Prečo je dôležitá sila odpustenia a zmierenia? Inšpiratívne svedectvá prinesú osobnosti i mladí ľudia

love-g23b246e11_1920 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Pri príležitosti Medzinárodného dňa odpúšťania, ktorý pripadá na sobotu 7. augusta, organizuje Úsmev ako dar ďalší Večer odpustenia a zmierenia. Uskutoční sa už desiatykrát.

Počas predchádzajúcich večerov odpustenia boli hlavnými témami napríklad odpustenie otcovi, odpustenie medzi manželmi, odpustenie sebe samému alebo téma o odpustení urážok a neprijatia. Tentokrát sa téma bude zameriavať všeobecne na odpustenie, čo bude symbolické práve na medzinárodný deň odpúšťania.

Ide o online koncert plný svedectiev o odpustení, počas ktorého vystúpia známe osobnosti a mladí ľudia z rodín i detských domovov. Úprimne sa podelia o svoje osobné príbehy, ktoré ich priviedli k odpusteniu. Budú rozprávať o tom, aké ťažké je odpustiť, no pre lepší a pokojnejší život je to veľmi potrebné.

Livestream začne o 19:00, po jeho skončení bude stream uložený na oficiálnej stránke Nie 7x, ale 77x, kde si nájdete aj záznamy predchádzajúcich podujatí. Názov streamu Nie 7x, ale 77x našli vo Svätom písme, v ktorom sa Peter pýtal Ježiša, či má odpustiť sedemkrát, a ten mu povedal, že nie sedem, ale 77x má odpustiť.

Úsmev ako dar sa pri vytvorení večerov odpustenia inšpiroval projektom Otcovo srdce, ktorý sa zameriava na odpustenie dospelých. Pre deti aj z detských domovov vytvorili projekt Cesta domov. „Je to veľmi silné, keď vidíme na príbehoch mladých, akú obrovskú silu má odpustenie,“ konštatuje detský ombudsman Jozef Mikloško.

Foto: Úsmev ako dar

Na koncerte vystúpia osobnosti, ako Adela Vinczeová, Jožo Ráž, Boris Filan, Juraj Bača, Katarína Brychtová, Robo Opatovský a ďalší. Všetci sa podelia o svoje pohľady na odpustenie. Niektorí účinkujúci už na týchto večeroch boli a pre dobrý ohlas ich organizátori oslovili znova.  

Okrem osobností vystúpia mladí ľudia z rodín a z detských domovov, ktorí odpustenie zažili na vlastnej koži a sú tí najpovolanejší, aby o tom rozprávali. Práve tieto svedectvá môžu byť veľkou inšpiráciou pre ľudí, ktorí silu odpustiť v sebe stále hľadajú.

V závere predošlého večera, ktorého témou bolo odpúšťanie otcom, sa so svojou skúsenosťou podelil aj bývalý „domovák“ Štefan Adamjak: „Viem, nie je to ľahké, ale verte mi, odpustenie je oslobodzujúce. Keď sa naučíte odpúšťať, posuniete sa v živote o veľký kus vpred.“ Štefanovi odpustenie pomohlo. A aj vďaka tomu sa mu darí vo všetkých smeroch. Založil si rodinu, má malé dieťa a stal sa výkonným riaditeľom organizácie Úsmev ako dar.

Okrem svedectiev a hudobných vystúpení bude dôležitou časťou programu Modlitba za odpúšťanie od predstaviteľov cirkvi, arcibiskupov Stanislava Zvolenského, Cyrila Vasiľa, generálneho biskupa ECAV Ivana Eľka, biskupa Jozefa Haľka a predsedu Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richarda Dudu.


Ďalšie články