Ani krypto nie je finančné perpetuum mobile

Perpetuum_Mobile Historický pokus o zostrojenie perpetuum mobile. Ilustračné foto: Wikimedia/Johann Ernst Elias Bessler 

V júni sme písali o kolapse platformy Terra a s ňou spojenou kryptomenou luna, ktorá v kryptosvete vymazala desiatky miliárd dolárov. Následná vlna poklesov celého kryptotrhu stiahla pod vodu viaceré významné platformy a kryptoslužby.

Najznámejšia bola úverová platforma Celzius. Obchodný model bol priamočiary – na jednej strane vkladatelia krypta, ktorý zarábali šťavnaté úroky (priemerne 6 až 8 percent, v niektorých prípadoch až 17 percent ročne), na strane druhej dlžníci, ktorí si pomocou kryptokolaterálu mohli brať úvery s lepšími podmienkami ako v bankách. Spoločnosť, ktorá má 1,7 milióna klientov, sa potopila počas niekoľkých júnových dní, aj so 4,7 miliardami dolárov klientskych aktív.

Krypto broker s názvom Voyager zbankrotoval o pár dní neskôr. Údajne za to mohla nesplatená 661-miliónová pôžička krypto hedžovému fondu Three Arrows Capital, ktorí zase na konci júna položili investície do terry. Povestnou hnilou čerešničkou na tejto torte bolo intenzívne zavádzanie klientov, že ich aktíva vo Voyageri sú pokryté americkým fondom na ochranu práv vkladateľov.

Zaujímavým prípadom bol bankrot kórejského startupu Uprise. Ten sa venoval investovaniu do kryptomien pomocou umelej inteligencie. Tá v máji zdanlivo správne začala shortovať kryptomenu luna počas jej totálneho pádu. Lenže tento pád nebol lineárny, vysktylo sa počas neho niekoľko prudkých nárastov ceny. Na tie Uprise nedokázala zareagovať, a tak (paradoxne) na shorte luny stratil 99 percent všetkých aktív. Našťastie, išlo len o kvapku v porovnaní s inými (zhruba 20 miliónov dolárov) a spoločnosť je pripravená kompenzovať asi 40 percent z toho.

Aby som vás nenudil dlhým zoznamom, spomeniem už len poslednú spoločnosť, BlockFi. Úverová platforma s podobným biznismodelom ako Celzius sa prirodzene rýchlo dostala do hľadáčika kryptoverejnosti. Nervozita stúpla ešte viac po tom, ako bol zverejnený report transparentnosti za druhý kvartál 2022. Pri úveroch 1,8 miliardy dolárov mala spoločnosť kolaterál len v hodnote 1,2 miliardy. Pravdepodobnému kolapsu zatiaľ zabránila 250-miliónová pôžička od kryptoburzy FTX v druhej polovici júna.

Slovíčko „krypto“, bohužiaľ, funguje ako čarovný závoj alternatívnej reality slobodného sveta bez korporátnych bánk, nenažraných sprostredkovateľov a zastaraných regulácií. Lenže sila krypta je v decentralizácii, veľkosti siete a dlhodobo budovanej dôvere. Toto spĺňa len veľmi, naozaj veľmi málo kryptomien a produktov. Zvyšok sa k tomuto statusu musí dopracovať.

A keď odostriete závoj prázdnych slovíčok, nájdete za ním kopec spoločností, ktoré sú v skutočnosti klasickými finančnými inštitúciami so všetkým, čo k tomu patrí. Sú často prepákované, ich biznismodel funguje len v období rastu, majú nekvalitný a malý kolaterál. V prípade otrasu sa na ne spustí run vkladateľov, tak ako na „klasické“ banky. Len s tým rozdielom, že kým klasický finančný systém má za sebou ochrannú ruku centrálnych bánk a politikov, mnohé z týchto kryptoprojektov stoja na tenučkých nohách.

Krypto je fantastickým vynálezom. No jeho sila nie je v tom, že vám pomôže bezprácne zarobiť 15 percent ročne. Perpetuum mobile neexistuje ani tu.


Ďalšie články