Lockdowny majú dnes na svedomí viac úmrtí než samotný covid, naznačujú britské štatistiky

¼adové krúpy padajú pred Downing Street v Londýne Policajt stojí pred úradom britského premiéra na Downing Street v Londýne počas krupobitia v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Za posledné dva mesiace počet nadúmrtí, ktoré nespôsobil covid, prevyšuje v Británii počet súčasných úmrtí súvisiacich s koronavírusom.. Táto informácia prenikla na svetlo uprostred tamojších opätovných výziev na prijatie opatrení v súvislosti s vírusom. Čísla tak naznačujú, že krajina čelí novej tichej zdravotnej kríze, ktorá súvisí skôr s reakciou na pandémiu.

Údaje o nadmerných úmrtiach z britského Úradu pre národné štatistiky (ONS) ukazujú, že v súčasnosti zomiera v Anglicku a Walese každý týždeň približne o tisíc ľudí viac ako zvyčajne na iné ochorenia ako na koronavírus. Podľa informácií denníka Telegraph tamojšie ministerstvo zdravotníctva nariadilo prešetrenie týchto údajov v súvislosti s obavami, že úmrtia súvisia s oneskorením a odkladom liečby ochorení, ako sú rakovina, cukrovka či srdcové choroby.

Miera nadmerných úmrtí je o 14,4 percenta vyššia ako päťročný priemer, čo v absolútnych číslach znamená, že v týždni končiacom 5. augusta zomrelo o 1 350 ľudí viac ako zvyčajne. Z tohto počtu COVID-19 priamo zapríčinil 469 úmrtí, zvyšným 881 zomretým osobám nebola priradená príčina smrti.

Od začiatku júna ONS zaznamenal takmer o 10-tisíc úmrtí viac, ako je päťročný priemer. V prepočte na týždeň to je približne 1 089 úmrtí, z ktorých žiadne nesúvisí s koronavírusom, píše ďalej britský denník. Tých 10-tisíc nadúmrtí je takmer štvornásobne viac ako počet ľudí, ktorí zomreli za rovnaké obdobie na koronavírus, čo bolo 2 811 osôb.

Údaje z Británie naznačujú, že krajina čelí novej kríze, ktorá súvisí skôr s protipandemickými opatreniami ako so samotným vírusom. Britská charitatívna organizácia British Heart Foundatiton, ktorá sa zaoberá výskumom kardiovaskulárnych ochorení, uviedla, že je týmito zisteniami hlboko znepokojená.

Charles Levinson, výkonný riaditeľ súkromnej lekárskej služby Doctorcall, konštatoval, že jeho spoločnosť zaznamenáva príliš veľa prípadov neodhalených rakovinových a srdcových problémov, ako aj znepokojujúci počet duševných porúch.

Zároveň si myslí, že hnacou silou problému je oneskorené vyhľadávanie a prijímanie zdravotnej starostlivosti. „Každý týždeň zomierajú stovky a stovky ľudí – čo sa to deje? Denné štatistiky o covide si vyžiadali pozornosť národa, no tieto desivé čísla sa sotva dostanú do pozornosti. Je potrebné okamžité úplné a naliehavé vládne vyšetrovanie,“ povedal.

Len minulý týždeň celoanglické štatistiky ukázali, že štandardy pohotovostnej starostlivosti v nemocniciach dosiahli historické minimum, pričom viac ako 20-tisíc pacientov muselo čakať na lekárske ošetrenie viac ako 12 hodín, píše Dailymail.


Ďalšie články