Útulok, ktorý sa stará o chorých ľudí bez domova, prichádza o svoj domov

A8EAA275-EB9E-4019-8C15-E45EB14335D9-12663-000006E3FA1920C9 Klient v Útulku svätej Lujzy. Foto: Róbert Valent

Depaul Slovensko musí do konca novembra opustiť brány Útulku sv. Lujzy de Marillac v Bratislave, kde sa venuje dlhodobo chorým ľuďom bez domova. Nový prenájom zatiaľ nemajú, no veria, že ich brány sa nezatvoria úplne.

Organizácia Depaul Slovensko pomáha ľuďom bez domova už šestnásť rokov. Začínali v malom opustenom sklade a do roku 2022 majú šesť zariadení, kde denne vedia pomôcť viac ako 350 ľuďom v núdzi.

Medzi zariadenia, ktoré poskytuje Depaul Slovensko, patrí bratislavská Nocľaháreň a Útulok svätého Vincenta de Paul, ide o jedinú nocľaháreň na Slovensku, ktorá je nízkoprahová. To znamená, že stráviť noc v Depaule môžu aj ľudia pod vplyvom alkoholu, drog, s psychickými problémami alebo bez dokladov. Zároveň poskytujú aj terénnu prácu, v rámci ktorej nosia ľuďom do ich príbytkov jedlo, pitnú vodu a poskytujú základnú zdravotnú pomoc.

K ich ďalším zariadeniam patrí Útulok svätej Lujzy de Marillac, ktorý poskytuje starostlivosť a dočasné bývanie ľuďom, ktorí sú v zlom zdravotnom stave, v rekonvalescencii alebo majú telesné obmedzenie. Do útulku prichádzajú zväčša ľudia prepustení z nemocnice, ktorí ešte potrebujú starostlivosť.

Jeho bránami prešlo viac ako sedemsto ľudí bez domova, ktorí trpia rôznymi zdravotnými problémami, a poskytol už 140-tisíc prenocovaní. Za 14 rokov pôsobenia tohto útulku vydali jeho pracovníci 440-tisíc porcií jedla a najazdili viac ako 99-tisíc km na návštevy lekárov a úrady. V súčasnosti je však otázne, či túto pomoc budú môcť poskytovať aj naďalej.

Nový domov zatiaľ v nedohľadne

„Neviem si predstaviť, že by Útulok sv. Lujzy musel svoje brány zavrieť. Pre obrovské množstvo ľudí, ktorí sú odkázaní na jeho pomoc, by to znamenalo výrazné zhoršenie ich už tak náročnej situácie. Zmenu k horšiemu by pocítili aj ostatní obyvatelia Bratislavy i mesto samotné pre zvýšenie nákladov na starostlivosť o ľudí, ktorým útulok pomáha,“ konštatuje riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Zo súčasného prenájmu sa musí najneskôr do konca novembra vysťahovať, a preto Depaul Slovensko intenzívne hľadá nový objekt na prenájom.

„Sami vidíme, ako sa zdravotný stav ľudí bez domova neustále zhoršuje. Je to najmä preto, že prístup k pravidelnému ošetreniu, ale aj kapacita sociálnych služieb sú na počet ľudí bez domova v Bratislave nedostatočné. Len v našom zariadení sme za jeden rok poskytli 1 300 ošetrení,“ vysvetľuje Karin Vargová, zástupkyňa projektového manažéra.

Útulok hľadá na dlhodobý prenájom priestory v Bratislave vhodné na prevádzku zariadenia sociálnych služieb s kapacitou do 40 miest. Vzhľadom na zhoršenú mobilitu klientov je nevyhnutnou podmienkou bezbariérovosť objektu.

Hľadajú pomoc

Pomoc hľadala organizácia aj v rámci mesta: „S pomocou pri nájdení vhodnej budovy alebo jej poskytnutí sme sa obrátili na všetky relevantné verejné inštitúcie v Bratislave – od ministerstiev cez Bratislavský samosprávny kraj, Magistrát mesta Bratislava až po jednotlivé mestské časti. Rovnako sme kontaktovali aj Bratislavské arcibiskupstvo a rehole v Bratislave,“ konštatuje Kákoš.

Presťahovanie do Nocľahárne svätého Vincenta de Paul neprichádza do úvahy. Riaditeľ Depaulu vysvetľuje, že by to nebolo možné z viacerých dôvodov: „Prvý dôvod je ten, že v budove sídli nízkoprahová nocľaháreň a presťahovanie útulku by znížilo kapacitu nocľahárne, čo by mohlo negatívne zasiahnuť jej klientov najmä v zime. A navyše kombinovať takto rozdielne služby a klientov s veľmi rozdielnymi potrebami v jednej budove, by malo negatívny dosah na kvalitu oboch služieb a ich klientov.“

Ako tretí dôvod riaditeľ uvádza, že nocľaháreň je príliš vzdialená od mesta a zastávky hromadnej dopravy. A takto by klienti, ktorí sú schopní sami navštevovať lekárov, utrpeli a boli viac závislí na pomoci útulku.


Ďalšie články