Nová móda: Influenceri z TikToku nabádajú ženy, aby prestali užívať hormonálnu antikoncepciu

Bez názvu

Mienkotvorcovia na sociálnych sieťach v Amerike a Británii objavili novú tému. Posledné týždne sa z nich stali odborníci na prirodzenú antikoncepciu, ktorá síce nedosahuje účinnosť tej chemickej, ak sa k nej však pristupuje správne, je vysoko efektívna. Téma priamo súvisí s rozhodnutím, ktoré obmedzilo vykonávanie potratov v USA.

„Nemôžete otehotnieť každý deň v mesiaci, tak načo potrebujete užívať každý deň hormonálnu antikoncepciu, aby ste zabránili otehotneniu?“ pýta sa to vo videu na sociálnej sieti TikTok mladá žena, ktorá nadšene dodáva, že tieto tabletky vysadila pred viac než rokom. „Telu to dáva toľko zbytočných hormónov,“ dodáva.

Je to len jedno z nespočetného množstva obsahu, ktorý sa na sieti nachádza pod hashtagom #naturalbirthcontrol. Ten nabáda ženy, aby prestali užívať hormonálnu antikoncepciu a zamerali sa radšej na prirodzené metódy plánovania rodičovstva. To sú také, ktoré sledujú opakujúce sa fyziologické deje v organizme ženy a snažia sa určiť jej plodné a neplodné dni. Treba pri nich denne kontrolovať a vyhodnocovať hlien krčka maternice, zmeny telesnej teploty či dĺžku menštruačného cyklu. Tieto hodnoty dnes možno pohodlne zapísať do aplikácie v smartfóne, čo systém sprehľadňuje.

Keď je riziko otehotnenia najvyššie, môžu páry použiť ochranu alebo sa pohlavnému styku vyhnúť. Efektivita je pomerne vysoká. Napríklad britská štátna zdravotná služba (NHS) udáva, že ak sa prirodzené plánovanie rodičovstva dodržiava dôsledne a správne, môže byť účinné až na 99 percent. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zas uvádza, že tieto metódy majú mieru zlyhania 2 až 23 percent.

Jedna zjavná výhoda, ktorú nemožno spochybniť, tu je.

Prirodzená antikoncepcia je bezplatná, čo je však najdôležitejšie – nemá vedľajšie účinky, ktoré by škodili organizmu. Práve tohto aspektu sa chytili influenceri.

Nehrajte vatikánsku ruletu

„TikTok exploduje samozvanými ,holistickými liečiteľmi‘ a ,hormonálnymi koučmi‘, ktorí vyzývajú ženy, aby zahodili svoje vnútromaternicové telieska (IUD) a hormonálnu antikoncepciu a začali namiesto toho sledovať svoje signály o plodnosti,“ píše feministická stĺpčekárka Arwa Mahdawiová z denníka Guardian.

Má pravdu. Po zadaní hashtagu #prirodzenáantikoncepcia sa na monitore objavia tisíce mladých ľudí, ktorí do kamery hovoria, že hormonálna antikoncepcia je toxická a spôsobuje rôzne choroby vrátane rakoviny. Zdieľajú tiež svoje vlastné príbehy, ako sa po vysadení antikoncepcie zbavili nadváhy, bolestí hlavy či depresií, a povzbudzujú užívateľov sietí, aby nasledovali ich príklad.

Západné médiá nazvali takýto prístup „vatikánskou ruletou“. Ak sa prirodzené metódy nedodržiavajú presne, môžu byť v porovnaní s inými formami antikoncepcie oveľa menej účinné. Namiesto piluliek, ktorých účinnosť nastáva okamžite a všetko spravia za vás, pri nechemickom bránení otehotneniu môže trvať niekoľko menštruačných cyklov, kým ženy získajú poznanie a dokážu identifikovať svoje plodné dni. Navyše stres, choroby, cestovanie či životný štýl môžu zmeniť ich cyklus a narušiť príznaky plodnosti, čo šance na graviditu zvýši.

Republikáni sa nezastavia, prichádzajú si po všetky naše práva

Podľa Mahdawiovej nie je vhodný čas riskovať počatie. Argumentuje rozhodnutím Najvyššieho súdu USA, ktorý v máji tohto roku zrušil právo na potrat. To viedlo v niektorých amerických štátoch k sprísneniu pravidiel až takmer úplnému zákazu potratov a zatváraniu potratových kliník. Inde, napríklad v štáte Kansas, prešlo referendum, ktoré potraty opäť schválilo – aj keď nie sú dostupné tak neohraničene, ako tomu bolo v minulosti. S témou otehotnenia to priamo súvisí: „Otehotnieť teraz má obrovské následky. Ani neviem, ako títo influenceri v noci spávajú,“ hovorí pôrodníčka Jennifer Lincolnová zo štátu Oregon.

Mienkotvorcovia však vnímajú svoj obsah ako boj proti systému. „Odvetviu antikoncepcie sa nebude páčiť povstanie žien, ktoré si uvedomujú plodnosť,“ vysvetľuje ďalšia zo žien vo videu, ktoré má viac než milión pozretí. „Teraz je pre nás viac ako kedykoľvek predtým dôležité prevziať kontrolu nad našimi vlastnými telami,“ znie v ďalšej nahrávke.

@greenybeany420 #naturalbirthcontrol #birthcontrol ♬ original sound – ave marin

Britská novinárka upozorňuje, že koncom júla, keď americká Snemovňa schválila legislatívu, ktorá ustanovuje právo na prístup k antikoncepcii, len osem republikánov hlasovalo za. Na porovnanie, až 195 bolo proti. To podľa nej jasne napovedá, že v Amerike silnejú politické prúdy, ktoré chcú ľuďom obmedziť nielen umelé potraty, ale aj prístup k antikoncepcii.

„Poviem vám, čo sa dá ľahko zistiť: Republikáni sa nezastavia pri Roe vs. Wade. Prichádzajú si po právo na prístup k antikoncepcii. Prichádzajú si po právo na manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Prichádzajú si po všetky naše práva. Posledná vec, ktorú potrebujeme, sú ,hormonálni tréneri‘ na TikToku, ktorí im podajú pomocnú ruku,“ píše Mahdawiová.

Ich dosah na internete je totiž obrovský. Videá o tom, že hormonálna antikoncepcia je nebezpečná a zbytočná, majú desiatky miliónov zhliadnutí. Ako poukázal denník The New York Times, nekvalifikovaní influenceri, ktorí zverejňujú dezinformácie, ďaleko prevyšujú počet expertov, ktorí ich odhaľujú. „Na každého veľkého tvorcu, ktorý publikuje skutočné informácie založené na dôkazoch, máte 50 alebo 60 veľkých tvorcov, ktorí šíria dezinformácie,“ povedal britský doktor Idrees Mughal.

Hoci sa dezinformácie šíria na všetkých hlavných platformách sociálnych médií, TikTok im môže poskytnúť mimoriadnu životnosť. Aj keď platforma video stiahne, pôvodný zvuk sa často vyskytne v príspevkoch iných používateľov, ktorí ho využili vo svojom vlastnom obsahu.

Menej než hodina sledovania a ste v ohrození

Problémom je už samotné fungovanie TikToku. Denník Wall Street Journal pred rokom zistil, že strháva užívateľov do takzvanej „rabbit hole“, teda špirály videí s rovnakým obsahom. TikTok sa odlišuje od iných sociálnych sietí. Jeho algoritmus vraj môže oveľa rýchlejšie zistiť náchylnosti užívateľa, čo robí túto platformu oveľa mocnejšou.

Na porovnanie: na YouTube tvoria 70 percent pozretí tie z odporúčaní, pri TikToku je to 90 až 95 percent.

V experimente amerických novinárov mali problém najmä boti zameraní na všeobecnejšie témy, ako napríklad sexualita či politika. Tí sa ponárali v obsahu čoraz hlbšie, až skončili pri vyhranených videách. Mnohé z videí pritom porušovali normy komunity. Boli medzi nimi priame výzvy na samovraždu, alkoholizmus či zneužívanie mladistvých.

Výzva na škrtenie zabila už niekoľko detí

A ešte jedna vec z vývoja posledných dní, ktorá stavia nad existenciu čínskeho TikToku morálny otáznik.

Minulú sobotu zomrel v londýnskej nemocnici 12-ročný chlapec Archie Battersbee, ktorý zostal po poškodení mozgu v komatóznom stave. Rodičom sa nepodarilo presvedčiť britský najvyšší súd, aby nariadil predĺžiť podporu chlapcových životných funkcií. Lekári boli presvedčení, že chlapec je mozgovo mŕtvy a pokračovať v liečbe nie je v jeho najlepšom záujme.

Podľa Archieho matky Hollie Danceovej jej syn skolaboval po tom, čo sa snažil splniť výzvu „blackout challenge“, ktorá sa šírila na TikToku. Táto výzva nabádala mladých ľudí, aby sa cielene škrtili, až dokým upadnú do bezvedomia.

V západných médiách sa vzápätí objavili informácie o rodičoch, ktorí zažalovali túto platformu, lebo aj ich deti podľa nich zomreli pri plnení „blackout challenge“. Napríklad denník Independent cituje na Twitteri nemenovanú matku, ktorá označuje TikTok za „temné a diabolské miesto“.

V máji TikTok zažalovala rodina desaťročnej Nylah Andersonovej, ktorá zomrela vlani v decembri – údajne pre tú istú výzvu. Jej matka obvinila sieť z nedbanlivosti a vyhlásila, že problémom je vyššie spomínané fungovanie algoritmu siete. Ten podľa nej uprednostňoval v postupnosti príspevkov práve výzvu na škrtenie.

TikTok v reakcii na Nylahino úmrtie uviedol, že výzva sa medzi mladých zrejme dostala z iných zdrojov, ešte pred vznikom TikToku, kde vraj „nikdy nebola trendom“. Platforma tiež vyjadrila poľutovanie nad zomrelými a sústrasť pozostalým.


Ďalšie články