Najsilnejšia armáda v Európe. Poliaci kupujú enormný počet tankov, lietadiel a húfnic

Tank K2. Foto: Ozbrojené sily Kórejskej republiky Tank K2. Foto: Ozbrojené sily Kórejskej republiky

Poľsko začína masívne zbrojiť, čím chce odradiť predovšetkým Rusko od ďalších vojenských výpadov smerom na západ. Vláda v stredu podpísala niekoľko veľkých zbrojných kontraktov s Južnou Kóreou. V nasledujúcich rokoch dostane napríklad tisíc tankov, cez 600 samohybných húfnic a 50 stíhačiek, čím sa zaradí medzi vojenské veľmoci. Časť techniky má Poľsko dostať už tento rok.

Poľsko v stredu podpísalo gigantickú zbrojnú zákazku, na konci ktorej má Južná Kórea dodať poľskej armáde zhruba tisíc tankov K2, 600 samohybných húfnic K9 alebo 48 ľahkých stíhačiek FA-50. „Toto posilnenie je mimoriadne dôležité vzhľadom k situácii na našej východnej hranici,“ priznal poľský minister obrany a vicepremiér Mariusz Blaszczak. „Z toho, čo sa deje na Ukrajine, vyvodzujeme dôsledky,“ dodal.

Dodávky časti húfnic a tankov sa majú uskutočniť ešte tento rok. Minister obrany vyhlásil, že rýchlosť je v tomto ohľade úplne kľúčová. A Južná Kórea bola jednou z mála krajín, ktorá tento parameter mohla splniť. V prvej fáze Poľsko dostane 180 tankov a 48 húfnic, z ktorých prvé majú byť dodané ešte tento rok. V ďalšej fáze počíta Varšava s viac ako 800 tankami (verzia K2PL) a 600 húfnicami K9, ktorých dodávky majú byť realizované od roku 2024. Od roku 2026 sa potom počíta s výrobou tankov a húfnic aj v Poľsku, čo je významná správa pre poľský priemysel.

Už v polovici roku 2023 má byť dodaných aj 12 viacúčelových ľahkých bojových lietadiel FA-50. Celkovo si Poľsko objednalo 48 týchto strojov (tri letky). Nadzvukové stíhačky, ktoré vyrába juhokórejská spoločnosť Korea Aerospace Industries (KAI) v spolupráci s americkým výrobcom zbraní Lockheed Martin, majú nahradiť staršie stíhačky MiG-29 a Su-22 sovietskej konštrukcie.

Pre Poľsko je rýchlosť kľúčová i preto, že krajina potrebuje rýchlo nahradiť dodávky ťažkej a obrnenej techniky, ktoré darovalo brániacej sa Ukrajine. Hovorí sa o tom, že Varšava poskytla Kyjevu už cez 240 tankov T-72 a v poslednej dobe tiež poľské tanky PT-91 Twardy.

Poľsko chce až 160 stíhačiek

Server Armádnínoviny.cz, ktorý na plánovanú akvizíciu s predstihom upozornil, napísal, že poľskí piloti sa so strojmi zoznámili vo vzduchu už počas skúšobných letov v Južnej Kórei. Okrem nich by malo mať okolo roku 2025 poľské stíhacie letectvo k dispozícii aj 32 kusov supermoderných amerických stíhačiek F-35A Lightning II, 48 stíhačiek F-16 vo verzii C/D a 16 cvičných M-346 Bielik, ktoré je možné obmedzene použiť aj v boji. Cieľom Poľska je prevádzkovať až 160 stíhačiek. K tomu chce u Juhokórejcov podľa tlačového hovorcu poľskej Agentúry pre vyzbrojovanie (Agencja Uzbrojenia) nakúpiť aj bojové vozidlá pechoty ASK21 Redback.

Poľská stíhačka F-16. Zdroj: Wikipédia

Koľko to bude stáť?

Nákup sa uskutočnil formou medzivládnej dohody (G2G), teda priamo a bez výberového konania. Minister obrany sa ale nezmienil o cene kontraktov. Server Polityka.pl odhadol na základe neoficiálnych informácií, že Poľsko vynaloží na kórejské zbrane 14 miliárd dolárov. Po USA, ktoré je hlavným globálnym, strategickým partnerom Poľska, sa Južná Kórea dnešným dňom stáva druhým najväčším dodávateľom výzbroje pre armádu.

Visingr: Armáda skoro ako Spojené štáty

Vojenský analytik Lukáš Visingr sa domnieva, že súčasné zbrojné plány Poľska môžu síce vyzerať ako „okamžitá reakcia na vojnu na Ukrajine“ (a tak ich aj tamojšia vláda prezentuje), ale v skutočnosti presne zapadajú do dlhodobej stratégie Poľska, ktoré podľa neho „cieľavedomo smeruje k postaveniu vojenskej veľmoci“.

 „Teraz je nepochybne hlavnou hrozbou Rusko, ale ktovie, čo sa stane v Európe za desať alebo dvadsať rokov? Kroky Varšavy nenechávajú priestor pre pochybnosti o tom, že Poľsko už nikdy nechce byť odkázané na pomoc či dobrú vôľu európskych mocností, naopak, samo chce byť dominantným hráčom, čo má aj historické korene. Za hlavného partnera považuje USA, ale nadväzuje i na pragmatické spojenectvo s ďalšími regionálnymi veľmocami na vzostupe, najmä s Južnou Kóreou a Tureckom. Ostatne nie je bez zaujímavosti, že práve Južnú Kóreu a Turecko tradične spájajú veľmi tesne politické i vojenské väzby,“ hovorí Visingr.

„Ak si urobíme hrubý súčet, tak vidíme, že Poľsko chce výhľadovo prevádzkovať viac ako 1 300 tankov, cez 1 400 bojových vozidiel pechoty, približne 800 samohybných húfnic, 500 delostreleckých raketometov a 160 nadzvukových bojových lietadiel. Bude jednoznačne a s veľkým náskokom najväčšou vojenskou veľmocou Európy, pretože počty pozemnej techniky, ktoré Varšava plánuje, sú vyššie ako počty, ktoré dnes vlastní Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia dohromady. Vlastne budú porovnateľné s tým, čo vlastní napríklad USA, takže bez väčšieho preháňania môžeme povedať, že Poľsko buduje armádu nielen európskeho, ale dokonca aj svetového formátu,“ upozorňuje Visingr na záver.


Ďalšie články