Zastropovanie cien ruskej ropy. Najsilnejší nástroj na vyliečenie inflačnej bolesti alebo smiešny nápad?

Ilustračné foto: Ladislav Maďar Ilustračné foto: Ladislav Maďar

Obmedzenie cien ruskej ropy je podľa šéfky amerického rezortu financií Yanett Yellenovej jedným z najsilnejších nástrojov na riešenie bolesti, ktorú svet pociťuje na benzínových pumpách a v obchodoch s potravinami. Časť odbornej verejnosti do istej miery súhlasí, časť nesúhlasí. No sú aj takí, ktorí rovno povedia, že je to smiešny nápad.

Už zopár týždňov sa médiami a sociálnymi sieťami šíria a komentujú správy o možnom globálnom zastropovaní cien ropy. Opatrenie bolo navrhnuté ešte na júnovom stretnutí lídrov siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7).

Mechanizmus cenového stropu by spočíval v tom, že Európa, Spojené štáty a ďalšie krajiny vytvoria niečo ako kartel, ktorý bude nakupovať ruskú ropu za limitovanú dostatočne nízku cenu. Takú, ktorá by stačila pokryť náklady produkcie ruskej ropy a pokračovanie jej dodávok, ale zároveň by bola dosť nízka na to, aby bolo Rusko schopné financovať svoju vojnu na Ukrajine tržbami z predaja ropy.

Najsilnejší nástroj na riešenie inflačnej bolesti podľa Yellenovej

Limitovanie cien ruskej ropy na globálnom trhu podporila s nadšením aj americká ministerka financií Yanet Yellenová. „Obmedzenie cien ruskej ropy je jedným z našich najsilnejších nástrojov na riešenie bolesti, ktorú teraz pociťujú Američania a rodiny na celom svete na benzínových pumpách a v obchodoch s potravinami. Limitovanie ceny ruskej ropy odoprie Putinovi príjmy, ktoré potrebuje jeho vojnová mašinéria,“ uviedla ešte minulý mesiac.

Americký spravodajský kanál CNBC však konštatuje, že iné krajiny, ako napríklad India, sa k návrhu nevyjadrili. Čína zároveň naznačila, že cenový limit by mohol ešte zhoršiť ukrajinskú krízu. Hovorkyňa čínskeho ministerstva obchodu Shu Jueting uviedla, že cenový strop by bol komplikovaný, a namiesto toho vyzvala krajiny, aby pokračovali v mierových rozhovoroch s cieľom ukončiť vojnu.

Americká ministerka financií Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Zjemnilo by to negatívne dosahy pripravovaného sankčného balíka

Plán cenového stropu stojí na predpoklade, že Rusko potrebuje prístup k poisteniu a financovaniu od inštitúcií v USA, Veľkej Británii a EÚ, aby mohlo vyvážať veľké objemy ropy, píše denník Wall Street Journal (WSJ). Firmy z týchto krajín sa podľa informácií agentúry Reuters podieľajú približne deväťdesiatimi percentami na celosvetovom poistení a zaistení pre lodnú dopravu ropy.

Po odsúhlasení pripravovaného opatrenia by dodávky ruskej ropy nemali prístup k týmto západným službám, pokiaľ by predajná cena ropy neklesla pod stanovený limit, ktorý by sa podľa denníka mohol pohybovať okolo 40 až 60 dolárov (približne 39,3 až 59 eur) za barel. Ropa Brent sa pritom v pondelok obchodovala na úrovni takmer 94 dolárov (92,3 eura) za barel.

Cenový strop by zároveň účinne zjemnil negatívne dôsledky zákazu EÚ poisťovať a financovať dodávky ruskej ropy, ktorý sa má začať uplatňovať v decembri. Predstavitelia amerického ministerstva financií podľa WSJ uviedli, že bez poistenia a financovania zo strany USA, Spojeného kráľovstva a EÚ by Rusko do veľkej miery nebolo schopné vyvážať svoju ropu, čo by znamenalo riziko vysokého nárastu cien.

Keď je to také silné opatrenie, prečo sa už dávno nezrealizovalo?

Problémom, ktorý tu vyvstáva, je, že silné krajiny Ázie nie sú zosúladené so sankčnou politikou EÚ a USA. Denník WSJ uvádza, že Moskva a odberatelia ruskej ropy už hľadajú alternatívy k západným dodávateľom poistenia a zaistenia. Na základe nedávnej dohody o nákupoch do roku 2028 medzi hlavnou indickou rafinériou Indian Oil Corporation a gigantom Rosneft, bude ruský korporát zabezpečovať dodávky a poistenie ropy, ktoré by sa tak pravdepodobne mohli uskutočniť bez prístupu k západnému financovaniu a poisteniu.

Celá otázka stropovania cien však nie je taká jednoduchá a bezproblémová. Príčiny totiž treba hľadať na strane ponuky, a nie dopytu. Indonézska ministerka financií Sri Mulyani Indrawatiová to vidí rovnako. Obmedzenie cien ruskej ropy podľa nej nevyrieši svetové energetické problémy.

„Stanovenie stropu určite nevyrieši problém, pretože ten je o množstve, a to nie je adekvátne v porovnaní s dopytom, ktorý tu dnes je,“ povedala pre CNBC na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk Skupiny 20 (Group of 20, pozn. red.). Dodala, že s blížiacou sa zimou v USA a v Európe sa dopyt po energii ešte zvýši.

Smiešny nápad

Gal Luft, jeden z riaditeľov Inštitútu pre analýzu globálnej bezpečnosti (IAGS), amerického think-tanku, zašiel ešte ďalej, keď o navrhovanom zastropovaní cien ruskej ropy povedal, že je to „smiešny nápad“, ktorý by sa mohol obrátiť proti USA a ostatným krajinám G7.

„Podľa mňa je to smiešny nápad. Ignoruje skutočnosť, že ropa je zameniteľná komodita,“ kritizoval návrh v jednej z relácií televízie CNBC. Luft zároveň prirovnal celý plán k tomu, že by ste prišli do obchodu a požiadali predavača, aby prijal menej peňazí, ako je uvedená cena. „Takto trh s ropou nefunguje. Toto je veľmi sofistikovaný trh, ceny nemôžete nútiť k zníženiu,“ objasnil a zároveň predpovedal, že Rusko podľa neho obmedzí svoju ťažbu a vytvorí umelý nedostatok na trhu.

„Tí Európania a Američania, ktorí hovoria o 40 dolároch za barel, dostanú 140 dolárov za barel,“ varoval Luft. „Nemôžete oklamať zákony ponuky a dopytu a nemôžete sa vzoprieť gravitačným zákonom, pokiaľ ide o zameniteľnú komoditu,“ uzavrel.


Ďalšie články