Vojna skladieb. Siemens tvítol ironický príspevok o uviaznutej turbíne, Gazprom kontroval

Rusko hrozí úplnou odstávkou plynovodu Nord Stream 1, ceny plynu rastú Šéf Gazpromu Alexej Miller gestikuluje počas ekonomického fóra 16. júna 2022 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Netradičným spôsobom prostredníctvom názvu piesne sa rozhodla nemecká spoločnosť Siemens Energy poukázať na problém turbíny uviaznutej v Nemecku, ktorá je jedným z komponentov plynovodu Nord Stream 1. Ruský plynárenský gigant jej vo svojom tvíte kontroval. Siemens sa neskôr ospravedlnil a svoj príspevok zmazal.

„Naša slávna turbína stále nie je tam, kde by mala byť. Stojí osamelo na našom mieste v Mülheime. Urobme tej úbohej veci láskavosť a vytvorme playlist na Spotify. Čo by mal obsahovať? Začneme skladbou So Lonely [Taká osamelá, pozn. red.] od skupiny The Police Band… Aké sú vaše návrhy?“ takto ironicky a vyzývavo znel tvít nemeckej spoločnosti Siemens Energy, ktorá sa rozhodla svojským spôsobom poukázať na problém turbíny, ktorá uviazla v Nemecku.

Náhradné zariadenie je pritom neoddeliteľnou súčasťou plynovodu Nord Stream 1, ale zatiaľ zostáva v Nemecku, pretože sa krajiny sporia o to, či podlieha sankciám uvaleným na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Práve problémy s turbínou uvádza Gazprom ako dôvod zníženia dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1, ktoré podnecujú energetickú krízu v Európe.

„Prečo nevyskúšate túto skladbu?“ kontroval na príspevok ruský producent plynu s odkazom na pieseň od skupiny Judas Priest s názvom Breaking the Law [Porušenie zákona, pozn. red.], čím zasa vyjadril svoj postoj k celej problematike.

Na Twitteri sa medzitým zdvihla vlna reakcií a satirických nápadov z oboch táborov, píše Bloomberg. Medzi štipľavými odkazmi zazneli skladby, ako napríklad Back in the USSR [Späť v ZSSR, pozn. red.] od skupiny Beatles či Coldest Winter [Najtuhšia zima, pozn. red.] od rapera Kanyeho Westa.

Siemens neskôr svoj príspevok odstránil a ospravedlnil sa zaň. „Vymazali sme náš tvít o turbíne, ktorý vyvolal kontroverznú diskusiu. Uvedomili sme si, že podtón a téma tvítu boli hodnotené ako nevhodné. Nikdy to nebolo naším zámerom a ospravedlňujeme sa. Vojnu na Ukrajine sme odsudzovali od prvého dňa a naďalej v tom pokračujeme,“ uzatvorila prestrelku nemecká firma.


Ďalšie články