Biden je vojnový zločinec, USA predlžujú vojnu na Ukrajine, tvrdí zakladateľ Pink Floydu Roger Waters

Roger Waters. Foto: FB/Roger Waters Roger Waters. Foto: FB/Roger Waters

Spoluzakladateľ rockovej skupiny Pink Floyd Roger Waters v rozhovore pre stanicu CNN obhajoval svoje tvrdenie, že americký prezident Joe Biden je vojnový zločinec. Podľa neho Biden „prilieva na Ukrajine olej do ohňa“, čo je „obrovský zločin“. Waters sa v rozhovore tiež zastal Ruska, ktoré vo februári začalo inváziu na Ukrajinu, a Číny. Jeho výroky vyvolali rozhorčenie zo strany Kyjeva a, naopak, pochvalné reakcie Moskvy. Uviedli to České noviny.

V rozhovore, ktorý bol v nedeľu zverejnený na internete, sa americký moderátor Michael Smerconish Watersa spýtal, prečo pri svojom terajšom koncertnom turné ukazuje podobizeň šéfa Bieleho domu pod nápisom vojnový zločinec. Waters v odpovedi obvinil Spojené štáty, že vojnu na Ukrajine predlžujú, namiesto toho, aby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prinútili k rokovaniu. „Keby Biden chcel, vojna by zajtra skončila,“ vyhlásil Waters pre CNN.

Na upozornenie moderátora, že obviňuje stranu, ktorá bola napadnutá, Waters reagoval kritikou Severoatlantickej aliancie. „Táto vojna je v podstate otázkou akcie a reakcie v súvislosti s tým, ako sa NATO približuje k ruským hraniciam,“ povedal.

Moderátor Smerconish poukázal aj na rozpínavosť ďalšej veľmoci, Číny, ktorá po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane vykonáva v blízkosti ostrova vojenské manévre. „Taiwan je súčasťou Číny. To je medzinárodným spoločenstvom všeobecne prijímané,“ pripomenul Waters.

Rozhovor potešil okrem iného ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva. „Na Západe sú ešte rozumní ľudia, nech žijú Pink Floyd,“ napísal podľa agentúry DPA na sociálnej sieti Vkontakte. Svoj príspevok odprevadil Watersovou piesňou Wish You Were Here (Kiež by si tu bol).

Naopak, ukrajinský veľvyslanec v Rakúsku Oleksandr Ščerba označil britského hudobníka za „nemilosrdného, bezcitného a zablúdeného človeka“. „Waters najskôr tvrdil, že žiadna vojna nebude, pretože na to je (ruský prezident Vladimir) Putin príliš šikovný. Teraz vojna je a vy tvrdíte, že má dobrý dôvod,“ uviedol Ščerba na Twitteri a Watersa vyzval, aby sa do Ruska presťahoval.

(red, im)


Ďalšie články