Poslankyňa Tabák sa opäť kúpala v tatranskom potoku. Pokuta jej ale nehrozí

298668071_496340145650696_6928310762430150327_n Poslankyňa Romana Tabak. Foto: Facebook

Poslankyňa Romana Tabák zverejnila fotku, v popise ktorej ľudí vyzýva na otužovanie. Hoci pred rokom za podobnú činnosť dostala pokutu, tento scenár momentálne nehrozí. Aktuálne je totiž poslankyňa zapojená do osvetovej kampane.

Odídenkyňa z klubu OĽaNO sa opäť dostala do centra pozornosti niečím iným ako politikou. Po roku znovu zhodila oblečenie a na sociálnu sieť umiestnila fotku v plavkách kúpajúc sa v horskom potoku. „Bojujete s imunitou? Začnite sa otužovať!“ motivovala svojich fanúšikov poslankyňa. Za lokalitu svojho dobrodružstva označila obec Stará Lesná a okolie železného mosta ponad Studený potok.

Na mieste ju sprevádzal aj zástupca TANAP-u Peter Spitzkopf. Spoločne natočili video o tom, na akých miestach je v Tatrách povolené otužovať sa, pričom rozhodujúce je to, či sa konkrétne miesto na vodnom toku nachádza v národnom parku alebo až za jeho hranicou.

„Túto Vašu snahu a iniciatívu oceňujem. Kiežby všetci hriešnici pristupovali k svojmu prehrešku rovnako,“ komentoval Spitzkopf s odkazom na jej minuloročnú medializovanú kauzu.

Pripomeňme, že pred rokom zverejnila Tabak na Facebooku fotku, ako sa kúpe v potoku na území TANAP-u. Ako miesto označila Studenovodské vodopády, kde platí najprísnejší stupeň ochrany. Následne uviedla, že miesto zle označila. „Som pripravená niesť zodpovednosť, ak som urobila niečo zakázané,“ napísala Tabák na sociálnej sieti. Podľa vlastných slov si bola vedomá len zákazu kúpania sa v plesách.

Za svoj čin sa ospravedlnila, ale inšpekcia životného prostredia jej uložila pokutu vo výške päťsto eur za porušenie zákona o ochrane krajiny a prírody. Tatranské plesá a potoky sú totiž citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíchov, rastlín a endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku.

„Beriem to s pokorou, úprimne som nečakala takú vysokú pokutu. Avšak je to pre mňa ponaučením a verím, že sa z toho poučia aj ostatní a budú si dávať pozor, ako sa správať v národnom parku,“ uviedla vtedy zákonodarkyňa.


Ďalšie články