Zabitie samice mroža rozdelilo Nórsko. Jej priaznivci dokonca vyzývajú na stavbu sochy na pamiatku Freye

Nórske Riaditeľstvo pre rybolov vykonalo v polovici augusta špeciálnu operáciu, ktorej výsledkom bolo zabitie populárnej samice mroža Freya. Spôsobilo to veľký rozruch v nórskej spoločnosti, ktorá sa teraz rozdelila na dve skupiny. Krajina si totiž zakladá na imidži spojenom s láskou k prírode, diplomatickou dobročinnosťou a Nobelovými cenami za mier.

Samica mroža Freya. Foto: Twitter/Hugh Harrop Wildlife Samica mroža Freya. Foto: Twitter/Hugh Harrop Wildlife

Samica mroža Freya sa stala populárnou na sociálnych sieťach vďaka svojej nebojácnosti ukázať sa v rušných prístavoch, v ktorých vyliezala na člny a občas ich aj potopila. Zviera totiž vážilo vyše tony.

Freya okrem Nórska zvykla často navštevovať aj pobrežia Dánska, Švédska, Holandska či Británie. Všade, kde sa objavila, sa pri nej zhromaždili ľudia, najmä deti, ktoré si ju natáčali a fotili. To sa samici nakoniec stalo osudným.

Nórske riaditeľstvo pre rybolov sa ju rozhodlo nechať usmrtiť, keďže aj napriek opakovaným varovaniam smerom k verejnosti, aby sa k nej nepribližovali, predstavovalo mohutné zviera potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie a život. Ľudia tieto varovania nerešpektovali. 

Bývalý minister obrany a súčasný šéf Nórskeho riaditeľstva pre rybolov Frank Bakke-Jensen zásah obhajuje tým, že aj po preskúmaní iných možností došli k záveru, že „eutanázia“ bude najlepším riešením. Pre stanicu DW uviedol, že ju pre jej hmotnosť nemohli previesť inam. A ak by sa o to aj pokúsili, museli by ju najprv uspať, čo by v konečnom dôsledku aj tak pravdepodobne znamenalo jej smrť. Ohromné zviera by sa totiž do času jeho vytiahnutia z vody zrejme utopilo.

Časť spoločnosti, ktorá zásah obhajuje, tvrdí, že sa tým predišlo možnej obrovskej tragédii. Ďalším argumentom, pre niekoho možno povrchným, je poškodzovanie cudzieho majetku. Freya svojím pravidelným vyliezaním na člny a lode spôsobila viacero ich potopení či poškodení.

Odporcovia jej usmrtenia zasa hovoria o zbytočnom, cynickom a brutálnom čine. Argument o poškodzovaní majetku odmietajú ako čisto materialistický a nevhodný. Ďalej tvrdia, že ak bola Freya takým vážnym rizikom a zároveň lákadlom, radšej ako zabitá mala byť umiestnená do jednej z 15 zoologických záhrad v krajine či ďalších tisícok po celom svete.

Faktom ale ostáva, že smrť zvieraťa vyvolala veľké pobúrenie. Ako píše New York Times, politici žiadajú parlamentné vypočutia. Vedci začínajú poukazovať na invazívny druh tichomorských ustríc, ktoré ju možno ako potrava prilákali do prístavov, a teda do záhuby. Na internete sa dokonca spustila crowdfundingová kampaň, ktorej cieľom je vyzbierať peniaze na stavbu sochy na pamiatku Freye.


Ďalšie články