Žilinka dal preveriť, či na webe Sulíkovho syna nedochádza k páchaniu trestného činu

Ústavnoprávny výbor NR SR má rieši aktuálnu situáciu na Generálnej prokuratúre SR Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas Ústavnoprávneho výboru NR SR k aktuálnej situácii na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky 28. júna 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Šéf prokuratúry Maroš Žilinka uložil riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry SR povinnosť zabezpečiť preverenie toho, či na internetovej stránke Youdare, sprostredkujúcej kuriózne až nebezpečné výzvy prevažne pre deti, nedochádza k páchaniu trestného činu. Youdare je projekt syna Richarda Sulíka Filipa.

Generálny prokurátor dal vo štvrtok preveriť, či v súvislosti s internetovou platformou Youdare, ktorú prevádzkuje syn ministra hospodárstva Filip Sulík, nedochádza k páchaniu trestného činu.

Pripomeňme, že web sprostredkúva často bizarné výzvy, ktoré mladí ľudia plnia za finančnú odmenu. O niektorých pritom možno povedať, že sú zdraviu až životu nebezpečné.

„Niektorí si za peniaze rozbíjali o hlavu vajcia či počítačovú klávesnicu, striekali si slzný sprej do očí, dezodorant do úst, jedli veľké množstvo šumienok či lízali trávu. Pila sa však aj voda zo záchodu a jedli sa aj zvieracie výkaly,“ zhŕňa denník Postoj, ktorý sa v poslednom čase téme intenzívne venoval.

„K aktivitám s takým širokým potenciálom škodlivosti pre jednotlivca, ale aj pre zdravý vývoj celej spoločnosti, často zasahujúcim samotnú ľudskú dôstojnosť, nemôžu byť ľahostajné žiadnemu z príslušných štátnych orgánov,“ napísal Žilinka na sociálnej sieti s tým, že výzvy dostupné na Youdare môžu vážnym spôsobom ohroziť či poškodiť život, zdravie, morálnu výchovu, slobodu alebo ľudskú dôstojnosť maloletých.

Odborníci sú voči biznismodelu Sulíka mladšieho veľmi kritickí. Detský psychiater a psychoterapeut Peter Pöthe je z platformy zdesený a pokladá ju za veľmi nebezpečnú. A to nielen preto, že si deti pri plnení výziev, ktorých riziko samy nevedia vyhodnotiť, môžu ublížiť.

„Už len moment, že niekto urobí niečo, za čo si zaplatím, nie je zdravý. Používatelia sa dostávajú do vzťahu s niekým, kto si kupuje ich vôľu, a otvára to možnosti ich ďalšieho využívania či zneužívania,“ uviedol pre Postoj psychiater.

Filip Sulík tvrdí, že jeho otec, šéf koaličnej strany SaS Richard Sulík, je na neho za vytvorenie aplikácie Youdare hrdý a nepokladá ju za nič kontroverzné. Vôbec sa vraj neobával, že by mu uškodila v politickom boji.

Tvorca platformy sa netají tým, že chce s Youdarom konkurovať Instagramu i TikToku, túži ovládnuť aj americký trh a nebude spokojný, kým nedosiahne miliardu používateľov.


Ďalšie články