Elon Musk predal 75 percent bitcoinov. No a čo?

Elon Musk Elon Musk. Foto: TASR/AP

Nedávno sme sa mohli dočítať, že Muskova Tesla predala väčšinu svojich bitcoinov. A to iba rok po tom, čo s veľkou slávou firma bitcoiny nakúpila do svojich rezerv a Musk premenoval pozíciu finančného riaditeľa na „Master of Coin“. Môže mať Muskov predaj negatívny vplyv na bitcoin? Podľa môjho názoru nie, naopak tento predaj dokazuje silu bitcoinu, a to hneď v troch aspektoch.

Po prvé, potvrdzuje sa, že bitcoin nemá žiadneho lídra. Charizmatický a vplyvný Musk sa v uplynulých rokoch niekoľkokrát pokúsil o kritiku bitcoinu, najmä z pohľadu spotreby energie. V debatách na Twitteri však ukázal, že detaily fungovania tejto kryptomeny príliš nechápe.

Namiesto uznania si vlastných chýb sa následne Musk zatvrdil a šiel meniť svet k lepšiemu s pomocou dogecoinu – obskúrnej kryptomeny, ktorá vznikla ako vtip a Musk ju vytiahol z pomyselného kryptomenového hrobu. Dogecoin predstavuje malý rybníček pre veľkú rybu, Muskovo ego tam teda netrpí. Bitcoin zraňuje veľké ega dlhodobo: počas rokov sa ho pokúšali zmeniť mnohí, vždy však neúspešne. Po odstúpení zakladateľa Satoshiho Nakamota v roku 2010 bitcoin nemá a nepotrebuje žiadnych lídrov, je to značka skutočnej decentralizácie, ktorá väčšine ostatných kryptomien chýba.

Po druhé, pri bitcoine nehrá rolu, koľko má kto mincí. Kryptomena používa na dosahovanie konsenzu (aké pravidlá sú v platnosti a kto nad nimi dohliada) algoritmus proof of work, teda ťažbu. Pri ťažbe nie je rozhodujúce, koľko má ťažiar bitcoinov, ale aký má ťažobný výkon (hashrate) a akú nízku cenu elektriny si dokáže zohnať či vyrokovať. Pri kryptomenách s takzvaným proof of stake vskutku záleží na tom, kto sú najväčší držitelia a čo si myslia a ako konajú, pri bitcoine našťastie nie.

Po tretie, Muskov predaj v objeme zhruba jednej miliardy dolárov je ďalším z mnohých dôkazov, že bitcoin môže aj napriek krátkodobej volatilite slúžiť ako dlhodobý uchovávateľ hodnoty. Aj po výraznom tohtoročnom prepade ceny zaznamenala Tesla pri predaji bitcoinov zisk, a bitcoin tak splnil účel, pre ktorý bol do súvahy zaradený: ochrániť kúpnu silu lepšie, ako keby firma držala doláre.

Aby sme však Muskovi nekrivdili, je pravda, že Tesla stále drží okolo 10-tisíc bitcoinov. Bude zaujímavé sledovať, ako s nimi naložia. Nech sa však rozhodne akokoľvek, vplyv na ďalšie smerovanie bitcoinu to mať nebude.


Ďalšie články