Zomrel kardinál Jozef Tomko. Bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach

Kardinál Jozef Tomko. Foto: Štefan Puškáš/TASR Kardinál Jozef Tomko. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Vo veku 98 rokov zomrel v pondelok v Ríme kardinál Jozef Tomko. Informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

„S bolesťou v srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov odovzdala svoju šľachetnú dušu Pánovi Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko,“ uviedla kancelária.

Zvolenský: Kardinál Tomko bude pochovaný v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach

Kardinál Jozef Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku. Informoval o tom na pondelkovom brífingu predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský s tým, že bolo želaním kardinála byť pochovaný v Košiciach. Zatiaľ nie je známy termín pohrebných obradov.

„V nasledujúcich hodinách rozhodne pápež František o tom, kedy sa bude konať rozlúčka s pánom kardinálom v Ríme. Podľa toho urobíme ďalšie rozhodnutie, kedy sa bude konať pohrebná rozlúčka u nás na Slovensku, lebo je všeobecne známe, že má pripravenú hrobku v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach,“ ozrejmil Zvolenský.

Predseda KBS pripomenul, že kardinál Tomko miloval Slovensko a ľudí tejto krajiny. Bol jedinečnou osobnosťou pre veriacich i neveriacich a označil ho za hlboko ľudského. Posledné stretnutia s kardinálom Tomkom sa udiali na stretnutí mládeže v Košiciach pri návšteve pápeža Františka na Slovensku a následne mal aj príhovor na ďakovnej púti slovenských veriacich vo Vatikáne, ktorá sa konala koncom apríla.

„Vo viere a v nádeji na vzkriesenie chápeme toto jeho úmrtie ako uzavretie pozemského života a modlíme sa k Bohu, aby ho prijal do večného príbytku v nebi,“ povedal Zvolenský s tým, že Tomko zostáva veľkým životným príkladom.

Posledná rozlúčka sa bude konať vo Vatikáne 11. augusta

Posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom sa bude konať 11. augusta o 11.00 h vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pri oltári katedry. TASR informuje na základe správy spravodajského webu Vatican News.  

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel 8. augusta o 05.00 h vo svojom byte v Ríme, kde sa oňho starali Milosrdné sestry svätého Vincenta de Paul (satmárky). Pre zranenie krčnej chrbtice ho 25. júna previezli do rímskej Gemelliho nemocnice. V sobotu 6. augusta sa vrátil do svojho bytu v Ríme, kde pokračoval v domácej liečbe, na ktorú dohliadala zdravotná sestra.      

Počas jeho pobytu v nemocnici ho bol navštíviť vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, píše Vatican News.        

Významnú osobnosť kardinála Jozefa Tomka si pripomenulo aj Veľvyslanectvo SR vo Vatikáne. V príspevku na sociálnej sieti uviedlo, že má v pamäti túto významnú osobnosť a modlí sa za ňu.

https://standard.sk/150049/som-uz-stary-riman-navstevy-ma-ale-stale-tesia-povedal-v-poslednom-rozhovore-pre-standard-kardinal-tomko/

Profil kardinála Tomka

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v obci Udavské v okrese Humenné. Na Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave začal študovať v školskom roku 1943/1944. V roku 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma. V Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého dostal ďalšiu kňazskú formáciu a študoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme.      

Po roku 1948 sa Tomko nemohol vrátiť do vlasti. V Ríme prijal 12. marca 1949 sviatosť kňazstva. V rokoch 1950 – 1965 pracoval ako vicerektor a ekonóm Pápežského kolégia sv. Jána Nepomuckého v Ríme a pokračoval v štúdiu na Pápežskej lateránskej i na Pápežskej gregoriánskej univerzite.      

V roku 1959 bol signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme – inštitúcie na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí.

Počas Druhého vatikánskeho koncilu (1962 – 1965) pracoval ako odborný poradca pre vieroučné otázky. Pápež Ján Pavol II. ho 12. júla 1979 vymenoval za titulárneho arcibiskupa a generálneho tajomníka Synody biskupov. Biskupskú vysviacku prijal 15. septembra 1979 v Ríme a obrad vysvätenia vykonal pápež Ján Pavol II.

V roku 1985 sa stal prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov aj kancelárom Pápežskej Urbanovej univerzity a bol vymenovaný za kardinála. Po zrieknutí sa úradu prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov 9. apríla 2001 ho pápež povolal do sedemčlennej komisie kardinálov pôsobiacej vo Vatikáne a súčasne sa stal členom dozornej rady Vatikánskej banky IOR. Od 23. októbra 2001 do 1. októbra 2007 bol predsedom Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy.

Na Slovensko kardinál Tomko mohol prísť až v roku 1968, ale v čase takzvanej normalizácie jeho nedobrovoľné vyhnanstvo pokračovalo. Vo vlasti sa opäť objavil až v roku 1989. Jeho vystúpenie na zasadnutí pléna Slovenskej národnej rady (SNR) 21. apríla 1991 bolo historickou udalosťou.

Bohatá bola aj jeho literárna tvorba. Okrem iných diel napísal napríklad štúdiu Význam sv. Cyrila a Metoda v slovenskom katolicizme a v slovenských dejinách (1984), ktorú vydal aj v angličtine. Publikoval aj viacero kníh približujúcich jeho misijné cesty na rôznych kontinentoch.

V roku 2002 mu prezident SR Rudolf Schuster udelil Rád Bieleho dvojkríža 1. stupňa.

Mal vzťah aj ku gréckokatolíckej cirkvi, tvrdí arcibiskup Vasiľ

Kardinál Jozef Tomko sa zapísal do dejín celosvetovej cirkvi, ale osobitným spôsobom aj do tej slovenskej. V súvislosti s jeho úmrtím to uviedol vladyka Cyril Vasiľ, podľa ktorého mal zosnulý kardinál aj veľmi blízky vzťah s gréckokatolíckou cirkvou.

„Pre našu cirkev ostane stále symbolom nenápadnej prítomnosti, ktorá sprevádzala dôležité momenty našich dejín. Naša cirkev chce na neho spomínať ako na verného syna cirkvi, verného Slováka a hrdého východniara,“ povedal arcibiskup vo videu zverejnenom na webovej stránke Gréckokatolíckej eparchie Košice.

Podľa jeho slov má prepojenie Tomka s gréckokatolíckou cirkvou hlboké korene. Pripomenul, že okrem iného stál aj pri jej obnove.

Prezidentka: Jeho odchodom strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko

Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme. K pondelkovému úmrtiu kardinála to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Osobne sa stretla so zosnulým kardinálom v decembri v roku 2020 počas jej návštevy Vatikánu. „Napriek svojmu vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane,“ povedala Čaputová a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

Ako ďalej uviedla, kardinál Tomko je jedným zo zakladateľov kolégia, ktoré bolo v časoch totality útočiskom pre slovenských duchovných v Ríme. „Aj keď sa po roku 1948 nemohol vrátiť, s domovom udržiaval živý kontakt, aktívne pracoval pre Slovensko a hovoril o ňom vždy s hrdosťou,“ dodala prezidentka.

Premiér: Mal vplyv aj na celosvetové cirkevné dianie

Kardinál Jozef Tomko sa za roky svojho života stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale celosvetové cirkevné dianie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Pozostalým kardinála vyjadril úprimnú sústrasť. „Patrí mu obrovská vďaka a uznanie za jeho službu,“ uviedol premiér na sociálnej sieti.

Správu o úmrtí kardinála prijal podľa vlastných slov s veľkou ľútosťou. „Spomínam, ako som sa s ním ešte v marci tohto roka počas mojej zahraničnej cesty vo Vatikáne osobne stretol. Bol to pre mňa vzácny moment,“ dodal.

Sme rodina ocenilo celoživotnú prácu zosnulého kardinála Tomka

Hnutie Sme rodina ocenilo celoživotnú prácu zosnulého kardinála Jozefa Tomka, ktorú zasvätil pomoci ľuďom a vedeniu mladých ľudí na ceste k viere. Hnutie to uviedlo na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrilo sústrasť rodine a blízkym zosnulého slovenského kardinála.

Hnutie pripomenulo, že Tomko bol vo veku 98 rokov najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov. „Počas svojho pôsobenia vo Vatikáne sa stal signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme – ustanovizne na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí,“ skonštatovalo. „Odpočívajte v pokoji,“ dodalo.

Za ľudí: Jeho život bol príkladom viery, pokory a skromnosti

Život kardinála Tomka bol príkladom viery, pokory a skromnosti a príkladom pre nové generácie duchovných lídrov. K pondelkovému úmrtiu kardinála Jozefa Tomka to vyhlásila strana Za ľudí na sociálnej sieti.

„S hlbokým zármutkom sme prijali smutnú správu pre Slovensko, slová o odchode pána kardinála Jozefa Tomka. Bol významnou duchovnou osobnosťou na Slovensku, ale aj na celom svete cez svoje pôsobenie pri Svätej stolici,“ uviedla strana a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine.

Zosnulý kardinál podľa nej ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme. „Jeho skutky misijnej práce po celom svete aj slová viery mali veľkú váhu, boli oporou predovšetkým pre veriacich doma na Slovensku,“ uviedla strana Za ľudí a dodala, že v kardinálovi Tomkovi stráca Slovensko historickú osobnosť duchovného života.

Pellegrini: Jeho celý život bol zasvätený službe viere i svojmu národu

Kardinál Jozef Tomko patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej cirkvi vo Vatikáne, kde svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenskej republiky na stretnutia u Svätého Otca. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini.

„S veľkou ľútosťou som dnes prijal správu o úmrtí kardinála Jozefa Tomka. Jeho celý život bol zasvätený službe kresťanskej viere a zároveň aj službe svojmu národu,“ napísal Pellegrini na sociálnej sieti.

Múdrosť, nadhľad a zároveň oddanosť kardinála Slovenskej republike boli podľa Pellegriniho inšpirujúce aj pre politikov. „Ľudia ako on, spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený, budú chýbať. Česť jeho pamiatke,“ uzavrel.

Fico: Kardinál Tomko bol rozhľadený človek, ktorý miloval svoju cirkev i Slovensko

Kardinál Jozef Tomko bol mimoriadne múdry a rozhľadený človek, ktorý miloval nielen svoju cirkev, ale aj Slovenskú republiku. Vyhlásil to šéf Smeru a expremiér Robert Fico.

Slovensko môže byť podľa Fica hrdé na takých kardinálov, ako bol Ján Chryzostom Korec a Jozef Tomko. S oboma sa podľa svojich slov osobne poznal. „Je to nepochybne strata, napriek vysokému veku, nielen pre katolícku cirkev, ale predovšetkým pre Slovensko,“ povedal Fico o Tomkovi na pondelkovej tlačovej konferencii. Dúfa, že z radov slovenskej katolíckej cirkvi vyrastú ďalšie podobné osobnosti, ktoré budú šíriť dobré meno Slovenska po celom svete.

Úprimnú sústrasť vyjadril na sociálnej sieti aj expredseda KDH a bývalý osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ Ján Figeľ. Označil ho za veľkú postavu cirkvi i slovenského národa.

Poslankyňa za OĽaNO a splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská pripomenula, že Tomko bol 16 rokov prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov a niekoľko rokov predsedom Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy. Napísal tiež mnoho knižných titulov. „Zaslúžil sa o vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a sv. Metoda v Ríme. Toho, za čo mu môžeme byť vďační, je však oveľa viac,“ dodala Záborská na sociálnej sieti.

(tasr)


Ďalšie články