Fico sa ocitol na zozname šíriteľov ruskej propagandy. Tvrdí, že má len iný názor a na Ukrajine bojujú USA s Ruskom

Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ukrajina zaradila Roberta Fica na zoznam šíriteľov ruskej propagandy. Na zozname je 75 politikov a verejne známych ľudí. Fico tvrdí, že na zozname sa ocitol, pretože má na vojnu na Ukrajine vlastný názor. Ukrajina je podľa neho pod absolútnou kontrolou USA, ktorá si z nej spravila bojisko.

Ukrajinské Centrum boja proti dezinformáciám zverejnilo zoznam 75 predstaviteľov medzinárodného spoločenstva, medzi nimi politikov, vedcov či novinárov, ktorí podľa neho „propagujú naratívy ruskej propagandy“. Centrum je pracovným orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, informoval portál Euractiv.

Ficovi vyčítajú výroky, v ktorých tvrdí, že Ukrajina na rozdiel od Ruska neplnila podmienky Minských dohôd, Rusku nie je možné prisudzovať zodpovednosť za konflikt na Ukrajine a vyzývanie na zrušenie protiruských sankcií.

Na zozname sú najmä politici, prevažne americkí a francúzski. Napríklad republikánsky senátor Rand Paul a bývalí francúzski prezidentskí kandidáti Marine Le Penová a Éric Zemmour. Dostal sa naň aj americký politológ John Mearsheimer či ekonóm Jeffrey Sachs za výroky o tom, že k invázii na Ukrajinu Vladimira Putina vyprovokovalo NATO, respektíve USA.

Rozdelili ich na tri skupiny

Ako informuje Euractiv na svojej webovej stránke, ukrajinské centrum rozdelilo predstaviteľov na zozname do troch skupín.

Tých, ktorí sympatizujú s Ukrajincami, ale ospravedlňujú činy Ruska, je celkom 60 percent. V ďalšej skupine, 20 percent, sa nachádzajú tí, ktorí otvorene názorovo podporujú ruského prezidenta Vladimira Putina. Taktiež 20 percent predstaviteľov tvorí i poslednú skupinu, ktorá je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, no ruskú agresiu odsudzuje.

Podľa Fica je Ukrajina pod absolútnou kontrolou USA

Fico za zaradením na zoznam vidí to, že má na vojnu iný názor ako ukrajinský prezident Zelenskyj. ,,Kto má iný názor ako ukrajinský prezident, je zločinec,“ uviedol Fico v statuse na sociálnej sieti Facebook. Tvrdí, že taká je liberálna demokracia.

Predseda Smeru ďalej tvrdí, že konflikt na Ukrajine je vojnou medzi USA a Ruskom s tým, že Ukrajina je pod absolútnou kontrolou Spojených štátov. ,,Nie som ani na strane USA, ani Ukrajiny či Ruska; som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy,“ dodal Fico.

Smer odmieta posielať zbrane

Strana Smer-SD a jej čelní predstavitelia okrem tvrdenia, že vojna na Ukrajine je zástupným konfliktom medzi USA aj Ruskom, dlhodobo odmieta aj vojenskú pomoc Ukrajine. Slovensko Ukrajine poskytlo napríklad systém protivzdušnej obrany S-300 a predalo samohybné húfnice Zuzana 2.


Ďalšie články