Matovič s Lengvarským predstavili návrh na zvýšenie miezd pre zdravotné sestry. Týka sa len tretiny z nich, kritizuje komora sestier

Zvýšenie základných platov zdravotných sestier Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie k navýšeniu základných platov zdravotných sestier v Bratislave vo štvrtok 18. augusta 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ Minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predstavili návrh na zvýšenie miezd pre zdravotné sestry. Balík by mal stáť dvesto miliónov eur a bude sa týkať len ústavných zdravotníckych zariadení.

Podľa ministra financií Igora Matoviča je cieľom návrhu nielen konkurovať platom v Českej republike, ale ponúknuť zdravotným sestrám v nemocniciach ešte lepšie podmienky než u nášho západného suseda. Platy za hranicami budú však stále vyššie, a to v dôsledku tamojšej vyššej priemernej mzdy.

Okrem valorizačného automatu, ktorý automaticky zvýši od budúceho roku platy v zdravotníctve o 6,88 percent, sa po novom zvýšia aj koeficienty z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy v hospodárstve. Mzda po novom porastie aj v závislosti od rokov praxe – každý rok o jedno percento priemernej mzdy, najviac však do výšky 20 odpracovaných rokov. Sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré vykonávajú špecializovanú pracovnú činnosť, ministri navrhujú zvýšiť koeficient z dnešných 1,06 na 1,1 násobok priemernej mzdy.

Nástupný minimálny plat zdravotnej sestry by sa mal budúci rok zvýšiť o 20 percent oproti súčasnému roku. Sestra s 20-ročnou praxou by získala zvýšenie až o 44,3 percenta a sestra so špecializáciou si prilepší o 33 percent.

Sestry tvoria takmer 50 percent odborného personálu v nemocniciach, preto sa na rad dostali ako prvé. „Máme rozpracované platy sanitárov, záchranárov či praktických sestier. S jednotlivými zástupcami odborov a kolegami, ktorí sa tomu venujú, budeme rokovať. Z tohto miesta chcem povedať, že sa nemusia báť a budú pozvaní na rokovanie, keď budem mať pre nich návrh,“ ozrejmil minister Vladimír Lengvarský.

Je to vraj otázka najbližších troch týždňov, keďže parlament musí stihnúť schváliť zákon do 1. januára 2023. Matovič prezradil, že návrhy pre ďalšie profesie možno nebudú také štedré ako tie pre zdravotné sestry. „Tam nás najväčšmi tlačí čižma. Je to základ zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil líder OĽaNO.

Platov sestier v ambulantnom sektore sa nový návrh netýka, lebo ministerstvo ich nedokáže zvýšiť legislatívnou cestou.

Vláda nenaplnila ani programové vyhlásenie, kritizujú zástupcovia sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vyjadruje sklamanie nad návrhom úpravy platov sestier a pôrodných asistentiek, ktorú predstavili vo štvrtok obaja ministri. Riaditeľ Komory Lukáš Kober ozrejmil, že očakávali akceptovanie ich návrhov na úpravu základných platov, avšak nestalo sa tak. Vláda SR vraj nenaplnila ani vlastné programové vyhlásenie, v ktorom hovorí o zvýšení miezd sestier a pôrodných asistentiek na minimálne 110 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve.

Cieľom návrhu SKSaPA, o ktorom rokovali s ministrom zdravotníctva doteraz, bolo stabilizovať sestry v systéme a prilákať nových ľudí – absolventov. Návrh obsahoval dva prvky, a to základnú mzdu, ktorá by sa mala zvýšiť o 40 percent, čo je 440-eurové zvýšenie. Zároveň obsahoval návrh i nový prvok, a to príplatky za odpracované roky praxe.

„Bohužiaľ, základná mzda sa podľa návrhu Matoviča zvýši iba o jedenásť percent, čo je zhruba 126 eur, čo nepovažujeme za kompenzačné ani motivačné. Navrhovaný nárast základnej mzdy je teda veľmi nízky a nie je konkurencieschopný k okolitým krajinám,“ uvádza sa v stanovisku. Podľa SKSaPA by to pomohlo pomôcť zastabilizovať sestry s praxou, avšak nie prilákať absolventov.

Na návrhu vnímajú pozitívne príplatky za odpracované roky – maximálne do výšky 20 percent, čo môže podľa SKSaPA zvýšiť mzdu o 226 až 253 eur, avšak iba u sestier služobne starších. Pripomenuli, že počas tlačovej konferencie neboli spomenuté ďalšie dve kategórie sestier a pôrodných asistentiek, a to sestry s certifikátom a sestry s magisterským vzdelaním a špecializáciou.

Tisícky sestier ostali bez mzdového zvýšenia

„Treba upozorniť, že avizované zvýšenie miezd sa bude týkať iba jednej tretiny sestier a pôrodných asistentiek, ktoré pracujú v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Netýka sa teda ďalších 14-tisíc sestier v ambulanciách, agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti, školských zariadeniach či zariadeniach sociálnych služieb, ktoré sú platené na základe zákona o výkone práce vo verejnom záujme alebo Zákonníka práce či dohôd so zamestnávateľom,“ píše sa v stanovisku.

Ako tvrdí SKSaPA, preto na rokovaniach navrhovali, aby boli zdravotníci odmeňovaní spoločným a osobitným zákonom, kde by boli zadefinované podmienky odmeňovania bez ohľadu na to, kde a u akého zamestnávateľa pracujú.

SKSaPA dodala, že sa bude pýtať sestier a pôrodných asistentiek, či s návrhom vlády SR súhlasia alebo nesúhlasia a ako svoj nesúhlas plánujú prejavovať verejne.

Ak premiér nebude rokovať so všetkými zdravotníkmi, stratí ich dôveru

Premiérovi Hegerovi sa dlhodobo vyčíta, že k rokovaniam o mzdách zdravotníkov nepozve všetky relevantné strany. Opodstatnenými zástupcami, ktorí na rokovaniach chýbajú, sú napríklad Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov či Slovenská lekárska komora.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský minulý mesiac reagoval, že rokovania o mzdách sú úlohou práce odborových organizácií, nie komôr.

„Je pre nás nepochopiteľné, že nie sme prizývaní na tieto pracovné stretnutia, keďže nejde o zasadnutia odvetvovej tripartity, ale rokovania o zákone o mzdách, ktoré sa priamo dotýkajú novelizácie zákona NR SR č. 578/2004 Z.z [zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, pozn. red.]. Stavovské organizácie majú zadefinované vo vlastných štatútoch, že ich cieľom je podpora odborných, sociálnych a právnych záujmov svojich členov a starostlivosť o sociálny a ekonomický rozvoj profesií, ktoré zastupujú,“ oponuje Kober.

Predseda vlády zdôraznil, že sa rokuje o všetkých zložkách v zdravotníctve. Rezort zdravotníctva opakovane tvrdí, že zdravotnícke organizácie o priebehu rokovaní informuje.


Ďalšie články