Zelenskyj priznal, že o možnej invázii zámerne mlčal. Nechcel vyvolať paniku

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svojich občanov pred možnosťou ruskej invázie zámerne nevaroval. Obával sa totiž vzniku chaosu a paniky, ktorá by Rusom umožnila ovládnutie štátu za pár dní.

„Ak by sme to zverejnili… dostali by nás za tri dni,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinské vedenie malo podľa neho pocit, že nie je dobré vyvolávať paniku, ktorá by viedla k úteku ľudí za hranice. „Keď začala invázia, boli sme takí silní, ako to len išlo. Niektorí ľudia odišli, ale väčšina zostala, bojovala za svoj domov,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident upozornil aj na to, že ak by o pravdepodobnej invázii informovali v predstihu, k masívnemu odlivu peňazí a kapitálu, ku ktorému došlo po jej začiatku, by došlo omnoho skôr, čo by opäť len zlepšilo pozíciu agresora.

Zelenskyj na otázku, či osobne vedel o chystanej plnohodnotnej invázii na Ukrajinu, odpovedal, že nikto netušil, ako presne bude vojna vyzerať. „Ako by tomu niekto mohol uveriť? Že budú (ruskí vojaci) mučiť ľudí a že to je ich cieľ? Nikto neveril, že to bude takto, a nikto to nevedel,“ povedal v rozhovore denníku Washington Post.

Keď sa podľa neho Kyjev pýtal zahraničných partnerov na detaily ich varovania, napríklad na to, odkiaľ bude útok vedený a koľko vojakov sa jej bude zúčastňovať, nedostal viac informácií, ako už mal. Politik tiež kritizoval to, že Ukrajina síce dostala varovanie, ale nie zbrane, aby sa na ruský vpád pripravila.

Zelenskyj sa tiež nechal počuť, že bol západnými tajnými službami opakovane upozornený, že je v ohrození života. Tie mu mali dokonca poskytnúť možnosť evakuovať svoju rodinu, čo prezident podľa svojich slov odmietol.

Americký prezident Joe Biden podľa denníku Washington Post poznal detailné plány ruskej invázie už v októbri minulého roku. Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vtedy zvolal tajný brífing a predstavil analýzu zostavenú zo špionážnych informácií a satelitných snímok ruskej armády pri hraniciach s Ukrajinou.

Činitelia na čele s Bidenom, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou či ministrom zahraničia Antony Blinkenom sa počas jesene zišli hneď niekoľkokrát. Americké predpoklady rátali s tým, že Rusko obsadí rýchlo väčšinu Ukrajiny. Správa denníka tiež odkrýva, že Američania sa snažili o hrozbe ruskej invázie presvedčiť spojencov a ruského prezidenta Vladimira Putina od útoku odradiť.


Ďalšie články