Prestal fungovať S2F model bitcoinu? Nie, nefungoval nikdy

Bitcoin. ilustračné foto: Pixabay.com Bitcoin. ilustračné foto: Pixabay.com

Predvídať budúcu cenu na základe minulosti je vždy zradné, ale je pravda, že nič lepšie nemáme, takže na tom v princípe nič zlé nie je. Horšie je, keď je logika celého modelu pochybná, čo sa stalo slávnemu S2F modelu od anonymného blogera s prezývkou PlanB.

PlanB ešte pred poslednou bitcoinovou horúčkou publikoval jednoduchý model, ktorý počítal cenu jedného bitcoinu zo stock-to-flow (S2F), teda z toho, ako veľmi pribúda mincí oproti celkovej zásobe. Bitcoin prechádza každé zhruba štyri roky delením odmien, takzvaným halvingom, ktoré toto S2F zásadne zmení, s čím by mala vyskočiť aj cena. A v minulosti to tak bolo.

Lenže modelovať cenu len na základe ponuky nedáva zmysel. Celý model tak vlastne predpokladá, že dopyt sa bude v budúcnosti správať rovnako ako predtým. Model len hovorí, že pokiaľ dopyt porastie rovnakým tempom ako kedysi, tak cena bitcoinu bude rásť a rásť. Čo sa na čas po zverejnení jeho modelu skutočne stalo. Viera vo vyššiu cenu dokonca viedla k tomu, že prakticky ktokoľvek, kto model spochybnil, stal sa obeťou virtuálnej šikany.

Dnes, keď už dávno mal bitcoin podľa modelu stáť 100-tisíc dolárov, ale je to päťkrát menej, tomu už snáď mimo autora a pár fanúšikov nikto neverí. Vyrastie niekedy bitcoin na také veľké čísla? Je to veľmi pravdepodobné. Ale kedy to bude, to nikto nevie a určite to nemožno modelovať na základe jednej premennej.

Je to jedno z veľkých poučení súčasného spľasnutia bitcoinovej bubliny. Z každej predchádzajúcej komunity vyšla silnejšia, tak snáď to bude aj po tej súčasnej, kde hromadne opustíme snahy hľadať v bitcoine niečo magické, čo zaručene ťahá cenu nahor. Magických vecí má bitcoin množstvo, ale cena je výsledkom ponuky a dopytu a zatiaľ čo je ponuka ako kúzlom daná a predvídateľná, pri dopyte nikto nevie nič. S2F model neprestal fungovať, pretože nefungoval nikdy. Bola to z časti náhoda a z časti sebanaplňujúce sa proroctvo, pretože PlanB mal veľký zásah k tomu, aby sa ľudia podľa jeho modelu správali a tým si ho sami potvrdzovali. Celé to vyvrcholilo tým, keď si do profilových fotografií na sociálnych sieťach ľudia pridávali laserové oči, ktoré tam zostanú, kým bitcoin neprekročí 100-tisíc dolárov za kus. Uvidíme, ako dlho im to bude trvať.


Ďalšie články