Ceny plynu rekordne rastú. Okrem Ruska k tomu prispievajú aj ďalšie faktory

Ceny plynu sa šplhajú do rekordných výšin, panika pred zimnou sezónou rastie. Nahor ich potlačila avizovaná ruská servisná odstávke Nord Streamu 1. Krátkodobé výpadky však hlásia ďalšie štáty, čo ceny na burze v Amsterdame priblížili k psychologickej hranici 300 eur za megawatthodinu.

plynova-elektraren Plynová elektráreň, ilustračná fotka. Foto: flickr.com / Jon Sullivan

Cena plynu v Európe láme rekordy. V utorok sa dostala na úroveň 291 eur za megawatthodinu (MWh), čo sa blíži k maximám zo začiatku marca – tesne po rozpútaní ruskej invázie na Ukrajinu. Zo dňa na deň cena stúpla o pätinu (47 eur).

Hlavným dôvodom rastu ceny sú obavy, že nedostatok energií počas zimy tvrdo zasiahne európsku ekonomiku. Stres cítiť v Nemecku, Belgicku, ale aj na Slovensku, kde vláda stále vytrvalo ubezpečuje obyvateľov, že mimoriadneho zdraženia suroviny sa nemusí báť.

Vývoj cien plynu (čierna farba) na burze v Amsterdame za ostatných deväť mesiacov. Zdroj: barchart.com

Prečo plyn tak poskočil

Ako si môžeme všimnúť na grafe, cena plynu postupne rástla, ale v trende je niekoľko strmých skokov nahor. Jeden z nich nastal v polovici júna, keď Gazprom výrazne obmedzil dodávky plynu (na Slovensku až o 50 percent) a pohrozilo úplným zastavením dodávok cez Baltské more. Júlová pravidelná servisná odstávka bola napriek obavám bezproblémová a Moskva po desiatich dňoch plyn pustila.

https://standard.sk/226303/rusi-zastavili-nord-stream-1-otvoria-ho-po-pravidelnej-oprave/

Zlom prišiel o niekoľko dní, keď koncom júla znížilo Rusko dodávky plynu cez Nord Stream 1 na pätinu objemu plynovodu. Burzová cena opäť poskočila.

Rusi to odôvodňovali technickými problémami a nastali spory o dodanie a príslušnú dokumentáciu k plynovodnej turbíne k Nord Streamu 1. Opravovali ju v Kanade, namontovať ju mala nemecká firma Siemens Energy. Nemci ruské argumenty odmietli.

Ďalšia odstávka

Gazprom v piatok uviedol, že od 31. augusta do 2. septembra úplne zastaví dodávky cez Nord Stream 1. Dôvodom je oprava jediného zostávajúceho funkčného kompresora na stanici Portovaja.

Pre údržbu nepotečie v uvedenom období cez plynovod žiaden plyn smerom do Nemecka, uviedol Gazprom. Po ukončení odstávky bude cez plynovod opäť prúdiť 33 miliónov kubických metrov denne, čo zodpovedá aktuálnemu, teda pätinovému objemu.

Ako vidno na predošlých príkladoch, Rusko postupne znižuje dodávky, čo zvyšuje ceny. Ani po oprave neplánuje využívať 80 percent kapacity plynovodu vedúceho do Nemecka.

Analytik spoločnosti Energy Aspects Leon Izbicki uviedol, že ceny plynu v Európe sa môžu dostať až na 400 eur za MWh, ak sa dodávky cez Nord Stream 1 v septembri úplne zastavia. Práve toho sa členské štáty EÚ obávajú. Hoci sa to vylúčiť nedá, Rusko krátkodobo finančne ťaží z dražejúcej komodity a momentálna situácia mu napriek sankciám vyhovuje. Zatiaľ to vyzerá tak, že na vývoze surovín (najziskovejšia je ropa) tento rok zarobí o tretinu viac ako vlani.       

Čo ešte dvíha ceny

K Ruskom rozpútanému vojnovému konfliktu, politickým a technickým príčinám rastu cien plynu momentálne musíme pripočítať ešte krátkodobé výpadky v Nórsku a Spojenom kráľovstve. Tie rovnako prispeli k zdraženiu komodity.

Nórsko znížilo dodávky plynu do Británie zo 70 na 55 miliónov kubických metrov, tie do pevninskej Európy zostali nezmenené. Dôvodom je údržba stanice Kollsnes a vrtu Troll, ktorá potrvá do konca augusta.

Problémy spôsobili aj údržbárske práce na viacerých britských vrtoch a plynových termináloch. Hoci majú Briti takmer plné zásobníky, v lete sa intenzívne dopĺňajú a každý výpadok sa pri momentálne politicky a hospodársky napätej situácii okamžite zrkadlí na cene.

Český ekonóm Lukáš Kovanda upozorňuje na to, že cenu plynu okrem iného zvyšujú tiež európske emisné povolenky. Navrhuje preto ich zrušenie. Návrh hodný pozornosti, keďže ambiciózne európske emisné ciele aj tak hatí vojna na Ukrajine.


Ďalšie články