Matoviča opúšťa človek, ktorý mal blízko k PS. Cítil sa zbytočný

Snímka obrazovky 2022-07-28 o 19.17.04 Igor Matovič. Foto: TASR.

AKTUALIZOVANÉ Ekonóm Tomáš Hellebrandt ukončil svoje pôsobenie pod ministrom financií Igorom Matovičom. Nadobudol pocit zbytočnosti a tiež mu prekáža, že politik podľa neho spolupracuje s fašistami pri snahe naplniť vlastné ambície. Podporu mu vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Útvar hodnoty za peniaze patriaci pod Ministerstvo financií (MF) SR opúšťa ekonóm a skúsený analytik Tomáš Hellebrandt. Svoje rozhodnutie zverejnil formou príspevku na sociálnej sieti Facebook, v ktorom približuje dôvody ukončenia pracovného pomeru.

Hellebrandt tvrdí, že rezort financií sa pod taktovkou bývalého predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) vôbec nezaoberá dátami či dôkazmi, ktoré analytici poskytujú. Nadobudol presvedčenie, že príslušníci ministerstva ním zozbierané údaje jednoducho ignorujú.

„Absolútny nezáujem vedenia ministerstva o odborné stanoviská, prípadne aktívna snaha o zabránenie šírenia výsledkov mojej analytickej práce vo verejnom priestore vytvárajú pocit, ktorý je pre človeka s mojím mentálnym nastavením neznesiteľný. Pocit zbytočnosti,“ píše v príspevku.

Rozhodnutie, ktoré sa podľa Hellebrandtových slov rodilo dlhšie, napokon podporil aj nedávny proces, počas ktorého Matovič pretlačil v parlamente rodinný balíček. Ekonóm voči nemu nemal iba odborné výhrady.

“[…], spôsob, akým Igor Matovič túto svoju srdcovku pretlačil v parlamente, významne prispel k legitimizácii extrémistických politických síl a k oslabeniu nepísaných pravidiel, na ktorých napriek všetkej špine a zášti v slovenskej politike donedávna existovala zhoda naprieč demokratickými stranami,“ píše rozhorčený analytik na margo podpory balíčka zo strany časti opozície.

Hellebrandt uzatvára svoje odôvodnenie s tým, že nedokáže pracovať s človekom, ktorý je ochotný spolupracovať s takzvanými fašistami “na ceste k naplneniu jeho osobných politických ambícií”.

V ďalšom príspevku sa neskôr odchádzajúci štátny zamestnanec pochválil SMS správou, ktorá mu prišla z neznámeho čísla. Ako sa ukázalo, kontaktovala ho prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá mu vyjadrila podporu a navrhla osobné stretnutie.

Rovnako ako Čaputová, aj Hellebrandt má blízko k mimoparlamentnej strane Progresívne Slovensko. S politickým subjektom vedeným Michalom Šimečkom v minulosti spolupracoval a zúčastnil sa aj jeho ideovej konferencie.

Tomáš Hellebrandt nie je jediný zamestnanec, ktorý svoj pracovný pomer ukončil pre rozkol s ministrom financií. Spomenúť možno aj bývalého ministrovho mediálneho poradcu Ladislava Bariaka, ktorý vzdal svoje pôsobenie pred niekoľkými týždňami. Na začiatku však veril, že sa Matovič bude v komunikácii zlepšovať.

“Neodchádzam v zlom a ďakujem všetkým ľuďom na tomto rezorte, že som s nimi mohol spolupracovať. Čo sa týka dôvodov môjho rozhodnutia, tie si môže každý vyčítať z udalostí uplynulých dní,“ povedal Bariak pre Štandard začiatkom júna.


Ďalšie články