Money markets: príležitosti pre dolárový výnos v kryptomenách

36769223844_8200300934_o Kufrík so stodolárovými bankovkami. Foto: flickr.com/Wall Boat

V predchádzajúcom diele sme si povedali o tom, čo sú to „kryptodoláre“. Teraz sa pozrieme na jednu zo základných veličín a tou je úrok. Hovoril som, že jedným z najbežnejších použití kryptodolárov (takzvaných stablecoinov) je pôžička. Úrokové sadzby pri pôžičke určuje trh a reprezentuje, za koľko si môžeme požičať kryptodoláre, alebo aký máme výnos na tom, že poskytneme dolárovú pôžičku.

Nie všetky kryptodoláre majú dvojstranný trh, kde niekto požičiava kryptomeny niekomu inému. Príkladom viac-menej jednostranného trhu je stablecoin DAI, ktorý vytvára doláre formou dolárovej pôžičky, DAI pôžičkou tak vzniknú a splatením pôžičky zaniknú. Neexistuje protistrana, ktorá by vám niečo požičiavala, ak nepočítame program (zvaný smart contract), ktorý tieto pôžičky spravuje, určuje podmienky a kontroluje, či dlžníkovi neklesli požiadavky na zábezpeku.

Poďme sa však pozrieť na naozajstný dvojstranný trh, aby sme si mohli povedať o prvej príležitosti na zarobenie úroku. Sú nimi Money markets. Zjednodušene povedané sú to kryptomenové pôžičkové platformy miesta, kam ľudia, ktorí chcú zarábať úrok, vložia dolárové aktíva (kryptodoláre, ako napríklad USDT, USDC, DAI, UST alebo iné), prípadne iné kryptomeny (napríklad bitcoin).

Vklad je väčšinou na dobu neurčitú, teda do momentu, kým sa ho nerozhodne sporiteľ vybrať. Tieto vklady sa potom požičiavajú na trhu za úrok. Úrok je najčastejšie určený krivkou, ktorá reflektuje nesúlad medzi ponukou aktív a dopytom po pôžičkách. Pôžička nie je vo vzťahu ku konkrétnemu dlžníkovi, ale k platforme. Všetky aktíva sú teda vložené do platformy a každý vkladateľ daného aktíva zarába rovnaký úrok.

Keďže vložených peňazí je výrazne viac ako požičaných (to je dané úrokovou krivkou), je aj úrok vyplácaný vkladateľom výrazne nižší ako úrok, ktorý za rovnakú sumu platia dlžníci. Zaplatený úrok sa musí rozpočítať medzi všetkých vkladateľov.

Napríklad na decentralizovanej DeFi platforme Aave v čase písania tohto textu na sieti Avalanche na stablecoine USDt (Tether) bol vkladový úrok 3,12 percenta p.a. Ten istý stablecoin ste si mohli požičať za 3.97 percenta p.a. Tu je dobré pripomenúť, že úroky sa môžu v čase meniť, aj keď platforma Aave umožňuje aj zafixovať úrok, v tomto prípade na 5.64 percenta p.a. počas trvania pôžičky. Úrok na vklade však nie je možné zafixovať.

V časoch, keď banky dávajú na fiat menách prakticky nulové až záporné úroky, sú teda kryptomeny a platformy ako Aave a podobné príležitosťou, ako zarobiť aspoň nejaký úrok. Treba povedať, že vkladové úroky nájdete aj lepšie. Napríklad na spomínanej platforme Aave môžete zarábať aj odmeny (vyplácané nadáciou platformy Avalanche). Takto dosiahnete vkladový úrok cez 6 percenta p.a. Trhy sú však pokojné a úroky relatívne nízke.




Ďalšie články