Protestujúci farmári v Holandsku pritvrdili. Polícia zatkla vyše stovku z nich

Farmári Holandskí farmári postrekujú policajtov hnojom. Reprofoto: Twitter

Holandská polícia v pondelok večer potvrdila, že v posledných týždňoch bolo zatknutých viac ako 100 ľudí za účasť na protestoch farmárov, ktorí násilne protestovali proti ekologickej vládnej politike.

Podľa spravodajského servera DutchNews.nl polícia okrem toho udelila viac než 700 pokút účastníkom celoštátnych demonštrácií proti vládnym plánom znížiť znečisťovanie životného prostredia dusíkom znížením chovu poľnohospodárskych zvierat. Farmári protestovali proti zámerom vlády aj preto, že majú obavy, že niektorí z nich budú musieť zatvoriť svoje živočíšne farmy.

Polícia zatýkala demonštrujúcich farmárov za vyhadzovanie odpadu, blokovanie diaľnic a podpaľačstvo, niekoľko ľudí bolo dokonca obvinených z pokusu o vraždu. Za pomalú jazdu na diaľnici bolo udelených 186 pokút a za neoprávnené zastavenie auta na diaľnici polícia udelila 212 pokút.

Policajný šéf Willem Woelders v tejto súvislosti oznámil, že rozdávanie pokút nie je samo osebe cieľom, spresnil však, že ide o značný počet udelených pokút a sumy sú „značné“. Podľa jeho vyhlásenia väčšina zatknutých demonštrantov má menej ako 30 rokov.

https://standard.sk/225095/strelba-zatykanie-aj-blokovanie-letisk-v-holandsku-pre-likvidacnu-zelenu-politiku-protestuju-tisice-farmarov/

DutchNews.nl pripomenul, že polícia bola kritizovaná za svoju nečinnosť v čase vrcholiacich protestov, najmä počas niekoľkých dní, keď farmári spôsobili prerušenie premávky na diaľnici.

Najviac problémov spôsobili radikálni farmári koncom júla na diaľnici A7, keď rozhádzali ojazdené pneumatiky, čo následne viedlo k viacerým dopravným nehodám, našťastie sa pri nich nikto nezranil. Diaľnica A1 smerom na mesto Apeldoorn musela byť uzavretá, pretože farmári na ňu vysypali azbest, čo je karcinogénna látka, a na jeho odstránenie boli povolaní odborníci.

„Ničenie ciest, zakladanie ohňa a vyhrážanie sa ľuďom, ktorí prišli odpratávať vaše odpadky, znamená, že nielenže strácate podporu verejnosti pre svoju kampaň, ale polícia vás vystopuje, ak bude môcť, a budete mať záznam v registri trestov so všetkými následkami,“ uviedla ešte koncom júla ministerka spravodlivosti Dilan Yesilgözová.

Pondelňajšie vyhlásenie polície o vyše stovke zatknutých farmároch a vysokých pokutách potvrdilo slová ministra spravodlivosti.

https://standard.sk/231433/holandska-rebelia-preco-sedliaci-vysli-na-barikady/

(tasr)


Ďalšie články