Ukrajinci žiadajú v petícii hlavu šéfky Amnesty International. Vraj kritizuje z pohodlia kancelárie

Ilustračné foto: Amnesty.sk Ilustračné foto: Amnesty.sk

Kontroverzná správa o vojne na Ukrajine má ďalšie konzekvencie. Vedúci predstavitelia ukrajinskej občianskej spoločnosti spustili petíciu za odstúpenie Agnes Callamardovej z funkcie generálnej tajomníčky Amnesty International.

Organizácia Amnesty International (AI) začiatkom augusta uviedla, že ukrajinské jednotky porušujú medzinárodné humanitárne právo a ohrozujú civilistov tým, že si vytvárajú základne a manipulujú so zbraňami v obývaných oblastiach.

Obytné štvrte, kde si ukrajinskí vojaci sfunkčnili základne, ležia podľa správy AI len niekoľko kilometrov od frontových línií, pričom existovali aj alternatívne riešenia bez ohrozenia civilistov. Vojaci navyše podľa AI nevyzvali obyvateľov na evakuáciu napriek tomu, že začali útočiť na ruské sily, ktoré paľbu opätovali.

Kyjev štvrtkovú správu Amnesty prirovnal k ruskej propagande a dezinformáciám. Zelenskyj zároveň túto ľudskoprávnu organizáciu obvinil z podnecovania ničím nevyprovokovaných ruských útokov na Ukrajinu. Amnesty sa podľa neho pokúša preniesť zodpovednosť z agresora na obeť.

Amnesty vzápätí reagovala, že si za svojimi zisteniami stojí, avšak mrzí ju „bolesť, ktorú správou vyvolala“. „Nič z toho, čo sme zdokumentovali ohľadne krokov ukrajinských síl, nijakým spôsobom neospravedlňuje porušovanie práv zo strany Ruska,“ zdôraznila Amnesty v závere e-mailu, ktorý poslala agentúre Reuters.

Nezhodneme sa na hodnotách, správa je nástrojom propagandy

Predmetná správa vyústila aj do rezignácie šéfky ukrajinskej pobočky AI Oksany Pokaľčukovej. Tá Amnesty vyčíta, že správa nijakým spôsobom nezohľadňovala pozíciu ukrajinského ministerstva obrany.

„Výsledkom tohto organizácia nevedomky vytvorila materiál, ktorý znel ako podpora pre ruské naratívy. V úsilí chrániť civilistov sa táto štúdia stala nástrojom propagandy. Bolí ma priznať to, ale s vedením Amnesty International sme sa nezhodli na hodnotách. Preto som sa rozhodla z organizácie odísť,“ dodala Pokaľčuková s tým, že prácu opúšťa po takmer siedmich rokoch spokojnosti.

Nech padajú ďalšie hlavy, požadujú Ukrajinci

Predmetná správa neostala ani bez povšimnutia domácej inteligencie. Takmer šesť desiatok predstaviteľov ukrajinskej občianskej spoločnosti vrátane vedúcich charitatívnych organizácií, novinárov a aktivistov spísalo petíciu. Doposiaľ ju podpísalo takmer osemtisíc ľudí.

Na webovej stránke Change.org ju zverejnil Maksym Eristavi, novinár a predseda správnej rady Kyiv Pride, najväčšieho queer a trans pride podujatia vo východnej Európe.

V petícii sa píše, že aktivisti, dobrovoľníci, novinári a ochrancovia ľudských práv sa „od začiatku totálnej vojny Ruska proti Ukrajine nezastavili“. Evakuujú vraj ľudí z prvej línie, pomáhajú utečencom, zbierajú financie na podporu Ozbrojených síl Ukrajiny, dokumentujú vojnové zločiny či chodia na protesty do celého sveta, aby sa na ukrajinské hlasy nezabúdalo. Publikovanie správy je preto podľa nich ako „pľuvanec do tváre ukrajinského ľudu, ktorý každý deň riskuje svoje životy“.

Chcú, aby vedenie organizácie vyvodilo zodpovednosť. „Žiadame okamžitú rezignáciu generálnej tajomníčky Amnesty International Agnes Callamardovej, ďalších zamestnancov organizácie zodpovednej za incident, ako aj vykonanie série krokov, aby sa podobná situácia v budúcnosti neopakovala“.

Ponižuje nás z bezpečia svojej západnej kancelárie

Argumenty o nestrannosti či neutralite, ktorými sa inštitúcia obraňuje, podľa signatárov neobstoja, lebo správa úplne ignoruje ukrajinský vojenský a humanitárny kontext. Amnesty tiež vyčítajú, že nevysvetlila metodológiu výskumu a neposkytla zmysluplné dôkazy, čím ešte viac „podkopala bezpečnosť miliónov Ukrajincov a poskytla agresorovi silné formálne a ideologické ospravedlnenie pre ďalšie vojnové zločiny“.

Osobitne im prekáža tweet generálnej tajomníčky, v ktorom skonštatovala, že na vyšetrovanie Amnesty útočí na sociálnych sieťach „ukrajinská a ruská zberba a trollovia“. Podľa signatárov týmito dvomi hanlivými pomenovaniami dehumanizovala široké spektrum ukrajinskej spoločnosti.

„Okrem neskrývaného koloniálneho pohŕdania názorom ukrajinskej občianskej spoločnosti je to aj akt poníženia od osoby, ktorá odmieta kritiku domácich obyvateľov z bezpečia a pohodlia svojej západnej kancelárie. Šéfka medzinárodnej organizácie pre ľudské práva nemá právo na získavanie finančných prostriedkov v mene Ukrajiny, pričom odmieta počuť Ukrajincov a rozumieť im. Je to znak nedostatku súcitu. Známka neschopnosti. Znak nevedomosti o tom, komu by ľudsko-právne organizácie mali svojou prácou skutočne slúžiť,“ myslia si signatári.


Ďalšie články