Tipy na víkend: Knižná burza, koncert v Sade Janka Kráľa a nový film s Bradom Pittom

Pitt Brad Pitt vo filme Bullet Train. Reprofoto: YouTube

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Časť svadobnej cesty chce prežiť Linnet Ridgewayová so svojím manželom na lodi. Muža svojho života však predtým prebrala svojej najlepšej kamarátke Jackie, ktorá tiež patrí k pasažierom plavidla. Na lodi je však omnoho viac ľudí, ktorí sú do života Linnet nejako zainteresovaní a majú dôvod ju nenávidieť. Je tam však aj Hercule Poirot, ktorý bude môcť zakrátko ukázať svoje nadanie na objasnenie na pohľad nevyriešiteľných vrážd. Snímka z roku 1978 Smrť na Níle nakrútená podľa predlohy od Agathy Christie je pripravená o 22:10 na Jednotke.

Dielo Louisy May Alcottovej Malé ženy bolo už viackrát filmovo spracované. V roku 2017 sa dočkalo svojho seriálového spracovania. Je to príbeh štyroch mladých sestier, ktoré sa snažia dospieť. Ich otec bojuje v americkej občianskej vojne, takže sa o nich stará len matka, ktorá ich učí, ako sa stať mladou dámou. Posledná časť seriálu Malé ženy odvysiela Dvokka o 21:05.

Aj tento piatok sa v bratislavskom Sade Janka Kráľa chystá hudobný piatok. Na tento týždeň pripravili organizátori kapelu Šalefuky, ktorá prepája rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. Koncert sa začne o 20:00.

SOBOTA

Melvin, ktorého si zahral Jack Nicholson, je spisovateľ, ktorý napísal viacero kníh s motívom lásky. Tú však on sám nikdy poriadne nepoznal. Je osamelý a trpí množstvom psychických porúch, ktoré znepríjemňujú život jemu i jeho okoliu. Jeho choroba je v takom štádiu, že môže navštíviť len jednu reštauráciu. V nej môže sedieť iba pri jednom stole a obsluhovať ho môže len čašníčka Carol. No keď raz Carol nepríde do práce pre chorobu svojho syna, Melvin spraví takú scénu, že ho z reštaurácie vyhodia. Potom sa rozhodne Carol vyhľadať. Film Tak dobre, ako sa len dá sa začne o 21:45 na ČT1.

Ak sa vo vašej domácej knižnici nachádzajú len knihy, ktoré ste si prečítali a chceli by ste ju oživiť, odporúčame bratislavskú knižnú burzu. Tá sa koná každú sobotu od 09:00 do 15:00 v Starej tržnici na poschodí. Predávajú sa tu najmä knihy, ale popritom sa určite objavia aj grafiky, gramoplatne, pohľadnice, časopisy, cédečka, komiksy a plagáty.

NEDEĽA

Nový film, ktorý prichádza do kín, má názov Bullet Train. Brad Pitt v ňom hrá nájomného zabijaka s krycím menom Lienka. Vo svojej hlave si však myslí, že sa mu smola lepí na päty a pri jeho akciách sa vždy niečo pokazí. Keď nastúpi do najrýchlejšieho vlaku, stretáva sa so svojimi protivníkmi. No vo vlaku je omnoho viac zabijakov, ktorí plnia svoje úlohy. Film Bullet Train nájdete vo všetkých slovenských kinách.

Slovenská televízia si na nedeľu večer pripravila dvojdielny film Mária z Nazaretu, ktorý približuje život Panny Márie, matky Ježiša Krista. Snímka nám prináša jej život od zvestovania, že počne Božie dieťa, až po ukrižovanie svojho syna na kríži. Dielo z roku 2012 pôjde o 20:30 a po ňom bude hneď nasledovať druhá časť.

Maria žije s dcérou Charlie v Los Angeles. Jedného dňa sa v ich kuchyni zjaví pán Church, ktorý pre nich pripravuje raňajky. Charlie najprv z jeho prítomnosti nie je nadšená, napokon si k nemu a jeho vareniu i ďalšej pomoci v domácnosti nájde cestu. Church však do domu neprišiel náhodou, v závete ho ženám odkázal bývalý milenec Marie. Na šesť mesiacov. Žena má totiž rakovinu a predpokladá sa, že bude žiť už len pol roka. Napokon však prežije omnoho dlhšie a z neznámeho Churcha sa stáva blízky priateľ rodiny. Film Pán Church: Najlepší priateľ v hlavnej úlohe s Eddiem Murphym je pripravený o 22:30 na Doma.


Ďalšie články