Pelosiová podľa médií mieri na Taiwan. USA k ostrovu presúvajú svoje vojenské lode

Nancy Pelosiová prejav Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas prejavu na klimatickom summite COP26 OSN v Glasgowe 9. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Šéfka dolnej komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová navštívi počas svojej ázijskej cesty aj Taiwan. A to aj napriek dôrazným varovaniam zo strany Číny, ktorej prezident pred pár dňami hovoril o zahrávaní sa s ohňom. S odvolaním sa na zdroj z taiwanskej vlády a „vysokopostavený americký zdroj“ o návšteve informovala stanica CNN a ďalšie zdroje.

Pelosiová má podľa japonskej agentúry Kjódo, ktorá sa odvoláva na taiwanské médiá, na ostrov priletieť v utorok večer, pričom v stredu by sa mala stretnúť aj s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Demokratická politička by sa tak stala najvyššie postavenou Američankou, ktorá by Taiwan od začiatku tohto storočia navštívila. Návštevu Pelosiovej avizujú aj taiwanské zdroje. „Podľa mojich zdrojov príde predsedníčka Pelosiová do Tchaj-peju zajtra večer,“ napísala v pondelok miestna novinárka Liu Tching-tchingová.

Podľa japonského portálu Nikkei Asia presúvaju Spojené štáty k Taiwanu časť svojich síl vrátane lietadlových lodí a veľkých lietadiel. Nikkei dodáva, že v blízkosti ostrova teraz operuje lietadlová loď USS Ronald Reagan, ktorá sa nachádza v Juhočínskom mori, a obojživelné útočné lode USS Tripoli a USS America, ktoré sú primárne nasadené pri Japonsku. Ďalšie armádne plavidlá sú v prípade potreby pripravené pri Havaji.

Tvrdé varovanie Si Ťin-Pchinga

Ide pravdepodobne o reakciu na ostré vyhlásenie zo strany Číny smerom k Pelosiovej návšteve. Napríklad čínsky prezident Si Ťin-Pching vo štvrtok svojho amerického náprotivku Joea Bidena v ich spoločnom telefonáte varoval pred ,,zahrávaním sa s ohňom“ v súvislosti s Taiwanom. ,,Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa napokon popália,“ povedal Bidenovi.

Biden zas čínskeho prezidenta uistil, že pozícia Spojených štátov ohľadom Taiwanu sa nezmenila a Washington je naďalej proti ,,jednostranným snahám zmeniť status quo alebo podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive“.

Čína navyše tvrdí, že je voči Taiwanu a Pelosiovej návšteve pripravená zakročiť aj vojensky, čo demonštrovala na sobotňajšom vojenskom cvičení uskutočnenom v Taiwanskom prielive. Podľa denníka Financial Times by mohla čínska armáda vyslať proti Pelosiovej lietadlu stíhačky a zabrániť jej tak pristáť.

Pelosiová však svoju návštevu Taiwanu stále oficiálne nepotvrdila. Podľa tlačového vyhlásenia Pelosiovej kancelárie zavíta šéfka Snemovne reprezentantov pri svojej ázijskej ceste do štyroch krajín: Singapuru, Malajzie, Južnej Kórey a Japonska. Singapurské ministerstvo zahraničia podľa agentúry AFP oznámilo, že Pelosiová a jej sprievod budú v tomto mestskom štáte v pondelok a v utorok.

Americká stanica CNN zase s odvolaním sa na zdroj z taiwanskej vlády a ,,vysoko postavený americký zdroj oboznámený so situáciou“ uviedla, že Pelosiová po zastávke v Malajzii navštívi Taiwan. Presný dátum návštevy zatiaľ americké zdroje neuviedli, návšteva bude však pravdepodobne trvať ,,hodiny, nie dni“, uviedla CNN.

Prečo sa Čína hnevá?

Taiwan je dlhodobo zdrojom napätia medzi USA a Čínou. Čína pokladá Taiwan, ostrov, na ktorý sa po porážke v čínskej občianskej vojne uchýlil Kuomintang, za svoje územie a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržuje oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taipeiom prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú však Spojené štáty čulé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdia, že tak robia preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.


Ďalšie články