Zvuk vo vesmíre existuje. NASA zverejnila záznam vĺn z čiernej diery

Americká vesmírna agentúra NASA zverejnila zvukový záznam z čiernej diery. Vyvrátila tým tvrdenia, že vo vesmíre zvuk neexistuje.

nasa-čierna-diera Ilustračný obrázok. Foto: YouTube/ NASA's Marshall Space Flight Center

Americký Národny úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil na sociálnej sieti Twitter krátku nahrávku. Počuť v nej zvuky, aké vydáva čierna diera v Perzeovej kope galaxií. Nahrávka vyvracia predošlú mienku o tom, že vo vesmíre zvuk nie je.

Gigantický zhluk plynu tvoriaci čiernu dieru je totiž vďaka vlneniu schopný vysielať zvukové vlny. Mylnú predstavu o neexistencii zvuku v kozme dokladali tým, že väčšinu jeho priestoru tvorí vákuum, ktoré neumožňuje šírenie zvuku, ako pripomína NASA na Twitteri.

Zvuk spôsobený tlakovými vlnami pretransformoval počítač na frekvencie, ktoré dokáže zachytiť ľudské ucho. Tóny museli byť zväčšené o 58 oktáv nad ich skutočnú výšku, sú teda prehrávané 288-biliardakrát vyššie.

NASA sa spája s centrom Perzeovej kopy galaxií už od roku 2003. Zvukové vlny sa agentúre podarilo zachytiť už v minulosti, no až teraz sa presyntetizovali na počuteľné tóny. Video zverejnené na Twitteri, ktoré obsahuje zvuk čiernej diery, má takmer 13 miliónov zobrazení.


Ďalšie články