Nikaragua pritvrdzuje. Po vyhostení pápežovho vyslanca a Misionárok lásky ruší katolícke rádiá

296380266_585906696445361_8663986080057078354_n Misionárky lásky počas modlitby v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Latinskoamerická krajina ďalej okliešťuje náboženskú slobodu. Ruší niekoľko katolíckych rozhlasových staníc. V marci pritom vypovedala apoštolského nuncia a nedávno vyhostila sestry Matky Terezy.

Nikaragua ruší vysielanie šiestich katolíckych rádií na severe krajiny, medzi nimi Rádio Naša Pani Fatimská a Rádio Svätý Jozef. Je to nespravodlivosť, komentoval biskup Rolando José Álvarez Lagos. Práve jeho diecéza Matagalpa spravuje tieto rozhlasové stanice. Biskup vyzval Štátny inštitút telekomunikácií a pošty, aby dokázal ich údajnú nezákonnosť. Ako dodal, „nebude akceptovať chyby a neprávosti“.

Ide o ďalšiu ranu pre cirkev v stredoamerickej krajine. Tamojší režim v marci vypovedal pápežského vyslanca, v júli sestry Misionárok lásky a nariadil zatvorenie televízie konferencie biskupov.

Útoky sa zintenzívnili po nepokojoch v roku 2018, ktoré potlačili silové zložky. Vláda označila protesty za „neúspešný puč“ a niektorých kňazov, ktorí sa snažili počas protestov vyjednávať, nazvala farizejmi. Biskupov obvinila, že sú súčasťou opozičného plánu na zvrhnutie prezidenta.

Kontroverzný Daniel Ortega Saavedra bol prezident koncom 80-tych rokov 20. storočia a opäť ho zvolili v roku 2006. Najmä od roku 2018 pritvrdil voči opozícii vrátane cirkvi.

Pre „pretrvávajúcu zložitú vnútropolitickú situáciu“ a „zhoršenú bezpečnostnú situáciu“ majú občania zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tohto štátu, upozornilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v máji tohto roku. Odporúča „vyhýbať sa verejným zhromaždeniam a demonštráciám, vo všeobecnosti miestam so zvýšenou koncentráciou obyvateľstva, ktoré sa môžu zmeniť na násilnú demonštráciu“.

Ortegovmu režimu vyčítajú neslobodné voľby, zatýkanie členov opozície a občianskej spoločnosti, ako aj oklieštenie nezávislých médií. Organizácia Open Doors, ktorá mapuje prenasledovanie kresťanov vo svete, zaradila Nikaraguu medzi krajiny, kde je „obzvlášť ťažké byť kresťanom“. Porušovanie náboženskej slobody v prevažne katolíckej krajine odsúdil tiež Úrad pre náboženskú slobodu Spojených štátov amerických. Informoval, že Nikaragua sa dostala na osobitný zoznam sledovaných štátov kvôli tomu, že „vážne porušovala náboženskú slobodu“, tolerovala to alebo sa toho zúčastnila.

Vyhostenie pápežovho vyslanca

Svätá stolica „s veľkým prekvapením a ľútosťou“ prijala rozhodnutie Nikaraguy, pre ktoré musel v marci odísť z krajiny apoštolský nuncius arcibiskup Waldemar Stanislaw Sommertag. Pápežským vyslancom v Manague bol od roku 2018.

„Toto opatrenie sa javí ako nepochopiteľné, pretože Jeho Excelencia Sommertag pracovala s hlbokou oddanosťou pre dobro Cirkvi a nikaragujského ľudu, najmä tých najzraniteľnejších ľudí, a vždy sa snažila podporovať dobré vzťahy medzi Apoštolským stolcom a nikaragujskými úradmi,“ informovala novinárov Svätá stolica.

V pápežskom vyslancovi máme dôveru. Chceme obzvlášť podčiarknuť, že sa zúčastnil národného dialógu medzi vládou a opozíciou, ktorý mal priniesť zmier a prepustenie politických väzňov, doplnilo vatikánske komuniké.

Proces dialógu je „skutočne krehký“ a „napätá situácia“ vyvoláva nedostatok národnej a medzinárodnej dôvery, vysvetlil arcibiskup Sommertag vo vysielaní Rádia Vatikán v roku 2019.

Toto „závažné a neopodstatnené jednostranné opatrenie neodráža cítenie hlboko kresťanského ľudu v Nikarague“, uzavrela Svätá stolica.

Rušenie neziskových organizácií vrátane Misionárok lásky

Na prelome júna a júla Ortegov režim ohlásil uzavretie okolo 100 neziskových organizácií, čo sa dotklo aj Misionárok lásky. Ide o sestry známej rehole, ktorú založila držiteľka Nobelovej ceny za mier svätá Matka Tereza. Rehoľníčky sa venujú najmä núdznym, chudobným a starým ľuďom.

“Bolo pre nás bolestné opustiť krajinu, opustiť našich chudobných,“ komentovali Misionárky lásky rozhodnutie, ktorým vláda zrušila ich právnu subjektivitu.

Rehoľníčky vraj nesplnili povinnosti v súlade so zákonom proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a šírenia zbraní hromadného ničenia.

Arcibiskup hlavného mesta Managua kardinál Leopoldo José Brenes Solórzano to prijal „s veľkou ľútosťou“. Rehoľníčkam vyjadril blízkosť a solidaritu. V marci sa zastal tiež bývalého apoštolského nuncia a ocenil jeho tichú prácu a sprevádzanie miestnych biskupov.


Ďalšie články