Zelenskyj presadzuje manželstvá homosexuálov. A robí hrubú chybu

Litovský prezident na Ukrajine Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident je zatiahnutý do ďalšieho konfliktu – tentokrát národného. Požiadal vládu, aby sa zaoberala témou manželstiev homosexuálov. Je to chyba. V čase vojny s ruským agresorom celkom zbytočná a vysoko kontraproduktívna…

Tlak Západu na spojencov, aby prijali LGBTQ+ agendu, bol a je ukážkou „morálneho imperializmu“. Teda nanucovania západných spoločenských noriem kultúre, ktorej nie sú vlastné.

Táto agenda nie je liberálna. Nie je postavená na rešpektovaní slobody, na tolerancii, na úcte ku kultúre a tradícii iných… Je to progresívna agenda, postavená na pocite kultúrnej nadradenosti a zameraná na prevýchovu (ak treba, tak nátlakovú) tých druhých. Iných.

Dúhová ofenzíva celkom nutne vedie k hlbokým spoločenským konfliktom. V krajinách EÚ sme to považovali za istú formu luxusu a výstrednosti, ktorá síce prináša otravné spory, no neohrozuje prežitie a suverenitu národa.

Ukrajinská cesta

Ukrajina je celkom iný prípad. Osem rokov bojovala s východoukrajinskými separatistami (a na politickej úrovni s ruskými menšinami všeobecne). Od februára 2022 bojuje s Ruskom, ktoré ju vojensky napadlo. Navyše, Ukrajinci sú jedným z veľkých východných národov, ktoré sú v kultúrno-etickom kódexe silne konzervatívne a pomerne jednotné. Priamo v ústave majú manželstvo definované ako zväzok muža a ženy. Rešpektovať to museli aj proamerické vlády po euromajdane.

Ak dnes, v čase vojny, Ukrajina niečo potrebuje, tak to určite nie sú spoločenské konflikty o vlajku LGBTQ+. Naopak, Ukrajina potrebuje to, čo západní aktivisti považujú za hrozbu. Ukrajina potrebuje zjednocovanie na základoch nacionalizmu.

Chvála nacionalizmu

Priznávajú to aj liberálni intelektuáli, ako Fukuyama či Harrari. Nacionalizmus – na rozdiel od fašizmu – môže mať vysoko pozitívny prínos. Zjednocuje spoločnosť na národnom princípe. A mobilizuje jej sily. Práve nacionalisti (nie gender aktivisti) sú pripravení riskovať životy a zomierať v boji za národ. A za jeho slobodu.

Tento fakt si zrejme uvedomuje aj ukrajinské vedenie. Zelenskyj presadzuje po malej petičnej akcii manželstvá homosexuálov veľmi opatrne (takmer neutrálne, ako nesmelo položenú otázku). A zdôrazňuje, že zmeny nebudú možné počas vojny s Ruskom.

No napriek tomu dal túto tému na stôl. Priamo na vládnej úrovni a s vysvetlením, ako vec vníma „moderný svet“. Môžeme predpokladať, že to robí pod tlakom západných spojencov, od ktorých sú ukrajinskí lídri (priznajme si) celkom závislí.

Otázne je, do akej miery budú západní partneri tlačiť na podvolenie Ukrajiny.

Ak zneužijú vojnu a závislosť ukrajinskej vlády od západných zbraní na presadzovanie LGBTQ+ politiky, bude to vrcholne nemorálne a urážlivé pre veľkú časť Ukrajincov.

A zároveň to bude pre Ukrajinu politicky a vojensky škodlivé.

Dominancia a sféry vplyvu

Západ by tým potvrdil, že mu nejde len o pomoc slabšej napadnutej krajine či o spojenectvo na zásadách vzájomného rešpektu, ale o starú politiku sfér vplyvu. Západ by okrem vojenskej a politickej lojality vyžadoval aj spoločenskú a kultúrnu „prevýchovu“ Ukrajiny. Podľa západných (nadradených a predpísaných) vzorov. A proti vôli väčšiny spoločnosti a jej ústavnej tradícii.

V prípade genderovej a LGBTQ+ politiky už nejde len o presadzovanie elementárnych západných pravidiel, ako zastupiteľská demokracia, ochrana základných ľudských práv, rešpektovanie súkromného vlastníctva, podnikania a trhu… Ide o pokus vykoreniť spoločnosť, potlačiť jej historickú a kultúrnu identitu a nadiktovať jej cudzie vzorce správania a myslenia.

Navyše, táto politika morálneho imperializmu – a sfér vplyvu – by vlastne podčiarkla to, čo médiá ešte nedávno považovali len za Putinovu a Kirillovu propagandu. Keď Rusi tvrdili, že Ukrajincom sa bude nanucovať LGBTQ+ ideológia, Zelenskyj aj Západ ich vysmiali, že šíria hoaxy.

Dnes to nie je hoax, ale spis na stole vlády. Odoslaný z bunkra Zelenského.


Ďalšie články