Izraelským vedcom sa podarilo vytvoriť syntetické embryo myši bez použitia spermií či vajíčok

Ilustračný obrázok. Foto:TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto:TASR/AP

Vedci z izraelského inštitútu použili kmeňové bunky na vypestovanie umelého embrya. V budúcnosti sa podobné metódy môžu používať ako 3D tlačiareň na orgány určené na transplantáciu.

Skupine vedcov pracujúcich v izraelskom Weizmann Institute of Science sa podarilo objaviť metódu, ktorá umožňuje vypestovať syntetické embryo. Umelý zárodok pre svoj vznik nepotrebuje oplodnené vajíčka, postačia kmeňové bunky kultivované v Petriho miske.

Ako ďalej píše ABC Net, experti sa opierali o poznatky z predošlých realizovaných výskumov. Výsledkom je úspech vo vypestovaní myšieho embrya mimo maternice. Takýto pokrok predstavuje možnosť obísť technické a etické prekážky spojené s používaním prirodzených embryí.

Dôležitú úlohu majú vedci pri preprogramovaní fungovania kmeňových buniek do najranejšieho štádia vývoja. Na úspešné vypestovanie je nevyhnutné použitie komplikovaného elektronického zariadenia, ktoré pre embryá namočené v živnom roztoku simuluje podmienky z maternice.

Vedci potvrdili, že syntetické embryo dosiahlo 95-percentnú zhodu s prirodzeným ekvivalentom. Pozorované orgány takisto vykazovali všetky známky normálneho fungovania, ako informuje ABC Net.

V budúcnosti sa preto syntetické embryá môžu stať etickým zdrojom orgánov na transplantáciu. „Embryo je najlepší stroj na výrobu orgánov a najlepšia 3D biotlačiareň – pokúsili sme sa napodobniť to, čo robí,“ povedal Jacob Hanna z oddelenia molekulárnej genetiky vo Weizmannovom inštitúte.


Ďalšie články