Prorodinná politika Sme rodina je hmatateľná, ľudia ju vidia a cítia

Milan Krajniak. Foto: Jakub Kotian/TASR Milan Krajniak. Foto: Jakub Kotian/TASR

V podpore rodín sme urobili v priebehu dvoch rokov také zásadné zmeny, že dnes môžeme Slovensko spolu s Poľskom a Maďarskom označiť za najviac prorodinné štáty Európy. Píše Milan Krajniak.

Čo má spoločné zvýšenie prídavkov na deti, zvýšenie daňového bonusu, budovanie viac ako 220 detských ihrísk, bezplatné dlhové poradne, bezplatné rodinné poradne, tehotenský príspevok, detské skupiny, zrušenie doplatkov za lieky pre deti, ŤZP a dôchodcov či nájomné byty? Všetky tieto veci na Slovensku pred dvomi rokmi neboli a teraz tu sú. To nie sú sľuby, to je zmenená realita.

Práve tento mesiac viac ako 659-tisíc slovenských rodín reálne vidí na svojich rodinných rozpočtoch zvýšenie prídavkov na deti, zvýšenie daňového bonusu a od Nového roka pocítia ešte výraznejšie zvýšenie prídavkov a daňového bonusu.

Už vyše roka tehotné mamičky dostávajú 200 eur tehotenský príspevok. Na Slovensku už funguje viac ako 30 bezplatných dlhových poradní a do konca roka ich bude 46. Po 17 rokoch od zrušenia manželských poradní začalo fungovať prvých 5 rodinných poradní, v budúcom roku ich bude 46.

Štátom podporované nájomné byty, ktoré umožnia mladým rodinám založiť si spoločný domov napriek zdražovaniu hypoték, sú iba potvrdením premyslenej zmeny strategického prístupu štátu k svojim prioritám.  

Rodina sa stala strategickou prioritou štátu nie preto, že o tom niekto rozpráva, ale preto, že to hmatateľne a viditeľne realizujeme.

Tu nejde iba o naliatie peňazí do podpory rodín. Premyslenosť zmeny stratégie sa dá dokladovať tým, že štát zmenil svoj prístup k viacerým aspektom rodinného života. Zvýšili sme finančnú podporu rodín, šetríme rodinám peniaze napríklad vďaka zrušeniu doplatkov za lieky do 6 rokov, podporujeme spoločné zmysluplné trávenie času budovaním detských inkluzívnych ihrísk Rodinka, pomáhame mladým rodinám s bývaním prostredníctvom nájomných bytov a bezplatnými dlhovými a rodinnými poradňami pomáhame rodinám riešiť problémy, do ktorých sa, prirodzene, každý z nás môže dostať.

Strategická zmena priorít štátu je náročná podobne ako zmena kurzu veľkého námorného tankeru. Nedá sa urobiť hneď a naraz. Som však presvedčený, že v podpore rodín sme urobili v priebehu dvoch rokov také zásadné zmeny, že dnes môžeme Slovensko spolu s Poľskom a Maďarskom označiť za najviac prorodinné štáty Európy. To je dobrý výsledok, môžeme byť naň právom hrdí.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články