Európska únia predstavila návrh regulácie kryptomien

EÚ, Európska únia. Foto: Pexels.com Ilustračný záber. Foto: Pexels.com

Zákonodarcovia druhej najväčšej ekonomiky sa spoločne dohodli na predbežnom znení jednotného regulačného rámca pre kryptoaktíva v Európskej únii s cieľom ochrany spotrebiteľov a poskytovania rôznych záruk v oblasti trhovej manipulácie a finančnej kriminality.

Prelomový zákon, známy pod názvom Markets in Crypto-Assets (MiCA), obsahuje nové pravidlá týkajúce sa transparentnosti, zverejňovania, autorizácie či dohľadu nad transakciami. Európske orgány sa snažia o to, aby boli spotrebitelia na trhu kryptomien lepšie informovaní o rizikách, nákladoch a poplatkoch súvisiacich s obchodovaním rozličných druhov kryptoaktív.

Okrem toho nový legislatívny rámec podporí integritu trhu a finančnú stabilitu reguláciou verejných ponúk kryptoaktív a predstaví aj nové opatrenia týkajúce sa manipulácie s trhom a predchádzaniu prania špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a inej trestnej činnosti.

Prvým a významným bodom v oblasti prania špinavých peňazí a financovania terorizmu je obmedzenie, týkajúce sa prijímajúcich subjektov. Pred sprístupnením kryptoaktív príjemcom budú musieť poskytovatelia kryptoslužieb overiť, či dané aktíva nepodliehajú určitým reštriktívnym opatreniam, alebo nie sú spájané s aktivitami, ktoré by mohli súvisieť s praním špinavých peňazí či financovaním terorizmu.

Zákonodarcovia sa navyše dohodli na vytvorení verejného registra, ktorý bude pozostávať z “nevyhovujúcich a nekontrolovaných” CASP (Crypto Asset Services Provider), teda poskytovateľov kryptoslužieb, ktorí poskytujú svoje služby bez potrebných povolení. V prípade, že by sa nejaká inštitúcia nachádzala v tomto verejnom registri, poskytovatelia kryptoslužieb z EÚ by s ňou nemohli kooperovať.

Za účelom redukcie vysokej uhlíkovej stopy kryptomien, ktorá je spojena najmä s konsenzuálnymi algoritmami používanými na overovanie transakcií, budú musieť významné kryptoinštitúcie (CASPs) zverejňovať štatistiky týkajúce sa spotreby energie. Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) by mal v tomto prípade pripraviť regulačné a technické normy o povinnostiach s cieľom poskytnúť spoločnostiam jasné usmernenia o tom, ako by sa takéto zverejňovanie malo vykonávať.

Regulátori v Európskej únii sa navyše snažia o presadenie vysledovateľnosti od prvého zaslaného eura. Ide o takzvané “pravidlo cestovania”, ktoré je možné poznať z tradičného finančného systému. Zavedenie tohto pravidla by si vyžadovalo, aby informácie o zdroji aktíva a jeho príjemcovi putovali s transakciou a boli uložené na oboch stranách prevodu. Poskytovatelia služieb kryptoaktív (CASP) by boli povinní poskytnúť tieto informácie príslušným orgánom v prípade vyšetrovania týkajúceho sa prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

V oblasti nehostovaných peňaženiek (peňaženky, ktoré sú v súkromnej správe používateľov) nové pravidlá počítajú s tým, že burzy a poskytovatelia kryptoslužieb budú povinní zisťovať informácie o držiteľoch týchto peňaženiek pri transakciách nad tisíc eur. To znamená, že v prípade, že zákazník burzy odošle alebo prijme viac ako tisíc eur do alebo zo svojej vlastnej súkromnej peňaženky, burza bude musieť overiť, či súkromnú peňaženku skutočne vlastní alebo kontroluje práve tento zákazník.

V súčasnosti však ide len o predbežnú dohodu pravidiel, ktoré ešte musí schváliť Európska rada a Európsky parlament.




Ďalšie články