tesný súboj s Vlhovou v boji o celkové prvenstvo Svetového pohára, v zjazdových pretekoch má výrazne navrch. Zakaždým sa umiestnila v top 20 a získala 52 bodov. Slovenská lyžiarka si ich zatiaľ vyjazdila len 27, pričom pred rokom dosahovala lepšie výsledky než švajčiarska konkurentka. Väčšie sú aj skúsenosti Gisinovej, z ktorých má Vlhová približne jednu tretinu.

Foto: Martin Baumann/ TASR a TASR/AP

Čím viac kilometrov, tým bližšie k úspechom

Vlhová odjazdí v piatok iba svoj desiaty zjazd na Svetovom pohári. V porovnaní so zdatnejšími lyžiarkami v počte pretekov výrazne zaostáva.

Počet odjazdených zjazdov v jednotlivých ročníkoch Svetového pohára

Pozitívne je, že Vlhová ukazuje veľký potenciál smerom do budúcna. Potrebné však nie je len vypretekať sa súťažne, ale aj zbierať tréningové skúsenosti a odjazdené kilometre. V tomto má žiaľ slovenská lyžiarka v porovnaní s väčšími tímami obmedzené možnosti.

„V Európe počas leta tých zjazdoviek na tréning nie je veľa. Je tam veľká tlačenica. Voči Petre dokonca spravil nemecký tím taký malý podraz. Boli dohodnutí na spoločnom tréningu a Livio mi povedal, že v októbri to celé padá. Lyžiarske veľmoci neradi vidia, keď pretekár z východného bloku dokáže robiť také výsledky,“ vysvetlil lyžiarsky tréner Timotej Zuzula pre RTVS.

V piatok 22. januára je o 10 hodine naplánovaný zjazd vo švajčiarskom stredisku Crans-Montana. V sobotu sa uskutoční v rovnakom čase.


Ďalšie články