Litva chce napriek ústupku EÚ zrušiť transakcie z Ruska. Zablokovala by tak tranzit do Kaliningradu

Kaliningrad Kaliningradská oblasť. Mapa: TASR

Litovská banka oznámila, že prestane umožňovať platby z Ruska a Bieloruska, čím by zablokovala prevoz tovaru do Kaliningradu. Vláda sa zatiaľ k téme nevyjadrila, ruský diplomat odovzdal Vilniusu nótu. Informuje o tom poľský portál Do rzeczy.

Pred viac ako mesiacom hrozilo, že už aj tak vyhrotená situácia ohľadom vojny na Ukrajine prerastie do ďalšej krízy na hraniciach EÚ a Ruska. Litva vtedy nedovolila prevoz tovaru z Ruska do Kaliningradskej oblasti cez jej územie.

Zatiaľ čo Moskva spustila rétoriku o “nelegálnej blokáde”, na západnej strane sa krok Vilniusu interpretoval ako realizácia ekonomických sankcií.

Kompromisné riešenie nakoniec na pôde Európskej únie presadilo Nemecko. Situáciu upokojilo usmernenie Európskej komisie, ktorá Litve prikázala umožniť tranzit ruského tovaru do Kaliningradskej oblasti po železnici pretínajúcej jej územie.

Teraz sa zdá, že spor na Pobaltí stále nie je zažehnaný. Litovská banka Siauliu Bankas totiž oznámila, že od 1. septembra prestane prevádzať platby do a z Ruskej federácie a Bieloruska v akejkoľvek mene. Zadné vrátka si ponecháva pre prípady týkajúce sa humanitárnej pomoci či vládnych funkcií.

Takéto rozhodnutie de facto znamená blokádu tranzitu medzi Moskvou a Kaliningradom, keďže banka ako posledná realizuje platby umožňujúce prevoz tovaru. S reakciou Kremeľ nemeškal a chargé d’affaires v Litve Sergej Rjabokon vo štvrtok oznámil, že rezortu diplomacie odovzdal nótu týkajúcu sa pozastavenia platieb. Ešte predtým Moskva pohrozila extrémnymi opatreniami, ak by Litva tranzit do Kaliningradu zastavila.

Hoci sa mediálnym priestorom začína šíriť rétorika, že Vilnius opätovne blokuje sporný tranzit a porušuje tým nariadenie eurokomisie, litovské médiá zostávajú pri téme opatrné a ponechávajú tému otvorenú v rovine špekulácií. Litovská vláda sa dosiaľ k situácii nevyjadrila.


Ďalšie články