OĽaNO stojí za Matovičom, z vlády neodíde. Krajinu čaká menšinová vláda

66. schôdza Národnej rady SR Ilustračné foto: Martin Baumann/TASR

Líder OĽaNO Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS. Uznieslo sa na tom predsedníctvo hnutia OĽaNO, ako aj jeho poslanecký klub.

„Toto rozhodnutie je nemenné. Igor Matovič vyhral voľby. Dostal mandát na zostavenie koalície pre toto volebné obdobie. Je predsedom strany s najvyšším počtom poslancov v parlamente,“ odôvodnilo svoje rozhodnutie predsedníctvo a poslanci OĽaNO.

Rozhodnutie je výsledkom dvoch dní rokovania poslaneckého klubu Matovičovej strany. OĽaNO zároveň pozvalo predstaviteľov strán „pôvodnej“ koalície na piatkové stretnutie.

Týmto rozhodnutím sa začína aj posledný pokus o vyvinutie tlaku na SaS. Slovensko podľa Matovičovej strany čelí bezprecedentným výzvam, ako je pandémia, vojna na Ukrajine, utečenecká kríza, extrémna inflácia či rast cien energií. „Je to čas, kedy je potrebné držať spolu, poskytnúť občanom potrebnú oporu a istotu, že ich vláda týmto náročným obdobím bezpečne prevedie,“ dodalo v stanovisku.

OĽaNO stretnutie pôvodnej štvorkoalície nazvalo „Zodpovednosť za Slovensko“. Rokovať majú v piatok vo vládnom hoteli Bôrik. Stanovisko SaS doplníme, po jeho zverejnení.

Pripomeňme, že SaS na začiatku prázdnin vypovedala koaličnú zmluvu a žiada vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. Sulík bol ochotný z vlády odísť tiež, ak by to bola podmienka pokračovania koalície. Ak sa ich požiadavky nenaplnia do konca augusta, ministri za SaS chcú podať demisiu.

Dnešné rozhodnutie OĽaNO znamená, že vláda stratí väčšinu v parlamente. Ak by vládu podporovali poslanci Tomáš Taraba a otec a syn Kuffovci, koalícia môže dúfať v priaznivých okolnostiach (hlasovanie nezávislých poslancov Kataríny Hatrákovej či Martina Čepčeka) získať 76 hlasov. V politických kuloároch sa hovorí, že aj poslanci okolo Tarabu budú – a to aj v prípade podmienečnej podpory koalície – žiadať predčasné voľby.

V praxi to bude znamenať menšinovú vládu, kde vzrastie význam najslabších ohniviek. Na koalíciu v takom prípade čaká rad problémov a zrejme postupné smerovanie k predčasným voľbám. (tasr, fed)


Ďalšie články