Rusi rozmiestnili v Kaliningrade stíhačky vyzbrojené hypersonickými raketami Kinžal

Rusko rozmiestnilo v Kaliningrade stíhaèky vyzbrojené hypersonickými raketami Na snímke z videa vydanom ruským ministerstvom obrany ruské stíhaèky MiG-31 na leteckej základni Čkalovsk pri Kaliningrade. Foto: TASR/AP

Rusko rozmiestnilo v Kaliningradskej enkláve na pobreží Baltského mora tri bojové stíhačky vyzbrojené hypersonickými strelami, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

„Tri stroje MiG-31 s hypersonickými strelami Kinžal boli nasadené v Kaliningradskej oblasti v rámci dodatočných opatrení zameraných na strategické odstrašovanie,“ uviedol ruský rezort.

Ministerstvo obrany už predtým uviedlo, že rakety Kinžal nie je možné zaregistrovať alebo zničiť žiadnymi prostriedkami vzdušnej a protiraketovej obrany nepriateľa, cituje CNN ruskú agentúru.

Rakety Kinžal použilo Rusko prvýkrát v polovici marca. Západní vojenskí experti však spochybnili ich dôležitosť. Podľa britského ministra obrany sú totiž rakety Kinžal v skutočnosti len verziou balistických rakiet Iskander, ktoré ruská armáda na Ukrajine používa opakovane.

Ruské ministerstvo zverejnilo video so stíhačkami pristávajúcimi na základni. Stroje však nemali strely, takže ich zjavne dodali samostatne, uvádza agentúra AP.

Nasadenie rakiet Kinžal do Kaliningradu v čase ruskej invázie na Ukrajine má zjavne ukázať schopnosti ruskej armády a pohroziť NATO. Región hraničí s členmi aliancie Poľskom a Litvou.

Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2-tisíc kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M.

Raketa je manévrovateľná v každej fáze letu. Môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu.

Strely Kinžal začlenila ruská armáda do svojej výbavy v decembri 2017 a patria medzi šesť nových ruských strategických zbraní, ktoré 1. marca 2018 predstavil prezident Vladimir Putin.

https://standard.sk/183351/rusko-prvykrat-pouzilo-na-ukrajine-hypersonicke-rakety-kinzal/

(tasr)


Ďalšie články