Komisár pre deti Mikloško už rieši aj podnety týkajúce sa ukrajinských detí

09_miklosko_MZ Jozef Mikloško. Foto: Matúš Zajac

Komisár pre deti začína plniť svoj program, predstavil zámer veľkého prieskumu, ktorý zmapuje názory a problémy detí.

Jozef Mikloško plánuje v októbri zrealizovať výskum, ktorý bude mapovať názory 1 200 detí. Jeho výsledky by mal mať už v novembri. Výskum Mikloško považuje za základ pre svoju ďalšiu prácu v prioritných oblastiach. O tejto téme hovoril už v rozhovore pre Štandard, krátko po zvolení za komisára, teraz svoj zámer opísal nasledovne:

„Budeme zisťovať názory detí – čo ich teší, čo, naopak, trápi, čoho sa boja, čo oni pokladajú za ich reálne problémy, čo by podľa ich názoru zlepšilo ich život,“ priblížil komisár. Deti chce v prvom rade počúvať a ich názory rešpektovať.

Od začiatku svojej pôsobnosti na Úrade komisára pre deti do konca júna prijal Mikloško 56 podnetov. „Všetky som pridelil odborným pracovníkom, ktorí v jednotlivých prípadoch aktívne konajú,“ uviedol komisár s tým, že podnety sú momentálne otvorené.

Medzi nosnými témami riešených podnetov sú podľa Mikloška zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti po rozvode či rozchode rodičov a dodržiavanie režimu stretávania sa s deťmi. Ďalšími sú šikana v škole, najmä detí medzi sebou, a nedostatok kapacít v materských školách. „Niekoľko podnetov bolo ohľadom riešenia  konkrétnych problémov ukrajinských detí na Slovensku,“ doplnil komisár.

Začiatkom októbra sa chce Mikloško stretnúť s detskými lídrami a zástupcami detských parlamentov, kde bude s deťmi bližšie diskutovať o ich problémoch. „V októbri taktiež prebehne stretnutie zamerané na rodičovské konflikty, keďže ide o hlavnú tému, s ktorou sa na úrad verejnosť obracia,“ oznámil Mikloško. (tasr, fed)


Ďalšie články