Rusi predstavili vojenského robopsa. V skutočnosti je čínsky a dá sa kúpiť na Aliexpresse

,,Ruský" robopes. Foto: Armija 2022 ,,Ruský" robopes. Foto: Armija 2022

Na ruskom vojenskom veľtrhu Armija 2022 Rusi predstavili „pokročilého“ bojového psa s granátometom na chrbte. Ruskí vývojári tvrdia, že robotický pes môže strieľať a dokáže prepravovať zbrane. V skutočnosti však ide o čínsky výrobok voľne predajný na portáli Aliexpress.

O robotickom psovi na výstave ruských zbraní informovali ruské štátne médiá. Pri prezentácii niesol robotický pes náklad v podobe jednorazového granátometu RPG-26.

Rusi tvrdili, že robotický pes dokáže viesť cielenú paľbu, prepravovať zbrane, na civilné účely ho možno použiť v zónach živelných pohrôm na prieskum, na priechod sute a dodávanie liekov. Pri použití v boji môže byť robotický pes zapojený do určovania cieľov, hliadkovania a stráženia, uviedli vývojári.

Aj napriek tomu, že robota na výstave predstavili ako ruský vynález, vďaka vzhľadu je možné ľahko rozpoznať model robota Go1 čínskej spoločnosti Unitree Robotics. 

Prezradil ho charakteristický osemuholníkový tvar hlavy a vzhľad predných kamier, ktoré bolo možné vidieť cez obal robopsa. Robot sa na webe výrobcu prezentuje v dvoch konfiguráciách a stojí 2 700 až 3 500 dolárov. Tento model je na trhu viac ako rok a kúpiť si ho môže každý.

Robot nevie strieľať, po ulici môže chodiť len za slnečného počasia, vydrží nabitý maximálne pár hodín a dá sa ľahko heknúť. Informoval o tom portál Insider.

Komplex vyzerá ako pes, pretože je vyrobený pomocou bioniky, teda princípov, štruktúr a mechaniky charakteristických pre zvierací svet, takže sa podobá psovi, najmä spôsobom jeho pohybu.

V Rusku sa robopes predáva na webe Robosobaka, ktorý vlastní Revotech. Jej materská spoločnosť New IT Project je významným dodávateľom konvenčných počítačov a notebookov pre ministerstvo vnútra a ministerstvo pre mimoriadne situácie Ruska.


Ďalšie články