Mizogýn alebo obhajca mužnosti? Kto je nová megahviezda sociálnych sietí

Andrew Tate. Foto: Instagram/cobratate Andrew Tate. Foto: Instagram/cobratate

Na internetové výslnie sa v posledných mesiacoch dostala kontroverzná a výrazná osobnosť Andrewa Tatea. Zatiaľ čo jedni ho obdivujú za to, že sa nebojí hovoriť o nepopulárnych veciach otvorene a bez servítky, druhí hovoria o toxickom mizogýnovi, ktorému ide iba o vlastný zisk.

Pokiaľ ste aktívny aspoň na jednej z trojice sociálnych sietí Instagram, TikTok či YouTube, určite ste v nedávnej minulosti zachytili krátke videá Andrewa Tatea. Nie ste jediný. Sociálne siete sú doslova zaplavené profilmi, ktoré zdieľajú krátke zostrihy z podcastov či streamov, na ktorých Andrew Tate rozpráva o mužnosti, o rozličných úlohách žien a mužov, svojom úspechu, globálnom systéme či o tom, ako sa snaží ľudí motivovať k vlastnému úspechu.

Ide o geniálnu marketingovú stratégiu alebo je za Tateovým úspechom jeho nekonvenčná filozofia? A kto je vlastne táto nová megahviezda internetu? 

Kickboxový šampión, ktorý si pochvaľoval Košice

Celým menom Emory Andrew Tate III. sa narodil v Chicagu. Je synom afroamerického šachového majstra Emoryho Tatea. Vyrastal však v Lutone v Anglicku, kde sa dostal ku kickboxu, ktorý prirovnáva k šachu. V oboch športoch sa totiž podľa Tatea musí každý spoliehať sám na seba a za vlastnú prehru si môže každý sám.

Ako uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke, vďaka výhram na turnajoch organizovaných Medzinárodnou asociáciou športového karate je štvornásobným svetovým šampiónom v kickboxe.

V roku 2014 si v Žiline zmeral Tate sily aj so Slovákom Miroslavom Cingelom, ktorý ho v dueli porazil s jasným výsledkom 3:0 na body. „On bol dosť neortodoxný, nemal také tradičné nadrilované kombinácie, ale skôr išiel tak inštinktívne. Mal fakt štýl, na ktorý sa veľmi ťažko pripravovalo, a musel som byť veľmi v strehu, lebo som vedel, že vie aj malé chyby veľmi vytrestať,“ zaspomínal na súpera Cingel pre portál Refresher.

Žilina však nie je jediné slovenské mesto, na ktoré má Tate dôvody spomínať. V jednom podcaste opísal svoju skúsenosť s metropolou východu, kde bol aj so svojím bratom ešte pred prijatím eura a „dobou Instagramu“. Košice boli podľa neho tak trochu odrezané od sveta, za to tam však bolo mnoho krásnych dievčat a lacné pivo, čo si Tate pochvaľoval. Žiaľ, je to podľa neho už minulosťou, keďže „prišla EÚ“ a nachádza sa tam medzinárodné letisko, ktoré mesto zmenili.

https://www.youtube.com/watch?v=Uq4cDv2cUoE&t=4944s

Webkamery, obvinenia a Rumunsko

Kickbox však Tateovi finančne nevynášal podľa jeho predstáv, a tak sa dal na podnikanie. A to celkom kontroverzné. Jeho prvý biznis počin boli erotické webkamery, kde dámy poskytovali erotické služby svojim klientom za peniaze.

Doteraz ho kritizujú za to, že ženy vykorisťoval, keďže, ako sám tvrdí, z toho, čo zarobili, si bral až 50-percentnú províziu. Tate vraví, že ženy, ktoré zamestnával, sa mohli pokúsiť takýmto spôsobom zarábať aj samé, avšak zlyhali by alebo by ani zďaleka nezarobili toľko, koľko prácou pre neho, keďže „on ako muž bol mozgom a šéfom“ celého podniku.

Okrem ostreľovania zo strany kritikov sa Tate dostal do problémov aj so zákonom. V Spojenom kráľovstve čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho zneužívania. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý sa Tate rozhodol presťahovať do Rumunska, ktoré má „o 40 percent benevolentnejšie zákony o zneužívaní“.

Rumunsko je podľa Tatea krajinou, kde ľudia ešte nepodľahli „dekadentným tendenciám Západu“, ako napríklad feminizmu. Ľudia vo východnej časti EÚ sú podľa jeho názoru viac konzervatívnejší, čo Tateovi vyhovuje.

Ani v Rumunsku sa však Tate nevyhol opletačkám so zákonom. Rumunská polícia vykonala v dome bratov Tateovcov raziu po upozornení amerického veľvyslanectva, že zadržiavajú 21-ročnú Američanku proti jej vôli. Bratia vinu odmietajú a tvrdia, že americkú ambasádu upozornil „závistlivý priateľ dievčaťa“, ktoré tam bolo dobrovoľne.

Muž má byť dominantný

Tate má vo vzťahu k ženám na dnešnú dobu netradičný postoj. Jeho základom je, že zatiaľ čo muž má byť silným, dominantným a tým, čo sa postará o blaho rodiny, žena by mala byť mužovi absolútne verná a mala by sa starať o domácnosť a vychovávať deti.

Muž s vysokou hodnotou je podľa Tatea bohatý, úspešný a tvrdo na sebe pracujúci a žena s vysokou hodnotou má byť pekná, starajúca sa o seba a najmä verná.

Práve rozdielny pohľad na vernosť u mužov a u žien je častým terčom Tateových kritikov. Tate totiž hlása, že žena musí byť mužovi úplne verná, inak bude „pošpinená“, ale muž žene byť verný nemusí. Išlo by totiž o popretie jeho základných fyziologických potrieb. Tate vidí rozdiel v tom, že pre muža väčšinou nevera nie je emocionálnou záležitosťou, zatiaľ čo pre ženu áno.

Takéto rozdielne vnímanie promiskuity u oboch pohlaví Tate zdôvodňuje aj históriou. Tvrdí, že zatiaľ čo pre mužov na spoločenskom vrchole, napríklad kráľov, bolo prirodzené mať konkubíny, promiskuitnými ženami história opovrhovala.

Tate poukazuje aj na to, že muži, najmä mladí, sú hlboko poznačení feminizmom. Potláčajú vlastnú prirodzenú mužskosť, správajú sa „gynocentricky“ a dávajú ženám príliš veľa rozhodovacej moci. Aj preto majú podľa neho muži omnoho väčší podiel samovrážd ako ženy.

Tateovi fanúšikovia ho vyzdvihujú najmä pre to, že podľa nich „konečne“ prišiel niekto, kto sa nebojí o rolách mužov a žien hovoriť „zamlčiavanú pravdu“. To však nie je jedinou Tateovou doménou. Rád sa vyjadruje aj k spoločenským témam, napríklad ku covidu. Ak by bol Tate Slovák, nie jeden by ho nazval „dezolátom“.

Tvrdí totiž, že svet ovláda globálna elita, ktorá udržuje systém kontroly, ktorý nazýva Matrix, nad bežnou populáciou, ktorú Tate nazýva „otrokmi“. Covid bol podľa neho „operáciou“ na zaistenie väčšej kontroly nad obyvateľstvom. Podľa vlastných slov sa snaží ľudí z tohto Matrixu vytrhnúť a naučiť ich, ako byť úspešnými a nezávislými.

Okrem iného podporuje aj Trumpa, ktorý bol podľa neho chybou v systéme, keďže bol prvým prezidentom, ktorý nebol pod kontrolou „sivých eminencií“ americkej politiky. Prezidentské voľby v roku 2020 boli podľa neho ukradnuté, keďže elity už nemohli dovoliť, aby Trump opäť vyhral a oni „nemali absolútnu kontrolu nad svetom“ ďalšie štyri roky.

Mizogýn

Napriek tomu, že Tate sa nevyhne obvineniam z konšpirovania, najväčšiu dávku kritiky schytáva za svoje „mizogýnstvo“. Rozruch spôsobil napríklad v roku 2017, keď v reakcii na škandál Harveyho Weinsteina, ktorý sexuálne zneužíval ženy v Hollywoode, napísal, že obete znásilnenia podľa neho zvyčajne majú podiel viny na tom, že ich niekto sexuálne napadol.

Rovnako vyhlásil, že sexuálne obťažovanie považuje za nechutné a neospravedlniteľné, no podľa neho „muž, ktorý sa na teba pozerá, píska alebo sa ťa pýta, ako sa voláš, ťa neobťažuje“. 

Pre tieto a mnohé iné Tateove vyjadrenia volajú jeho kritici po jeho cancelnutí a stiahnutí tisícov jeho videí a zostrihov z internetu, keďže podľa nich môžu negatívne ovplyvniť množstvo mužov a potenciálne ohroziť ženy.

Ekonomika pozornosti a geniálny plán

Niektorí Tatea obdivujú, iní nenávidia, nedá sa však poprieť, že Tateovi sa podaril obdivuhodný kúsok. Za pomerne krátky čas sa stal na internete extrémne populárny. Určitú dobu ho malo na Googli vyhľadávať dokonca viac ľudí ako Joea Bidena či Donalda Trumpa. Na Instagrame má v súčasnosti viac ako 4,6 milióna sledovateľov a zostrihy jeho videí videla viac ako miliarda ľudí.

Ako však minulý piatok informovala BBC, jeho instagramový a facebookový profil bol vymazaný pre „porušenie zásad používateľa“.

Stoja za jeho úspechom len jeho kontroverzné názory a priamočiare vyjadrovanie alebo je za tým jeho geniálna stratégia? Zdá sa, že kombinácia oboch.

https://www.youtube.com/watch?v=76R5BVOXNBk

Vo viacerých svojich videách Tate hovorí o „speňažení pozornosti“, ktorú považuje za cennú novodobú menu. Tohto princípu sa aj držal. Vo svojom platenom školiacom programe Hustler university, v ktorom členom sľubuje, že ich naučí, ako skutočne zarábať peniaze, ich okrem iného vyzýva, aby vytvárali zostrihy jeho čo najkontroverznejších vyjadrení a tým speňažili pozornosť.

Ako píše Guardian, v jednej príručke „študentom“ Hustler university hovorí, že prilákanie „komentárov a kontroverzií“ je kľúčom k úspechu: „To, čo v ideálnom prípade chcete, je zmes 60 až 70 percent fanúšikov a 30 až 40 percent neprajníkov. Chcete hádky, chcete vojnu.“ Aj to je zrejme jednou z príčin mnohých prehnaných Tateových vyjadrení, napríklad že ženy by mali mať zakázané šoférovanie.

Členovia Hustler university však jeho klipy nezdieľajú bezodplatne. Prostredníctvom takzvaného affiliate odkazu si môžu pekne privyrobiť. Mesačné členstvo v Hustler university stojí 49 dolárov, a ak sa nový člen zaregistruje cez niekoho odkaz, majiteľ odkazu získa až polovicu sumy. Čím virálnejšie video teda majiteľ zverejní, tým má väčšiu šancu na zárobok.

Zatiaľ čo Tate hovorí o geniálnom pláne na „ovládnutie internetu“, jeho kritici tvrdia, že ide o pyramídovú schému.


Ďalšie články