Pentagón vytvoril špeciálne oddelenie zamerané na UFO

ufo Neidentifikovateľný lietajúci objekt. Zdroj: Youtube

Agendou novovytvoreného oddelenia amerického ministerstva obrany budú takzvané transmediálne letiace objekty.

Po veľkých tlakoch verejnosti, ale aj Kongresu, ktoré vyvolali niektoré zverejnené záznamy zachytávajúce údajné neidentifikovateľné lietajúce objekty (UFO), sa Pentagón rozhodol konať. Pred zopár dňami vzniklo v rámci ministerstva obrany oddelenie All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Novovzniknutý útvar bude študovať takzvané transmediálne objekty, to znamená objekty pohybujúce sa ako vo vesmíre, tak aj vo vzduchu či vo vode.

Označenie „transmediálny letiaci objekt“ začal americký rezort obrany používať po nedávnom zverejnení videa pilota, ktorý natočil neidentifikovateľný lietajúci objekt. Teleso sa pohybovalo rôznymi smermi. Krátko nato zmizlo vo vode.

Ešte pred založením novej inštitúcie sa podobnými materiálmi ozvalo americkému ministerstvu obrany mnoho svedkov. Nechýbali medzi nimi profesionálni piloti vrátane tých vojenských. Pentagón uverejnil zoznam s asi sto takýmito pozorovaniami už vlani v lete.

„Niektoré prípady, ktoré sme videli, nemajú dobré vysvetlenie, keď budú tieto informácie odtajnené, budem o nich môcť povedať niečo viac,“ povedal ešte vlani bývalý riaditeľ americkej Národnej rozviedky John Ratcliffe. Upresnil, že vojenskí predstavitelia vždy hľadajú racionálne vysvetlenia pozorovaných javov, ale pri niektorých zvláštnych prípadoch sa to jednoducho nedarí.

„Tieto pozorovania sa dejú po celom svete. A toto vám poviem, keď sa o nich rozprávame, to nie je len jeden pilot, satelit alebo nejaká výzvedná skupina. Väčšinou sú tieto javy pozorované viacerými senzormi,“ dodal.

Bývalý riaditeľ objasnil, že niektoré objekty sa pohybovali rýchlejšie ako rýchlosť zvuku, avšak nevytvárali aerodynamický tresk. Iné pozorovania zasa sledovali pohyby, ktoré by sa dali len ťažko napodobniť.


Ďalšie články