Ruky preč od našich detí. V Srbsku sa za účasti 10-tisíc ľudí uskutočnil anti-LGBT Pride

anti pride Foto: YouTube

V srbskom hlavnom meste sa počas uplynulého víkendu uskutočnil sprievod namierený proti konaniu celoeuróskeho Dúhového pochodu, ktorý je v Belehrade naplánovaný na september. Akciu so silným náboženským podtónom podľa medializovaných informácií sprevádzali aj požiadavky na zachovanie územnej celistvosti krajiny či odpor voči Severoatlantickej aliancii.

Tisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v centre Belehradu, aby demonštrovali svoj nesúhlas proti usporiadaniu medzinárodnej LGBT akcie Euro Pride, ktorá sa má v srbskej metropole uskutočniť v septembri. Informoval o tom portál Balkan Insight.

Podľa správ miestnych médií sa na proteste zúčastnilo 5-tisíc až 10-tisíc ľudí všetkých vekových kategórií, od malých detí až po osoby v pokročilom veku.

Demonštranti začali kráčať pred úradom patriarchátu Srbskej pravoslávnej cirkvi a po prechode ulicami centra vyše miliónového mesta skončili pred kostolom sv. Marka.

Zhromaždený dav niesol transparenty s nápismi ako „Nechceme gay sprievod a okupáciu Západom!“, „Nevzdávame sa svätých miest“ alebo „Dajte ruky preč od našich detí“. Nechýbali tiež početné náboženské symboly ako napríklad pravoslávne ikony a kríže.

Aj proti NATO

Akcia podľa dostupných správ presahovala odpor voči LGBT agende a objaviť sa mali aj požiadavky na zachovanie Kosova a Metohije ako súčasti Srbska a odpor voči NATO. Prítomné tiež mali byť sympatie k Rusku.

Niektoré miestne médiá uviedli, že organizátorom protestu bolo neformálne združenie pod hlavičkou „Na ochranu rodiny“, zatiaľ čo srbský denník Danas napísal, že ho zastrešilo Združenie pre zachovanie cyriliky „Dobrica Eric“ a ďalšie pravoslávne skupiny.

Bosko Obradovič, líder srbskej pravicovej opozičnej strany Dveri, zhromaždenie označil za „najväčší opozičný protest za posledných niekoľko rokov, ktorý sa konal v Belehrade…“.

Kontroverzia

Srbský pravoslávny biskup Nikanor, ktorý vedie Banátsku eparchiu, spustil v krajine v posledných dňoch veľkú vlnu pobúrenia. Vo videu totiž uviedol, že organizátorov Euro Pride za znesvätenie hlavného mesta „preklína“ a vraj by proti nim použil zbraň, keby ju mal.

Srbská pravoslávna cirkev na biskupove poznámky nereagovala, zatiaľ čo prezident Aleksandar Vučič povedal, že biskup Nikanor ponížil nielen seba, ale aj svoju cirkev. Kritici tiež tvrdia, že šlo o otvorený útok voči tamojšej premiérke Ane Brnabičovej, ktorá sa otvorene hlási k lesbickej orientácii.

Euro Pride je celoeurópske medzinárodné LGBT podujatie, ktoré každoročne organizuje iné európske mesto. Tentoraz sa bude konať v Belehrade v rozmedzí od 12. do 18. septembra. Predchádzajúci ročník hostila dánska Kodaň, ďalší zase uvidíme na silno katolíckej Malte.

Biskup Nikanor počas bohoslužby. Foto: serbdiocese.hu

Ďalšie články