Štúdie: Ako sa šíria opičie kiahne? Od gay páru sa nakazil pes, ktorý s nimi zdieľal posteľ

Muž, ktorý sa lieči na ochorenie opičích kiahní, ukazuje vyrážku na prste v nemocnici v Lime v utorok 16. augusta 2022. Foto: TASR/AP Muž, ktorý sa lieči na ochorenie opičích kiahní, ukazuje vyrážku na prste v nemocnici v Lime v utorok 16. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Po troch mesiacoch výskumu čoraz viac štúdií naznačuje, že primárnou cestou nákazy opičími kiahňami je pohlavný styk. Okolo 99 percent infikovaných tvoria homosexuáli a bisexuáli. Nedávno však prestížne odborné periodikum The Lancet publikovalo správu o prvom známom prípade, keď sa od majiteľov nakazil ich pes.

Prípady opičích kiahní globálne presiahli 38-tisíc, pričom väčšinu z nich zaevidovali v Európe. Koncom júla vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) šírenie tejto nákazy za stav globálnej zdravotnej núdze, čo predstavuje najvyšší stupeň výstrahy, aký WHO môže vydať.

Opičie kiahne spôsobuje vírus, ktorý patrí do tej istej taxonomickej čeľade vírusov ako pravé kiahne. Je však oveľa menej nebezpečný než jeho smrtiaci príbuzný. Doposiaľ mu v tohtoročnej vlne podľahlo dvanásť osôb, z toho sedem v afrických štátoch s horšou zdravotníckou infraštruktúrou.

Vedci sa postupne dozvedajú viac o tom, ako sa toto vírusové ochorenie šíri.

Majú viac sexuálnych partnerov alebo preferujú anonymný sex

Množstvo nových štúdií potvrdzuje, že najčastejšou cestou infekcie je opakovaný kontakt ľudskej kože na kožu, píše vedecký časopis Nature. „Keď dáme všetky tieto štúdie dokopy, vidíme, že klinický obraz je všade podobný – ale aj prekvapivý,“ hovorí Oriol Mitjà, výskumník infekčných chorôb z univerzitnej nemocnice v Španielsku, ktorý je aj spoluautorom nedávnej štúdie publikovanej v The Lancet.

Symptómy a spôsob šírenia nezodpovedajú tomu, čo výskumníci desaťročia pozorovali v západnej a strednej Afrike, kde vírus opičích kiahní spôsobuje izolované, pretrvávajúce ohniská.

Hoci sa od mája nakazilo aj niekoľko žien a detí, 99 percent infekcií sa vyskytuje u mužov, ktorí majú sex s mužmi [z angličtiny skratka MSM, pozn. red.]. Teda spravidla gejovia a bisexuáli, ktorí majú viac sexuálnych partnerov alebo preferujú anonymný sex. „Vírus pravdepodobne využíva na efektívne šírenie husté sexuálne siete v komunite MSM,“ hovorí vedec.

Sex je na prenos potrebnejší než kvapôčky z dýchacích ciest

Najvýraznejším príznakom opičích kiahní ostávajú charakteristické kožné vyrážky naplnené tekutinou. Hoci niektorí vedci naznačovali, že vírus opičích kiahní by sa mohol šíriť kvapôčkami sekrétu pri kašli, kýchaní a rozprávaní, ako je tomu pri koronavíruse SARS-CoV-2, štúdie dokazujú niečo iné.

Mitjà a jeho kolegovia uvádzajú, že vzorky z kožných lézií, ktoré pacientom odobrali pri diagnóze, obsahujú oveľa viac vírusovej DNA ako vzorky z hrdla. Viacero výskumov ukazuje, že len málo ľudí sa špecifickými kiahňami nakazí od infikovaného člena domácnosti, ak s ním nemali sexuálny kontakt. Toto zistenie spolu s údajmi, že najväčšia vírusová nálož je vo vyrážkach, naznačuje, že respiračné kvapôčky a aerosól zrejme nie sú primárnou cestou prenosu.

Ak to potvrdí ďalší výskum, bude na diskusiu, či by sa mali ľudia izolovať počas celého trvania infekcie, teda spravidla mesiac. Zrejme by stačila sexuálna abstinencia. Odborníci však ostávajú ostražití. „Stále chýbajú podrobné údaje o tom, ako sa v priebehu času mení vírusová nálož človeka,“ upozorňuje infektologička Jessica Justmanová z Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Všetky vyšetrované vzorky odobrali nakazeným z hrdla v prvých dňoch infekcie. Je vraj možné, že ak by ich odobrali neskôr – alebo dokonca skôr –, vírusové hladiny by mohli byť vyššie.

Či tomu tak je, možno ukáže ďalšia štúdia, ktorá sa práve uskutočňuje.

Vírus možno prežije v spermiách aj týždne

DNA tohto vírusu už našli v spermiách človeka niekoľko týždňov po infikovaní a jedna štúdia izolovala infekčný vírus zo semena jednotlivca šesť dní po objavení symptómov.

Napriek tomu nie je isté, že sa opičie kiahne prenášajú z jednej osoby na druhú krvou, spermiami alebo inými telesnými tekutinami výlučne počas sexu. V hre ostáva aj prenos jednoduchým tesným kontaktom koža na kožu alebo vdychovaním častíc z dýchacích ciest – čo tiež nastáva pri sexe.

Ak aj iné štúdie nájdu infekčný vírus v semene, vedci sa pokúsia nájsť odpoveď na otázku, ako dlho môže v tejto telesnej tekutine pretrvávať. Vírusy, ako napríklad ebola, môžu po infekcii ostať v semene mesiace, ak nie roky. To komplikuje snahy zabrániť ďalšiemu šíreniu.

Mitjà a jeho kolegovia si u ľudí, ktorých skúmali, všimli dôležitý spoločný znak. Väčší počet lézií v ústach a hrdle mali tí, ktorí praktizovali orálny sex, a väčší počet vyrážok v konečníku a okolo podľa neho súvisel s análnym sexom. Zdravotné inštitúcie zatiaľ odporúčajú, aby ľudia používali kondómy aspoň osem týždňov po infekcii opičími kiahňami.

Pes sa nakazil od majiteľov

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza na svojej stránke desať zvierat, ktoré sa môžu infikovať a šíriť opičie kiahne. V endemických krajinách ide iba o voľne žijúce zvieratá, najmä hlodavce a primáty. Po nedávnych objavoch je však možné, že v nebezpečenstve budú aj domestikované mačky a psy.

Časopis The Lancet publikoval 10. augusta článok o prvom prípade, keď sa týmto vírusom infikoval pes – pravdepodobne od svojich majiteľov. Dvaja muži navštívili 10. júna 2022 nemocnicu Pitié-Salpêtrière v Paríži. Jeden z nich bol Hispánec vo veku 44 rokov a mal HIV, druhý muž bol 27-ročný beloch. Žijú v spoločnej domácnosti a šesť dní po sexe s inými partnermi si u seba našli análny vred. Následne sa im vyhodili vyrážky aj na tvári, ušiach, chrbte a nohách a obom diagnostikovali opičie kiahne.

Neostalo však len pri ľudských obyvateľoch bytu. Dvanásť dní po nástupe symptómov sa vyrážky a análny vred objavil aj u ich štvorročného psieho maznáčika. Pomocou PCR steru z kožných lézií, konečníka a z ústnej dutiny mu vedci tiež diagnostikovali túto nákazu.

Pár uviedol, že nechali svojho psa spať s nimi v posteli, ale po nástupe vlastných symptómov mu zabránili prísť do kontaktu s inými ľuďmi a domácimi zvieratami. „Toto je prvý známy prípad, keď dochádza k prenosu z človeka na zviera,“ povedala pre The Washington Post Rosamund Lewisová, vedúca Svetovej zdravotníckej organizácie v oblasti opičích kiahní s tým, že nejde o prekvapivú informáciu a odborníci predpokladali aj túto formu nákazy.

Vedci sa domnievajú, že ich zistenia by mali vyvolať diskusiu o potrebe izolovať domáce zvieratá od jedincov pozitívnych na vírus opičích kiahní. Zatiaľ nevedno, či by infikovaný pes mohol preniesť infekciu napríklad na niekoho iného.


Ďalšie články