Tipy na víkend: Výstava na Bratislavskom hrade a filmy podľa skutočných udalostí

dn Seriál Narcos. Foto: reprofoto/youtube

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Detektív Keith Fraizer stojí pred novým prípadom. V centre mesta došlo k prepadnutiu banky a zlodeji v nej držia desiatku rukojemníkov. Zločin sa zdá byť dokonalý, pretože na čele lupičov je jeden z najinteligentnejších ľudí na svete. Pre zmätenie policajtov prinútili všetkých rukojemníkov obliecť sa do rovnakého oblečenia, aké majú lupiči. No do príbehu zločinu sa zapletie aj majiteľ banky, ktorý sa obáva odhalenia jeho trezorovej schránky. Preto osloví svoju právničku a prípad sa ešte viac zamotáva. Film Spojenec je pripravený o 22:30 na TV JOJ.

Na terase Bratislavského hradu sa v stredu začala výstava Cestovateľka, ktorú pripravila ilustrátorka a grafická dizajnérka Petra Štefanková. Pracovala na nej posledné tri roky a predstavuje jej voľnú kresbo-maliarsku tvorbu. Prezentáciu výtvarných diel si môžete pozrieť do 30. augusta od 10:00 do 19:00.

https://standard.sk/233211/lokalka-bez-rusnovodica-cestujuci-v-panike-vydarena-ceska-komedia-aj-na-bazant-kinematografe/

Na mestskej pláži na brehu Dunaja pokračuje piaty deň filmový festival Bažant Kinematograf. Návštevníkom prinesie v piatok o 21:00 snímku Myši patria do neba ocenenú na Českom levovi za najlepší animovaný film. Je to príbeh pre deti, ale aj dospelých. Myška Šupito sa všetkého bojí, no rada by dokázala, že je rovnako odvážna ako jej otec, ktorý zomrel počas súboja s desivým lišiakom. Rozhodne sa, že svoju odvahu ukáže, keď odtrhne trochu líščej srsti. Nešťastný súboj sa pre oboch končí tragicky, a tak spolu myška s mladým lišiakom putujú do neba. Tu ich však čaká niekoľko atrakcií, pri ktorých sa spoznávajú a stávajú sa z nich priatelia.

SOBOTA

V Česku sa v roku 2012 odohrala jedna z najväčších alkoholových afér. Ľudia po prvom poháriku slepli a po druhom často prichádzala aj smrť. Pri tejto udalosti prišlo o život 38 ľudí a desiatky sa priotrávili. Smrtiaci nápoj vznikol primiešaním metanolu do alkoholu, vďaka čomu sa znížila jeho predajná cena. Film Metanol približuje osudy distribútorov, ich obetí, ale aj policajných vyšetrovateľov. Drámu Metanol odvysiela o 23:25 TV Markíza.

Richard Jewell je muž, ktorý sa po nevydarenej kariére policajta či ochrankára nasťahuje späť k svojej matke. Počas letných olympijských hier v Atlante je nasadený ako dobrovoľník v Centennial parku, kde sa konajú koncerty. Pri obhliadke si všimne jeden podozrivý batoh, v ktorom pyrotechnik potvrdil bombu. Výbušnina však nakoniec explodovala, no Richardovi sa podarilo zachrániť niekoľko desiatok ľudí. Medzi ľuďmi je od začiatku hrdina, až pokiaľ ho FBI nezačne zo zločinu upodozrievať. Film Richard Jewell, ktorý bol natočený podľa skutočných udalostí, začne sa o 20:00 na Nova Cinema.

Pablo Escobar patrí dodnes medzi najznámejších dílerov drog na svete. Natočilo sa o ňom viacero filmov, no medzi najlepšie spracované patrí seriál Narcos, ktorý sa v prvých dvoch sériách venuje jeho životu. Príbehom nás sprevádza agent špeciálnej drogovej jednotky z USA, ktorá ho nasadila do akcie hlavne preto, že v tých rokoch bolo v Amerike viac ako 80 percent drog práve z biznisu, ktorý viedol Escobar. Prvá časť druhej série Narcos je pripravená o 22:00 na Dvojke. Druhá časť bude nasledovať hneď po nej.

NEDEĽA

Poručník Kot vedie po druhej svetovej vojne vedie oddiel, ktorého úlohou je zlikvidovať pašerákov a prevádzačov, ktorí sa pohybujú na hranici s Nemeckom. Prevádzačom pomáha človek, ktorého nazývajú Kráľ Šumavy, pretože tento kraj pozná najlepšie. No poručník spolu so strážmajstrom Zemanom sa mu postupne dostávajú na stopu. Snímku Kráľ Šumavy z roku 1959 odvysiela Jednotka o 16:10.

Thomas prišiel stráviť prázdniny k svojmu otcovi Christianovi. Je vedec a práve sa venuje štúdiu divých husí. Spočiatku Thomas svojho rodiča nechápe, no napokon ho jeho práca tiež nadchne. Rozhodne sa vycvičiť kŕdeľ ohrozených divých husí a pokúsi sa zmeniť ich migračnú trasu. Dokázať to chce za pomoci rogala, v ktorom vyzerá ako vták. Jeho cieľ je preletieť cez Francúzsko, celú Škandináviu až za polárny kruh. Málo kto by povedal, že ide o film natočený podľa skutočných udalostí, no je to tak. Film Rozprestri krídla si môžete vychutnať o 13:25 na TV JOJ.


Ďalšie články