Kam s bitcoinom?

Bitcoin. ilustračné foto: Pixabay.com Bitcoin. ilustračné foto: Pixabay.com

Každý, kto sa začne zaujímať o bitcoin, sa skôr či neskôr musí vyrovnať s existenciálnou otázkou: kam s ním?

Máme tri možnosti, ako držať bitcoin a každá má svoje výhody a nevýhody.

Držba u správcu

Typicky na kryptomenovej burze alebo v špecializovanom fonde. Značná časť prvých nakupujúcich nechá svoje bitcoiny priamo na burze a ani im nenapadne, že by si coiny mohli vybrať do vlastnej peňaženky. Výhodou držby u správcov je pohodlnosť, nevýhodou zasa výrazné riziká: burzy a fondy môžu skrachovať (čo sa stáva pomerne často, najmä v období medvedieho trhu, ktorým práve prechádzame), používateľské účty môžu byť heknuté, správcovia môžu používateľom zmraziť prostriedky z popudu vlastného či štátnych orgánov. Ak to myslíte s bitcoinom vážne, tomuto variantu sa vyhnite.

Softvérové peňaženky

Existuje veľké množstvo peňaženiek, ktoré si môžeme inštalovať do svojich počítačov a mobilných telefónov. Medzi dlhodobo spoľahlivé softvérové peňaženky sa radí Muun, Blockstream Green, Samourai. Výhodou týchto peňaženiek je, že oproti držbe u správcu má používateľ svoj bitcoin plne vo vlastnej kontrole. Nevýhodou je, že bitcoin drží na zariadení, ktoré je pripojené k internetu a je teda potenciálne napadnuteľné. Slovami klasika: not great, not terrible.

Hardvérové peňaženky

Ultimátnu úroveň bezpečnosti a individuálnej suverenity poskytujú hardvérové peňaženky. Ide o zariadenia typicky o veľkosti USB kľúča, ktoré sú optimalizované pre bezpečné generovanie a následné nakladanie s kryptografickými kľúčmi (a držba bitcoinu nie je vlastne ničím iným než držba náležitých kryptografických kľúčov).

Prvá hardvérová peňaženka Trezor vznikla v roku 2013 v Českej republike. Cieľom tvorcov Trezoru bolo vytvoriť cenovo dostupné zariadenie pre bezpečnú správu bitcoinu, ktorú zvládnu aj netechnickí používatelia. Keďže Trezor bol koncipovaný ako plne open source zariadenie, vzniklo onedlho celé odvetvie hardvérových peňaženiek (medzi ďalšie populárne peňaženky patria Ledger či Coldcard). S vynálezcom hardvérovej peňaženky Markom Palatinom nájdete detailný rozhovor o plánoch Trezora do budúcnosti v mojom podcaste na Stackuj.cz.

V dobe hardvérových peňaženiek nie je žiadny dôvod nechávať ležať bitcoin na burze. Výhodou hardvérových peňaženiek je veľmi vysoká úroveň bezpečnosti. Potenciálnou nevýhodou je počiatočná investícia, nielen finančná, ale predovšetkým znalostná. Avšak z bitcoinu ťažia dlhodobo práve tí, ktorí s ním vedia adekvátne pracovať.

Softvérové peňaženky sú zadarmo a sú vhodné na správu nižších súm do ekvivalentu tisíc eur. Hardvérové peňaženky sa predávajú od 60 eur a sú vhodné na zabezpečenie bitcoinových úspor s vyššou hodnotou.

Autor článku spolupracuje s kryptomenovou hardvérovou peňaženkou Trezor.


Ďalšie články