Spojené štáty sú na pokraji vojny s Ruskom a Čínou, obáva sa Kissinger

3240px-Henry_Kissinger_at_the_LBJ_Library_2016 Henry Kissinger. Foto: Flickr.com

Niekdajšia vedúca osobnosť americkej zahraničnej politiky Henry Kissinger v rozhovore pre denník Wall Street Journal skonštatoval, že Spojené štáty sú blízko ozbrojeného konfliktu s Ruskom a Čínou.

„Sme na pokraji vojny s Ruskom a Čínou v otázkach, ktoré sme čiastočne vytvorili, bez akejkoľvek predstavy o tom, ako sa to skončí alebo k čomu to má viesť,“ povedal 99-ročný Kissinger v rozhovore pri príležitosti vydania svojej novej knihy Leadership: Šesť štúdií svetových stratégií.

Za jeden z receptov, ako obe konkurenčné veľmoci zvládnuť, Kissinger považuje nevytváranie napätia. K možnosti Čínu a Rusko rozdeliť sa momentálne stavia skepticky.

Pri Taiwane treba udržať status quo

V súvislosti s Taiwanom, ktorý stojí v epicentre možného konfliktu medzi USA a Čínou, bývalá sivá eminencia Bieleho domu Američanom radí udržovať stabilitu.

„Politika, ktorú uplatňovali obe strany, vytvorila a umožnila pokrok Taiwanu na autonómnu a demokratickú entitu a zachovala mier medzi Čínou a USA už 50 rokov,“ dodáva v tejto súvislosti.

Názor na nezávislosť Ukrajiny už neplatí

Pokiaľ ide o Ukrajinu, kde agresia Ruska pre zmenu generuje napätie medzi Moskvou a Washingtonom, Kissinger tvrdí, že je súborom území, ktoré boli kedysi pripojené k Rusku a ktoré Rusi považujú za svoje, aj keď „niektorí Ukrajinci“ nie.

„Bol som za úplnú nezávislosť Ukrajiny, ale myslel som si, že jej najlepšia úloha je niečo ako Fínsko,“ spomína na svoj nedávny postoj s tým, že ju videl v pozícii nárazníkovej zóny. V dôsledku vojny však s ňou podľa Kissinegra treba „zaobchádzať ako s členom NATO“.

Pokiaľ ide o vyhliadky na koniec vojny, bývalý šéf americkej diplomacie a prezidentský poradca tvrdí, že predpokladá urovnanie, ktoré zachová územné zisky Ruska z jeho počiatočného vpádu v roku 2014, keď sa zmocnilo Krymu a tiež časti Donbasu.

Kritika od Zelenského v Davose

Kissinger v máji na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyvolal veľkú kontroverziu tvrdením, že Ukrajina by mala byť pripravená vzdať sa časti svojho územia. Povedal tiež, že Ukrajinci by pri mierových rokovaniach mali ukázať „toľko múdrosti, ako ukázali heroizmu v bojoch“.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na to uviedol, že Kissinger „nemá vo svojom kalendári rok 2022, ale 1938,“ čím narážal na Mníchovskú dohodu britských a francúzskych politikov, ktorí schválili pripojenie časti československého pohraničia k Nemecku v nádeji, že to zabráni novej vojne.

https://standard.sk/209522/kissinger-ukrajina-by-sa-mala-vzdat-casti-svojho-uzemia/

Ďalšie články