V Dóme sv. Alžbety v Košiciach sa konal pohreb kardinála Tomka

Rozlúèka a pohreb kardinála Jozefa Tomka Na snímke uprostred hlavný celebrant kardinál Dominik Duka, emeritný pražský arcibiskup pošas pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

AKTUALIZOVANÉ V Dóme svätej Alžbety v Košiciach sa konal pohreb slovenského kardinála Jozefa Tomka, emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Pohrebnú svätú omšu celebroval kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka z Prahy. Koncelebrantmi boli emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz a ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő. Svätá omša bola v latinskom a slovenskom jazyku.

Na poslednej rozlúčke s kardinálom sa zúčastnili tisíce ľudí, medzi nimi aj najvyšší ústavní činitelia – prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Pre tých, ktorí sa do katedrály nedostali, bola na námestí pred Urbanovou vežou veľkoplošná obrazovka s priamym prenosom z obradu.

Kardinál Duka vyzdvihol Tomkove významné diela a aktivity v rámci ekumény

Význam a úlohu, ktorú zohral zosnulý slovenský kardinál Jozef Tomko v katolíckej cirkvi, vyzdvihol počas pohrebnej svätej omše kardinál a emeritný pražský arcibiskup Dominik Duka. „Lúčime sa s kardinálom rímskej cirkvi, ktorý počas svojho života zohrával nielen slovenskú úlohu. To je istým spôsobom dôvod, prečo chcem aj ja na tomto mieste s vami poďakovať,“ uviedol Duka v košickom Dóme sv. Alžbety.

Tomko bol podľa neho oporou katolíckej cirkvi v bývalom Československu, o čom svedčia aj materiály Štátnej bezpečnosti a československých spravodajských služieb. „Ich záznamy slúžia ku cti mužovi, ktorý nezradil a nepoškvrnil svoju hruď, ako hovorí básnik,“ povedal český kardinál.

Na snímke zľava košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, emeritný krakovský arcibiskup a kardinál Stanislaw Dziwisz, hlavný celebrant kardinál Dominik Duka, emeritný pražský arcibiskup, ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maïarský prímas, kardinál Péter Erdö a bratislavký arcibiskup metropilita Stanislav Zvolenský počas pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Vyzdvihol Tomkove významné diela a aktivity v rámci ekumény, na poste generálneho sekretára Synody biskupov či prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Za pápeža Jána Pavla II. mu podľa neho pripadla úloha, ktorú označil za úlohu druhého muža cirkvi. Konštatoval pritom, že bol synom národa, ktorý nielenže nevlastnil kolónie, ale vedel, čo znamená strata suverenity a nedostatok národnej a politickej slobody.

https://standard.sk/235813/skutocny-gentiluomo-a-fenomeno-kardinal-tomko-mal-vysadu-napominat-papezov/

„To boli najhlavnejšie témy, ktoré hýbali dvoma tretinami sveta, a tu kardinál Jozef Tomko zastával úrad ľudovo nazývaný ‚červený pápež‘. Áno, on mal hlavné slovo pri výbere a menovaní biskupov, pri zriaďovaní nových diecéz a pri určovaní základných podmienok a vzťahov medzi Svätou stolicou a miestnymi cirkvami v Afrike, Ázii a iných regiónoch. Bola to veľká príprava na rozvoj cirkvi v tých oblastiach, ktoré dnes plne reprezentujú našu cirkev,“ povedal Duka po slovensky.

Český kardinál spomenul pri hodnotení Tomkových aktivít aj založenie Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktorý znamenal pre slovenský katolicizmus veľkú podporu aj v príprave a formácii kňazského dorastu. „Lúčime sa s veľkým synom Slovenska, východniarom, Udavčanom, ktorý až do konca svojho života hutoril. Tak sa predsa s vami lúčil pri vašej poslednej púti do Ríma,“ skonštatoval hlavný celebrant omše.

Snímka z pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Odkaz kardinála Tomka a jeho celoživotné dielo ostáva s nami, povedala prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila kardinála Jozefa Tomka za charizmatického človeka, duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa Katolíckej cirkvi. Vyjadrila sa tak vo svojom kondolenčnom príhovore počas jeho pohrebu v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, na ktorý dnes prišlo podľa informácií Košickej arcidiecézy približne 5,5 tisíca ľudí. Ako prezidentka poznamenala, pozemská púť kardinála Tomka sa síce uzavrela, no „jeho odkaz, jeho celoživotné dielo ostáva s nami“.

https://standard.sk/235487/cim-nas-povzbudzoval-a-co-pre-nas-znamenal-kardinal-tomko/

Čaputová zároveň pripomenula, že hoci kardinál Tomko väčšinu života prežil mimo svojej vlasti, bol s ňou úzko spojený. K návratu domov po štúdiách v Ríme mu totiž zabránil nástup komunistického režimu. „Nikdy mu však neprestalo záležať na tom, aby sa myšlienky viery a slobody šírili aj v neprajnej atmosfére,“ uviedla prezidentka a vyzdvihla jeho pomoc utekajúcim pred režimom a slovenským kňazom. Podľa jej slov kardinál Tomko požíval dôveru štyroch pápežov, jeho rady a skúsenosti využíval aj Ján Pavol II. a Benedikt XVI., a zapísal sa do dejín ako Slovák s doteraz najvyšším postavením vo vatikánskej cirkevnej hierarchii.

Prezidentka zároveň pripomenula aj stretnutie s ním v decembri 2020 počas návštevy Vatikánu. Viera v jeho chápaní podľa jej slov vychádzala predovšetkým z dôvery a lásky. „Bolo v nej miesto aj pre ateistov či stúpencov iných náboženstiev,“ dodala Čaputová okrem iného.

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Pozostatky kardinála Tomka uložia do krypty

Pohreb slovenského kardinála Jozefa Tomka v Dóme svätej Alžbety v Košiciach sa po 13:00 skončil, jeho telesné pozostatky uložia do krypty. Pohreb sa uskutočnil podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru.

Podľa Košickej arcidiecézy sa pohrebu zúčastnilo dokopy 5 500 ľudí. Medzi nimi aj 35 biskupov zo Slovenska, Maďarska, Čiech i Moravy, Poľska a Ukrajiny, 350 kňazov a zasvätených a približne 80 rehoľných sestier. Do služby sa zapojilo 50 dobrovoľníkov.

Pohrebnú svätú omšu celebroval kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka z Prahy. Koncelebrantmi boli emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz a ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő. Záverečným obradom predsedal košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

https://standard.sk/235421/za-kardinalom-tomkom/

V závere pohrebnej svätej omše čestná stráž rakvu presunula na miesto, odkiaľ ju uložia do centrálnej krypty pod hlavným oltárom. „Hneď po odchode verejnosti budú pozostatky kardinála prenesené pohrebnou službou do krypty, kde budú následne zamurované a zapečatené,“ potvrdil pre TASR hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Na stene krypty pribudne epitaf. Pamätný kameň bude pripomínať dátum jeho narodenia a smrti. Krypta bude pre ďalšie obdobie prístupná aj pre verejnosť. Ako Fabian priblížil, v košickej katedrále sú štyri krypty. Pozostatky kardinála uložia do takzvanej hlavnej. Táto krypta bola doposiaľ prázdna, má šesť otvorov na rakvy. Tomka pochovajú vpravo hore.

K rakvi prišlo 9-tisíc veriacich

Do katedrály sv. Alžbety, kde vystavili v nedeľu (14. 8.) a v pondelok (15. 8.) kardinálove telesné pozostatky k verejnej úcte, prišlo podľa hovorcu Košickej arcidiecézy Jaroslava Fabiana približne 9-tisíc ľudí. Následne sa s ním ďalšie stovky lúčili v Kaplnke sv. Michala.

Posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom sa vo vatikánskej Bazilike sv. Petra konala vo štvrtok (11. 8.). Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František. Po obradoch lietadlom previezli pozostatky Tomka na bratislavské Letisko M. R. Štefánika, nebohému mohli prejaviť verejnú úctu v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Následne ho previezli do Košíc.

Pohreb podobných rozmerov v Košiciach ešte nebol. Posledný pohreb biskupa v košickej katedrále bol v roku 1962, keď tam pochovali Jozefa Čárskeho.

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok 8. augusta vo svojom byte v Ríme. Podľa jeho želania ho pochovajú v košickej katedrále, telo uložia do dosiaľ prázdnej podzemnej krypty pred hlavným oltárom.

Snímka z pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Zvolenský: Bolo správne, že rozlúčka s kardinálom mala viacero zastavení

Bolo správne, že pohreb zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka mal viacero zastavení. Na utorkovom brífingu po pohrebnej svätej omši to povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

„Kardinál vždy svojimi myšlienkami a svojím spôsobom správania sa prinášal zjednotenie. Myslím si, že toto zjednotenie sme cítili aj v Bratislave, aj tu v Košiciach. Zjednotil spoločnosť, veriacich aj neveriacich a medzi veriacimi aj rozličné spoločenstvá – kresťanské aj nekresťanské,“ povedal. Jednota je podľa neho odkaz Tomka pre spoločnosť.

Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Martin Baumann

Záborská: Z pohrebu kardinála Tomka by si všetci ľudia mali odniesť nádej

Z pohrebu kardinála Jozefa Tomka by si všetci ľudia, veriaci aj neveriaci, mali odniesť nádej, s akou sa on celý život angažoval pri snahe zlepšiť svet okolo seba. V TASR TV to povedala poslankyňa Národnej rady SR za OĽaNO a splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská.

Pripomenula Tomkovu pastoračnú činnosť, ktorý bol šestnásť rokov prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov a niekoľko rokov viedol Pápežský komitát pre medzinárodné euricharistické procesy. Počas tohto obdobia precestoval desiatky krajín. „Videl veľa biedy, nespravodlivosti, chudoby. Nebál sa to povedať nahlas. Ale vždy to bolo s istou nádejou, angažoval sa preto, lebo vedel, že to prinesie zlepšenie danej situácie,“ uviedla.

Kardinál Tomko bol jedným z blízkych spolupracovníkov troch pápežov – Pavla VI., Jána Pavla II. i Benedikta XVI, ale v kontakte s ním bola aj aktuálna hlava cirkvi, pápež František. Záborská s ním viackrát osobne hovorila. „Naposledy som sa s ním stretla deň po jeho 98. narodeninách a v deň výročia jeho vysviacky, v marci tohto roku,“ priblížila. Rozprávali sa o kardinálových cestách do Ázie či Afriky. Zaujímal sa podľa nej aj o jej post splnomocnenkyne. „Bol to veľmi vtipný človek. Rozprával múdro, uvážlivo a človek mal pri ňom pocit istoty. Nebolo to niečo, čo by bolo hrané alebo štylizované,“ spomínala.

„Pri tých rozhovoroch bolo vidieť, že prešiel celý svet, založil 160 diecéz, zakladal semináre, inicioval reformy inštitúcií, ktoré v jednotlivých krajinách boli,“ doplnila Záborská.

Kardinál Tomko sa zaslúžil o vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Záborská si myslí, že prispel aj k tomu, že boli sv. Cyril a Metod vyhlásení za spolupatrónov Európy. Napriek tomu, že väčšinu života prežil v Ríme a rád sa označoval za „starého Rimana“, podľa Záborskej nikdy neprestal byť Slovákom.

(tasr, sita)


Ďalšie články